Τουρκία: Την προφυλάκιση Ιμάμογλου ζητούν οι εισαγγελείς - Διαδηλώσεις και συγκρούσεις 

Τουρκία: Την προφυλάκιση Ιμάμογλου ζητούν οι εισαγγελείς - Διαδηλώσεις και συγκρούσεις  Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Την προφυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου ζήτησαν οι εισαγγελείς στην Τουρκία, ενώ στην Κωνσταντινούπολη μαίνονται οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την τουρκική αστυνομία.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν τουρκικό δικαστήριο να διατάξει την προφυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και άλλων τεσσάρων συνεργατών του, ενόψει των δικών τους για δυο διακριτές υποθέσεις «διαφθοράς» και «τρομοκρατίας», γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες του αιρετού και ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Ο Ιμάμογλου, βασικός αντίπαλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αναμενόταν να είναι αντίπαλός τους στις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, αρνείται τις κατηγορίες, που χαρακτηρίζει «αδιανόητες» «ανυπόστατες», «ανήθικες» και «συκοφαντικές». 

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει αν θα παραμείνει προφυλακισμένος τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τουρκία: Την προφυλάκιση Ιμάμογλου ζητούν οι εισαγγελείς - Διαδηλώσεις και συγκρούσεις  Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Για τέταρτη νύχτα στους δρόμους οι Τούρκοι

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν για τέταρτο συνεχόμενο βράδυ χθες Σάββατο, αψηφώντας την απαγόρευση των αρχών. Η παράταξη του δημάρχου, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), χαρακτήρισε «πραξικόπημα» τη σύλληψη το πρωί της Τετάρτης και την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Ιμάμογλου.

Οι διαδηλώσεις μαίνονταν χθες Σάββατο για τέταρτη νύχτα στην Τουρκία μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, μέρος των μεγαλύτερων διαδηλώσεων που έχει δει η χώρα εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Τουρκία: Την προφυλάκιση Ιμάμογλου ζητούν οι εισαγγελείς - Διαδηλώσεις και συγκρούσεις  Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνελήφθη την Τετάρτη, λίγες μέρες πριν επρόκειτο να επιλεγεί ως υποψήφιος για την προεδρία του 2028. Ο Ιμάμογλου εμφανίστηκε σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης το Σάββατο και οι εισαγγελείς ζήτησαν την επίσημη σύλληψή του με κατηγορίες για τρομοκρατία και διαφθορά. Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Σε μια ομιλία του, ο Ερντογάν επανέλαβε την καταδίκη του για τις ταραχές και κατηγόρησε το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Ιμάμογλου ότι προσπαθεί να «διαταράξει την ειρήνη και να πολώσει τον λαό μας».

Χημικά και κανόνια νερού κατά των διαδηλωτών

Έξω από το δημαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, πριν καν αρχίσουν κανονικά οι διαδηλώσεις, οι αρχές είχαν ρίξει δακρυγόνα και η μυρωδιά στον αέρα ήταν έντονη. Καθώς τα πλήθη είχαν αυξηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς, η κατάσταση γινόταν αφόρητη, με τις αρχές να συνεχίζουν αδιάκοπα τη ρίψη χημικών.

Φωνάζοντας «δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη», άνθρωποι όλων των ηλικιών αψήφησαν την κυβερνητική απαγόρευση των συγκεντρώσεων για να διαμαρτυρηθούν για αυτό που θεωρούν παράνομη κράτηση του Ιμάμογλου.

Τουρκία: Την προφυλάκιση Ιμάμογλου ζητούν οι εισαγγελείς - Διαδηλώσεις και συγκρούσεις  Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Μια νεαρή γυναίκα, ντυμένη στα μαύρα και φορώντας μάσκα, είπε στο BBC ότι δεν διαμαρτυρόταν για πολιτικούς λόγους ή επειδή υποστήριζε την αντιπολίτευση, αλλά για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία. «Είμαι εδώ για δικαιοσύνη, είμαι εδώ για την ελευθερία. Είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι και ο τουρκικός λαός δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό. Αυτό είναι ενάντια στη συμπεριφορά και τον πολιτισμό μας».

Μια άλλη γυναίκα, που είχε φέρει τον 11χρονο γιο της στις διαδηλώσεις, είπε ότι ήθελε να τον φέρει καθώς ανησυχεί για το μέλλον του. «Είναι όλο και πιο δύσκολο να ζεις στην Τουρκία μέρα με τη μέρα, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη ζωή μας, δεν μπορούμε να επιλέξουμε ποιον θέλουμε και δεν υπάρχει πραγματική δικαιοσύνη εδώ».

Τουρκία: Την προφυλάκιση Ιμάμογλου ζητούν οι εισαγγελείς - Διαδηλώσεις και συγκρούσεις  Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Είναι πολύ ενδεικτικό ότι κανείς με τον οποίο μίλησε το BBC δεν ένιωσε άνετα να δώσει το όνομά του ή να δείξει το πρόσωπό του. Πολλοί στους δρόμους το βράδυ του Σαββάτου, με γενναιότητα έναντι στο ενδεχόμενο σύλληψης, είπαν στο BBC ότι ήταν έξω για να πολεμήσουν για ένα μέλλον στο οποίο μπορούσαν να πιστέψουν.

Στην Άγκυρα και τη Σμύρνη, η αστυνομία χρησιμοποίησε και κανόνια νερού κατά των διαδηλωτών. Τις τελευταίες τέσσερις νύχτες, χιλιάδες έχουν βγει στους δρόμους σε όλη την Τουρκία.

Τουρκία: Την προφυλάκιση Ιμάμογλου ζητούν οι εισαγγελείς - Διαδηλώσεις και συγκρούσεις  Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Οι αρχές προσπάθησαν να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις στους δρόμους με τετραήμερη απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων στην Κωνσταντινούπολη, η οποία επεκτάθηκε στην Άγκυρα και τη Σμύρνη καθώς οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Από την Πέμπτη, η αστυνομία έχει επανειλημμένα συγκρουστεί με διαδηλωτές και μπορεί να δει να εκτοξεύει χημικά και κανόνια νερού προς τα πλήθη των διαδηλωτών. Οι τουρκικές αρχές ανέφεραν ότι 343 άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής, την τρίτη ημέρα των διαδηλώσεων, σε όλη τη χώρα.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν. Είναι ο μόνος υποψήφιος στην προεδρική επιλογή του CHP, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί την Κυριακή.

Τουρκία: Την προφυλάκιση Ιμάμογλου ζητούν οι εισαγγελείς - Διαδηλώσεις και συγκρούσεις  Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Ωστόσο, την Τετάρτη, ήταν ένα από τα περισσότερα από 100 άτομα, συμπεριλαμβανομένων άλλων πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, που συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας.

Μία ημέρα πριν από τη σύλληψή του, το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι ανακαλούσε το πτυχίο του Ιμάμογλου λόγω υποτιθέμενων παρατυπιών, ένα μέτρο -το οποίο αν επικυρωθεί- θα έθετε σε αμφισβήτηση την ικανότητά του να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα, οι πρόεδροι πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Ο Ερντογάν κατείχε καθήκοντα τα τελευταία 22 χρόνια, τόσο ως πρωθυπουργός όσο και ως πρόεδρος της Τουρκίας. Ωστόσο, λόγω των ορίων της θητείας, δεν μπορεί να διεκδικήσει ξανά το αξίωμα το 2028 αν δεν αλλάξει το σύνταγμα.

Τουρκία: Την προφυλάκιση Ιμάμογλου ζητούν οι εισαγγελείς - Διαδηλώσεις και συγκρούσεις  Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Στελέχη της αντιπολίτευσης λένε ότι οι συλλήψεις έχουν πολιτικά κίνητρα. Όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης επέκρινε όσους συνδέουν τον Ερντογάν με τις συλλήψεις και επιμένουν στη δικαστική τους ανεξαρτησία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απορρίπτει τις κατηγορίες περί διαφθοράς ο Ιμάμογλου – Χιλιάδες διαδηλώνουν σε όλη την Τουρκία

Διεθνή / Απορρίπτει τις κατηγορίες περί διαφθοράς ο Ιμάμογλου – Χιλιάδες διαδηλώνουν σε όλη την Τουρκία

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στις κινητοποιήσεις, προειδοποίησε ότι «η Τουρκία δεν θα υποκύψει στην τρομοκρατία του δρόμου» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να διαταράξει τη δημόσια τάξη
LIFO NEWSROOM
Απαγορεύσεις, συγκεντρώσεις και κλίμα έντασης στην Τουρκία - Τι θα γίνει με τον Ιμάμογλου

Διεθνή / Απαγορεύσεις, συγκεντρώσεις και κλίμα έντασης στην Τουρκία - Τι θα γίνει με τον Ιμάμογλου

Γνωστοί δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες ανάμεσα στους συλληφθέντες - Αντιμέτωπος με κατηγορίες για «διαφθορά» και «τρομοκρατία» ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης    
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Διεθνή / Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο στον σταθμό Gravelines, όπου η αιφνίδια εμφάνιση ενός τεράστιου σμήνους μεδουσών είχε προκαλέσει προσωρινή παύση της παραγωγής
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Διεθνή / ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Η ιδέα περιορισμού της οπλοκατοχής θεωρείται ιστορικά «κόκκινη γραμμή» για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς πολλά στελέχη και οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής αντιτίθενται ακόμη και σε νόμους που αφαιρούν τα όπλα από άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Διεθνή / Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη, ενώ επιζώντες αποκαλύπτουν σοκαριστικές μαρτυρίες βιασμών και βασανιστηρίων
LIFO NEWSROOM
Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Διεθνή / Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Η Τσεχία εγκρίνει την αγορά 44 αρμάτων Leopard 2A8 από τη Γερμανία αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον στρατό της και προετοιμάζοντας την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού μετά την κρίση στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Διεθνή / Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού αναμένεται να χάσει την πρωθυπουργία, αλλά η τελευταία του μάχη για το Ελιζέ και η στρατηγική του κατά του χρέους μπορεί να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα της Γαλλίας το 2027
LIFO NEWSROOM