Τουρκία: Στα 84,1 δισ.$ εκτιμάται το κόστος του σεισμού για την οικονομία

Σεισμός Τουρκία: 84,1 δισ. δολάρια εκτιμάται το κόστος του σεισμού για τα τουρκικά ταμεία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τεράστιο είναι το κόστος των φονικών σεισμών για την Τουρκία, καθώς πέρα από τον τρομακτικό τραγικό απολογισμό, οι καταστροφές που αφήνει πίσω του το χτύπημα του Εγκέλαδου μπορεί να κοστίσουν στην οικονομία έως 84,1 δισ. δολάρια.

Κι αυτές είναι μονάχα οι πρώτες εκτιμήσεις μίας επιχειρηματικής οργάνωσης για το κόστος των καταστροφών, την ίδια στιγμή που κυβερνητικός αξιωματούχος αξιολόγησε την ζημιά σε πάνω από τα 50 δισ. δολάρια.

Η απολογισμός των θανάτων στην Τουρκία και τη Συρία από τον σεισμό 7,8 βαθμών της περασμένης Δευτέρας ξεπερνάει πιθανότατα τις 37.000 και θεωρείται βέβαιο πως θα αυξηθεί περαιτέρω. H τουρκική υπηρεσία εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών (AFAD) ανέφερε ότι 31.643 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία. 

Σεισμός στην Τουρκία: 70,8 δισ. το κόστος για χιλιάδες κατοικίες

Έκθεση που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο από την Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων υπολογίζει το κόστος των ζημιών στα 84,1 δισ. δολάρια και τα κατανέμει ως εξής: 

- 70,8 δισ. από τις επισκευές χιλιάδων κατοικιών,

-10,4 δισ. από την απώλεια εθνικού εισοδήματος και

-2,9 δισ. από την απώλεια εργάσιμων ημερών.

Αναφέρει πως το κύριο κόστος θα αφορά την ανοικοδόμηση κατοικιών, γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομών, και κάλυψη των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών στέγασης εκατοντάδων χιλιάδων αστέγων. Περίπου 13,4 εκατ. άνθρωποι ζουν στις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, ή το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας, και παράγουν σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.

Ο αντίκτυπος του σεισμού στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν δεν είναι πιθανό να ανακοινωθεί όπως συνέβη μετά τον σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία, που έπληξε τη βιομηχανική ενδοχώρα, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μαχμούντ Μοχιελντίν στο περιθώριο του Arab Fiscal Forum χθες Κυριακή. Εστίασε πάντως στις επενδύσεις που θα επιφέρει η ανοικοδόμηση πολλών περιοχών.

Ο Μοχιελντίν πρόσθεσε πως, μετά τις αρχικές επιπτώσεις που θα φανούν τους επόμενους μήνες, οι επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην ανοικοδόμηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ.

Ωστόσο οικονομολόγοι και αξιωματούχοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους θεωρώντας πως ο σεισμός θα μειώσει την οικονομική ανάπτυξη μέχρι δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόδραση Κινέζου βαρόνου φαιντανύλης στο Μεξικό προκαλεί κρίση στις σχέσεις με ΗΠΑ

Διεθνή / Απόδραση Κινέζου βαρόνου φαιντανύλης στο Μεξικό προκαλεί κρίση στις σχέσεις με ΗΠΑ

Ο Κινέζος Zhi Dong Zhang, κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο φαιντανύλης και ξέπλυμα $150 εκατ., απέδρασε από κατ' οίκον περιορισμό στο Μεξικό, πυροδοτώντας αντιδράσεις στην κυβέρνηση Σέινμπαουμ και εντάσεις με τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η Μέριλιν πέθανε»: Όταν τα πρωτοσέλιδα πάγωσαν τον κόσμο με τον θάνατο της Μονρόε

Διεθνή / «Η Μέριλιν πέθανε»: Όταν τα πρωτοσέλιδα πάγωσαν τον κόσμο με τον θάνατο της Μονρόε

Σαν σήμερα, 5 Αυγούστου 1962, η Μέριλιν Μονρόε βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Λος Άντζελες. Τα πρωτοσέλιδα της επομένης αποτύπωσαν την απώλεια ενός ειδώλου, αλλά και την αρχή ενός διαρκούς μύθου
LIFO NEWSROOM
Σε κίνδυνο το Ιερό Όρος των Απάτσι – Χαλκορυχείο απειλεί ιστορικό τόπο λατρείας

Διεθνή / Σε κίνδυνο το Ιερό Όρος των Απάτσι – Χαλκορυχείο απειλεί ιστορικό τόπο λατρείας

Το ιερό έδαφος των Απάτσι, Oak Flat, κινδυνεύει από την κατασκευή ενός τεράστιου μεταλλείου χαλκού - Παρά τις αντιδράσεις της φυλής και την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, η εξόρυξη φαίνεται να προχωρά
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Κίνα για έξαρση του ιού τσικουνγκούνια: Πάνω από 7.000 κρούσματα και αυστηρά μέτρα αλά Covid-19

Διεθνή / Συναγερμός στην Κίνα για έξαρση του ιού τσικουνγκούνια: Πάνω από 7.000 κρούσματα και αυστηρά μέτρα αλά Covid-19

Η Κίνα καταγράφει πάνω από 7.000 κρούσματα του ιού chikungunya στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, προκαλώντας ανησυχία και μέτρα αντίστοιχα με εκείνα της πανδημίας Covid-19
LIFO NEWSROOM