Τουρκία: Στα 84,1 δισ.$ εκτιμάται το κόστος του σεισμού για την οικονομία

Σεισμός Τουρκία: 84,1 δισ. δολάρια εκτιμάται το κόστος του σεισμού για τα τουρκικά ταμεία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τεράστιο είναι το κόστος των φονικών σεισμών για την Τουρκία, καθώς πέρα από τον τρομακτικό τραγικό απολογισμό, οι καταστροφές που αφήνει πίσω του το χτύπημα του Εγκέλαδου μπορεί να κοστίσουν στην οικονομία έως 84,1 δισ. δολάρια.

Κι αυτές είναι μονάχα οι πρώτες εκτιμήσεις μίας επιχειρηματικής οργάνωσης για το κόστος των καταστροφών, την ίδια στιγμή που κυβερνητικός αξιωματούχος αξιολόγησε την ζημιά σε πάνω από τα 50 δισ. δολάρια.

Η απολογισμός των θανάτων στην Τουρκία και τη Συρία από τον σεισμό 7,8 βαθμών της περασμένης Δευτέρας ξεπερνάει πιθανότατα τις 37.000 και θεωρείται βέβαιο πως θα αυξηθεί περαιτέρω. H τουρκική υπηρεσία εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών (AFAD) ανέφερε ότι 31.643 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία. 

Σεισμός στην Τουρκία: 70,8 δισ. το κόστος για χιλιάδες κατοικίες

Έκθεση που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο από την Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων υπολογίζει το κόστος των ζημιών στα 84,1 δισ. δολάρια και τα κατανέμει ως εξής: 

- 70,8 δισ. από τις επισκευές χιλιάδων κατοικιών,

-10,4 δισ. από την απώλεια εθνικού εισοδήματος και

-2,9 δισ. από την απώλεια εργάσιμων ημερών.

Αναφέρει πως το κύριο κόστος θα αφορά την ανοικοδόμηση κατοικιών, γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομών, και κάλυψη των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών στέγασης εκατοντάδων χιλιάδων αστέγων. Περίπου 13,4 εκατ. άνθρωποι ζουν στις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, ή το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας, και παράγουν σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.

Ο αντίκτυπος του σεισμού στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν δεν είναι πιθανό να ανακοινωθεί όπως συνέβη μετά τον σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία, που έπληξε τη βιομηχανική ενδοχώρα, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μαχμούντ Μοχιελντίν στο περιθώριο του Arab Fiscal Forum χθες Κυριακή. Εστίασε πάντως στις επενδύσεις που θα επιφέρει η ανοικοδόμηση πολλών περιοχών.

Ο Μοχιελντίν πρόσθεσε πως, μετά τις αρχικές επιπτώσεις που θα φανούν τους επόμενους μήνες, οι επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην ανοικοδόμηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ.

Ωστόσο οικονομολόγοι και αξιωματούχοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους θεωρώντας πως ο σεισμός θα μειώσει την οικονομική ανάπτυξη μέχρι δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Έρευνα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μια νέα μελέτη που καλύπτει 160 χώρες συγκρίνει τα επίπεδα άγχους στην Ευρώπη με αυτά του υπόλοιπου κόσμου, καταλήγοντας σε ένα μείγμα καλών και κακών ειδήσεων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες της γηραιάς ηπείρου
THE LIFO TEAM
Η δημοπρασία που φέρνει το design στο πιο ακριβό του σημείο

Διεθνή / Όλα όσα κρύβει η πώληση της συλλογής Γκούντσμπουργκ, η δημοπρασία design που μπορεί να γράψει ιστορία

Καθρέφτες της Κλοντ Λαλάν, έπιπλα του Ρουλμάν και του Ζαν Ρουαγιέρ, αλλά και έργα των Ρόθκο, Πικάσο και Πωλ Κλέε, συνθέτουν μια συλλογή που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το κύρος και τη δύναμη του design.
THE LIFO TEAM
ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΧΑΜΕΝΕΕΙ

Διεθνή / Από το τελεσίγραφο στην εκεχειρία: Το παρασκήνιο της συμφωνίας Χαμενεΐ-Τραμπ

Λίγο πριν η Μέση Ανατολή βρεθεί στο χείλος μιας καταστροφικής σύγκρουσης, μια αιφνιδιαστική διπλωματική στροφή και ένα παρασκηνιακό θρίλερ επαφών, οδήγησαν σε μια εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
THE LIFO TEAM