Τουρκία: Στη φυλακή Γάλλος δημοσιογράφος- Θεωρείται ύποπτος για "τρομοκρατία"

Τουρκία: Στη φυλακή Γάλλος δημοσιογράφος- Θεωρείται ύποπτος για "τρομοκρατία" Facebook Twitter
0

Ένας Γάλλος ανεξάρτητος δημοσιογράφος προφυλακίστηκε σήμερα από τις τουρκικές αρχές καθώς θεωρείται ύποπτος για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες που σχετίζονται με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας, γνωστοποίησαν σήμερα δικαστικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Ο Λουπ Μπιρό, ο οποίος έχει συνεργαστεί με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde και συστήνεται στον λογαριασμό του στο Twitter ως φοιτητής δημοσιογραφίας, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο συνοριακό πέρασμα Χαμπούρ μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας.


Αφού παρέμεινε υπό κράτηση πέντε ημέρες, οδηγήθηκε στην φυλακή της πόλης Σιρνάκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.


Μια πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή επιβεβαίωσε ότι ο Μπιρό συνελήφθη αφού βρέθηκαν στην κατοχή του φωτογραφίες όπου εμφανίζεται μαζί με Κούρδους μαχητές της Συρίας, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μια οργάνωση που η Άγκυρα θεωρεί παρακλάδι των Κούρδων αυτονομιστών της Τουρκίας (PKK).


Ο Μπιρό είχε γυρίσει πριν από τρεις μήνες ρεπορτάζ για τους YPG στο βόρειο τμήμα της Συρίας το οποίο προβλήθηκε από το TV5 Monde. Ο δημοσιογράφος ανήρτησε το βίντεο στην προσωπική του σελίδα στον ιστότοπο Vimeo.


«Παρακολουθούμε με τη μέγιστη προσοχή την κατάσταση του συμπατριώτη μας που βρίσκεται υπό κράτηση στην Τουρκία και συνεργαζόμαστε με την οικογένειά του» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.


Αυτή η υπόθεση θυμίζει την περίπτωση του Ματιάς Ντεπαρντόν, του Γάλλου φωτορεπόρτερ που είχε συλληφθεί στη νοτιοανατολική Τουρκία τον Μάιο και απελάθηκε έπειτα από ένα μήνα κράτησης.


Οι τουρκικές αρχές τον θεωρούσαν ύποπτο για «τρομοκρατική προπαγάνδα» για λογαριασμό του PKK, αφού δημοσίευσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που τράβηξε κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM