Τουρκικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα «εκδίδει στην Τουρκία τον επικριτή του Ερντογάν» Αλί Γεσιλντάγ

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Άρειος Πάγος «εκδίδει στην Τουρκία τον επικριτή του Ερντογάν» Αλί Γεσιλντάγ Facebook Twitter
Ο Αλί Γεσιλντάγ (φωτ.: YouTube)
0

«Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας [Άρειος Πάγος] αποφάσισε να εκδώσει στην Τουρκία επικριτή του Ερντογάν», είναι ο τίτλος δημοσιευμάτων μέσων ενημέρωσης από την Τουρκία.

Πρόκειται για τον Αλί Γεσιλντάγ, ο οποίος ήρθε στο προσκήνιο πέρυσι κάνοντας καταγγελίες κατά του προέδρου της Τουρκίας και επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των αδελφών του. 

Ο Αλί είναι αδελφός του πρώην σωματοφύλακα του Ερντογάν, Χασάν Γεσιλντάγ. Μάλιστα, ο Χασάν, όταν είχε φυλακιστεί ο Ταγίπ Ερντογάν την εποχή που ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, είχε επίτηδες διαπράξει ένα αδίκημα για να βρεθεί μαζί του στη φυλακή και «να τον προστατεύει».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το τουρκικό T24, η ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε ανεπαρκή την ένσταση του Γεσιλντάγ στην αίτηση έκδοσης που είχε υποβάλει η Τουρκία. Συνεπώς αναμένεται να εκδοθεί στην Τουρκία εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης εγκρίνει την απόφαση, όπως λένε οι Τούρκοι.

Πιθανόν πάντως να υπάρξει συνέχεια της δικαστικής μάχης με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση.

Το χρονικό της υπόθεσης του επικριτή του Ερντογάν

Όπως είχε γράψει η LiFO στις 22 Νοεμβρίου 2023, η ελληνική συνοριοφυλακή εντόπισε τον 54χρονο Γεσιλντάγ στην αγροτική περιοχή των Φερών και διαπίστωσε ότι είχε περάσει παράνομα τα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο Γεσιλντάγ είχε μεταφερθεί στις φυλακές της Κομοτηνής.

Συνεχίζουν αναφέροντας ότι οι Έλληνες αστυνομικοί δήλωσαν ότι για τον Γεσιλντάγ είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την Interpol. Το ένταλμα είχε εκδοθεί από την Τουρκία για ληστεία και δολοφονία που φέρεται να διέπραξε το 1986, όταν ήταν 17 ετών.

Συνελήφθη το 2015 με το αιτιολογικό ότι δεν είχε εκτίσει ολόκληρη την ποινή του για το εν λόγω έγκλημα και αποφυλακίστηκε το 2020 στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Είπε ότι η σύλληψή του ήταν μια συνωμοσία εναντίον του για να εξασφαλιστεί η σιωπή του και να τεθεί υπό έλεγχο. Υποστήριξε ότι η σύλληψή του έγινε με τη συμμετοχή του Ερντογάν όταν ήθελε να ακολουθήσει ξεχωριστούς δρόμους από αυτόν, πράγμα που του στέρησε περιουσιακά στοιχεία.

Ο Γεσιλντάγ ήρθε στο προσκήνιο με τα επτά βίντεο που είχε δημοσιεύσει στον λογαριασμό του ερευνητή δημοσιογράφου Τζεβχερί Γκιουβέν στο YouTube ενόψει των γενικών εκλογών του περασμένου Μαΐου. Έκανε αποκαλύψεις για το πώς η οικογένεια Ερντογάν κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια παρανόμως μέσω εταιρειών που στα χαρτιά διοικούνταν από τους φίλους τους, αλλά στην πραγματικότητα ανήκαν σε αυτούς. Τα βίντεο τράβηξαν μεγάλη προσοχή και έτσι ο Γεσιλντάγ βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης, με τη Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης να ξεκινά έρευνα με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, που δεν είναι άλλη από το δίκτυο του εξόριστου στις ΗΠΑ, ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συνεργάτη του Ερντογάν και νυν θανάσιμο εχθρό του.

Οι δικηγόροι του είπαν επίσης ότι η σύζυγός του κρατήθηκε στην Τουρκία μετά τη διέλευση του Γεσιλντάγ στην Ελλάδα και ανακρίθηκε από την εισαγγελία, κάτι που λένε ότι δείχνει ότι η υπόθεση είναι πολιτική.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Έρευνα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μια νέα μελέτη που καλύπτει 160 χώρες συγκρίνει τα επίπεδα άγχους στην Ευρώπη με αυτά του υπόλοιπου κόσμου, καταλήγοντας σε ένα μείγμα καλών και κακών ειδήσεων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες της γηραιάς ηπείρου
THE LIFO TEAM
Η δημοπρασία που φέρνει το design στο πιο ακριβό του σημείο

Διεθνή / Όλα όσα κρύβει η πώληση της συλλογής Γκούντσμπουργκ, η δημοπρασία design που μπορεί να γράψει ιστορία

Καθρέφτες της Κλοντ Λαλάν, έπιπλα του Ρουλμάν και του Ζαν Ρουαγιέρ, αλλά και έργα των Ρόθκο, Πικάσο και Πωλ Κλέε, συνθέτουν μια συλλογή που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το κύρος και τη δύναμη του design.
THE LIFO TEAM
ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΧΑΜΕΝΕΕΙ

Διεθνή / Από το τελεσίγραφο στην εκεχειρία: Το παρασκήνιο της συμφωνίας Χαμενεΐ-Τραμπ

Λίγο πριν η Μέση Ανατολή βρεθεί στο χείλος μιας καταστροφικής σύγκρουσης, μια αιφνιδιαστική διπλωματική στροφή και ένα παρασκηνιακό θρίλερ επαφών, οδήγησαν σε μια εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
THE LIFO TEAM