Τουρκία: Συνεχίζεται η απαγόρευση πρόσβασης στη Wikipedia - Δικαστήριο απέρριψε αίτημα να αρθεί το «μπλόκο»

Τουρκία: Συνεχίζεται η απαγόρευση πρόσβασης στη Wikipedia - Δικαστήριο απέρριψε αίτημα να αρθεί το «μπλόκο» Facebook Twitter
0

Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα το αίτημα του ιδρύματος Wikimedia να αρθεί η απαγόρευση πρόσβασης στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia στην Τουρκία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.


Η πρόσβαση στη Wikipedia, έναν από τους ιστότοπους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε όλο τον κόσμο, έχει διακοπεί στην Τουρκία από το Σάββατο, καθώς οι τουρκικές αρχές ζητούν να διαγραφούν κάποιες αναρτήσεις που αναφέρουν ότι υπάρχουν δεσμοί μεταξύ της Άγκυρας και εξτρεμιστικών οργανώσεων.


Το ίδρυμα Wikimedia, που διαχειρίζεται πολλούς ιστότοπους, μεταξύ αυτών και η Wikipedia, προσέφυγε την Τρίτη στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση στον ιστότοπο. Σύμφωνα με το δικαστήριο, που απέρριψε το αίτημα, η ελευθερία του λόγου είναι θεμελιώδες δικαίωμα, όμως μπορεί να περιοριστεί σε κάποιες περιπτώσεις «που κρίνεται απαραίτητο».


Στο μεταξύ, την Τετάρτη ο διευθυντής της Αρχής Τεχνολογίας των Επικοινωνιών και Πληροφόρησης (BTK), Ομέρ Φατίχ Σαγιάν, είχε τονίσει ότι το μπλοκάρισμα του ιστότοπου θα παραμείνει σε ισχύ «για όσο δεν γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις της δικαιοσύνης».


Σύμφωνα με το Ανατολή, οι τουρκικές αρχές έλαβαν την απόφαση να απαγορεύσουν την πρόσβαση στον ιστότοπο όταν η Wikipedia αρνήθηκε να αποσύρει άρθρα στα οποία η Τουρκία «τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο» με εξτρεμιστικές οργανώσεις και στα οποία κατηγορείται ότι «συνεργάζεται» με αυτές. Κάποιοι επικριτές της, μεταξύ αυτών και Κούρδοι ακτιβιστές, κατηγορούν την Άγκυρα ότι μερικές φορές συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές στη Συρία, κάτι που αρνούνται κατηγορηματικά οι τουρκικές αρχές.


Σύμφωνα με κάποιους χρήστες του Διαδικτύου, το μπλοκάρισμα της Wikipedia ενδέχεται να συνδέεται με τα πολλά επικριτικά σχόλια εις βάρος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, με το οποίο ενίσχυσε τις εξουσίες του.


Ένδειξη της οργής των τουρκικών αρχών ήταν και η ακύρωση την Τρίτη από τις τοπικές αρχές της Κωνσταντινούπολης της πρόσκλησης προς τον Τζίμι Γουέιλς, ιδρυτή της Wikipedia, σε ένα φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου με θέμα τις «έξυπνες» πόλεις.


Αντιδρώντας το Σάββατο στο μπλοκάρισμα του ιστότοπου, ο Γουέιλς είχε υπογραμμίσει στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «η πρόσβαση στην πληροφόρηση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Τουρκικέ λαέ, θα είμαι πάντα στο πλάι σου για να υπερασπιστώ το δικαίωμα αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βυθίστηκε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Διεθνή / Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βιώνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Ο αρχιεπίσκοπος Στίβεν Γουντ κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ η Αγγλικανική Εκκλησία της Βόρειας Αμερικής βυθίζεται σε κρίση εμπιστοσύνης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

«Αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ερώτηση σχετική με την προσάρτηση της περιοχής από το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία πίσω από τον ανελκυστήρα της ληστείας του Λούβρου κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

«Ήταν προφανές ότι επρόκειτο για εγκληματική πράξη, αλλά όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αρχίσαμε να αστειευόμαστε και να σκεφτόμαστε σλόγκαν», δήλωσε η υπεύθυνη marketing της εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM