Τουρκικά «πυρά» για το Φόρουμ «Φιλία»: Ελλάδα και Κύπρος απειλούν την ειρήνη στην περιοχή μας

Τουρκικά «πυρά» για το Φόρουμ «Φιλία»: Ελλάδα και Κύπρος απειλούν την ειρήνη στην περιοχή μας Facebook Twitter
0

Την έντονη αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε το Φόρουμ «Φιλία» που διοργανώθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή επτά υπουργών Εξωτερικών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζει ότι κανένας μηχανισμός δεν θα έχει επιτυχία και αποτέλεσμα, αν δεν συμμετέχει σε αυτόν και η Τουρκία, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο ότι απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Παράλληλα, καλεί τις άλλες χώρες, που συμμετείχαν, «να μην παίζουν τα παιχνίδια του ελληνο/ελληνοκυπριακού διδύμου, που στόχο έχει την καλλιέργεια μίσους και έχθρας κατά της Τουρκίας».

Φόρουμ Φιλία: Κοινό ανακοινωθέν των 7 με αποδέκτη την Τουρκία

Το Κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν στο πλαίσιο του «Φόρουμ Φιλίας» συνολικά επτά χώρες, τρεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία) και τέσσερις Αραβικές (Αίγυπτος, Μπαχρείν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές επιδιώξεις.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, σε αυτό υπάρχουν σαφείς αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και την αποχή από απειλές ή χρήση βίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ανωτέρω χώρες επαναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προσήλωση τους στο Διεθνές Δίκαιο, ενώ παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας. Η εν λόγω αναφορά αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών της χώρας μας να εμπεδωθεί στην περιοχή, αλλά και διεθνώς, η θέση ότι τα ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στο Δίκαιο της Θάλασσας.

 

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Κανένα φόρουμ, στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία, που αποτελεί χώρα-κλειδί στην περιοχή, και οι Τουρκοκύπριοι, δεν θα καταφέρει να καταστήσει δυνατή τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και επιτυχημένου μηχανισμού συνεργασίας και φιλίας.

Είναι εντελώς αβάσιμες οι κατηγορίες και οι συκοφαντίες που διατυπώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας εναντίον της χώρας μας στο τέλος της συνέντευξης Τύπου του φόρουμ, το οποίο –υποτίθεται- ''δεν στόχευε καμία χώρα''. Στην πραγματικότητα δεν ήταν πρωτοβουλία «φιλίας», όπως χαρακτηρίστηκε, αλλά μία επιχείρηση χωρών που προσπαθούν να καλλιεργήσουν την έχθρα εναντίον της Τουρκίας.

Δεν είναι δουλειά τους να ανοίγουν την αγκαλιά τους σε πραξικοπηματίες, που οδήγησαν τη Λιβύη σε αστάθεια, για τις δικές τους μαξιμαλιστικές αξιώσεις και τα κοντόφθαλμα συμφέροντά τους, να επικρίνουν την ανθρώπινη και βασισμένη στο δίκαιο πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή, να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα διάδρομο τρομοκρατίας διαιρώντας τη Συρία και το Ιράκ ή να σιωπούν για χρόνια στην κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν.

Την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μία ειλικρινή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, με την πρόταση για διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης, αυτή η στάση απέναντι στη χώρα μας είναι άκρως εχθρική, ενώ υπονομεύει και τις προσπάθειες της ΕΕ για τη Μεσόγειο.

Το Ελληνο/Ελληνοκυπριακό δίδυμο απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας προσπαθώντας να εμποδίσει τη θετική ατζέντα που προσπαθεί η Ε.Ε. να δημιουργήσει με την Τουρκία ως υποψήφια χώρα και με το να κάνουν πολιτική βασιζόμενοι στη βοήθεια άλλων».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει ζητώντας από τις χώρες που συμμετείχαν στο Φόρουμ να μην παίζουν τα παιχνίδια του «ελληνο/ελληνοκυπριακού διδύμου, που στόχο έχει την καλλιέργεια μίσους και έχθρας κατά της Τουρκίας».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Διεθνή / «Τα γυρίζει» ο Τραμπ για τον Μαμντάνι: Τώρα λέει πως θα συναντηθεί με τον νέο δήμαρχο της Νέας Υόρκης

Ο νέος δήμαρχος έχει δηλώσει πρόθυμος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου, αν αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει τους Νεοϋορκέζους
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Ψηφίζεται σήμερα η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Ψηφίζεται σήμερα η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ

Tο πιο πρόσφατο κείμενο του αμερικανικού σχεδίου αναφέρεται για πρώτη φορά σε μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, κάτι στο οποίο εξακολουθεί να αντιτίθεται το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν γιατί «δεν έχει τίποτα να κρύψει»

«Κανείς δεν νοιαζόταν για τον Τζέφρι Έπσταϊν όταν ήταν ζωντανός και, αν οι Δημοκρατικοί είχαν κάτι, θα το είχαν δημοσιεύσει», γράφει στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος
LIFO NEWSROOM
Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM