Τουρκία: Στα 84,1 δισ.$ εκτιμάται το κόστος του σεισμού για την οικονομία

Σεισμός Τουρκία: 84,1 δισ. δολάρια εκτιμάται το κόστος του σεισμού για τα τουρκικά ταμεία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τεράστιο είναι το κόστος των φονικών σεισμών για την Τουρκία, καθώς πέρα από τον τρομακτικό τραγικό απολογισμό, οι καταστροφές που αφήνει πίσω του το χτύπημα του Εγκέλαδου μπορεί να κοστίσουν στην οικονομία έως 84,1 δισ. δολάρια.

Κι αυτές είναι μονάχα οι πρώτες εκτιμήσεις μίας επιχειρηματικής οργάνωσης για το κόστος των καταστροφών, την ίδια στιγμή που κυβερνητικός αξιωματούχος αξιολόγησε την ζημιά σε πάνω από τα 50 δισ. δολάρια.

Η απολογισμός των θανάτων στην Τουρκία και τη Συρία από τον σεισμό 7,8 βαθμών της περασμένης Δευτέρας ξεπερνάει πιθανότατα τις 37.000 και θεωρείται βέβαιο πως θα αυξηθεί περαιτέρω. H τουρκική υπηρεσία εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών (AFAD) ανέφερε ότι 31.643 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία. 

Σεισμός στην Τουρκία: 70,8 δισ. το κόστος για χιλιάδες κατοικίες

Έκθεση που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο από την Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων υπολογίζει το κόστος των ζημιών στα 84,1 δισ. δολάρια και τα κατανέμει ως εξής: 

- 70,8 δισ. από τις επισκευές χιλιάδων κατοικιών,

-10,4 δισ. από την απώλεια εθνικού εισοδήματος και

-2,9 δισ. από την απώλεια εργάσιμων ημερών.

Αναφέρει πως το κύριο κόστος θα αφορά την ανοικοδόμηση κατοικιών, γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομών, και κάλυψη των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών στέγασης εκατοντάδων χιλιάδων αστέγων. Περίπου 13,4 εκατ. άνθρωποι ζουν στις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, ή το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας, και παράγουν σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.

Ο αντίκτυπος του σεισμού στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν δεν είναι πιθανό να ανακοινωθεί όπως συνέβη μετά τον σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία, που έπληξε τη βιομηχανική ενδοχώρα, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μαχμούντ Μοχιελντίν στο περιθώριο του Arab Fiscal Forum χθες Κυριακή. Εστίασε πάντως στις επενδύσεις που θα επιφέρει η ανοικοδόμηση πολλών περιοχών.

Ο Μοχιελντίν πρόσθεσε πως, μετά τις αρχικές επιπτώσεις που θα φανούν τους επόμενους μήνες, οι επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην ανοικοδόμηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ.

Ωστόσο οικονομολόγοι και αξιωματούχοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους θεωρώντας πως ο σεισμός θα μειώσει την οικονομική ανάπτυξη μέχρι δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM