Τουρκία: «Πυρά» κατά της Ερυθράς Ημισελήνου- Πούλησε σκηνές σε σεισμόπληκτους αντί να τις χαρίσει

Τουρκία: Αντιδράσεις κατά της Ερυθράς Ημισελήνου- Πούλησε σκηνές σε σεισμόπληκτους αντί να τις χαρίσει Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος δέχθηκε πυρά από την αντιπολίτευση και τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης σήμερα, καθώς αντί να χαρίσει, πούλησε σκηνές για επιζώντες του φονικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet που αποκάλυψε το θέμα, η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος πούλησε 2.050 σκηνές -που προορίζονταν για επιζώντες - στη φιλανθρωπική ΜΚΟ Ahbap έναντι 46 εκατ. τουρκικών λιρών, δηλαδή 2,4 εκατ. δολάρια.

Αυτές οι σκηνές μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ στο Twitter.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου Κερέμ Κινίκ επιβεβαίωσε στο Twitter ότι η Kizilay Cadir, θυγατρική της οργάνωσής του που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή των σκηνών, παρείχε στην Ahbap καταλύματα «σε τιμή κόστους».

«Η συνεργασία της Ερυθράς Ημισελήνου με την Ahbap είναι ηθική, λογική και δεοντολογική», σημείωσε.

Όμως οι δηλώσεις του δεν σταμάτησαν την κατακραυγή στα μέσα ενημέρωσης και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα της Τουρκίας, η Ερυθρά Ημισέληνος, πούλησε σκηνές αντί να τις χαρίσει δωρεάν σε όσους είχαν ανάγκη καθώς οι άνθρωποι εκλιπαρούσαν για αυτές, τρεις μέρες μετά τον σεισμό. Πρόκειται για σκάνδαλο», έγραψε ο Μουράτ Αγκιρέλ, δημοσιογράφος της Cumhuriyet.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ότι δεν μοίρασε επαρκές αριθμό σκηνών, ανθρωπιστική βοήθεια και δεν ανέπτυξε επαρκείς ομάδες βοήθειας σε πολλές τοποθεσίες τις ημέρες μετά τον σεισμό.

ΜΚΟ συμπεριλαμβανομένης της Ahbap και εθελοντών, βοήθησαν για να καλυφθούν τα κενά.

Η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, έχοντας το καθεστώς σωματείου, συνεργάζεται στενά με τις τουρκικές αρχές και επωφελείται από πολυάριθμες επίσημες εκστρατείες δωρεών.

Στελέχη της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου της Ερυθράς Ημισελήνου.

«Ντροπή σου!» έγραψε στο Twitter η Μεράλ Ακσενέρ, η πρόεδρος του εθνικιστικού Καλού Κόμματος (Iyi).

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χτύπησε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Τεχεράνη - Νέος συναγερμός στα ΗΑΕ

Νέα πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού - Ο ισραηλινός στρατός πλήττει στρατιωτικούς στόχους «σε όλο το Ιράν» - Νέα επίθεση ιρανικών drones και πυραύλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - To μήνυμα της Κίνας για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι τρεις δεσμεύσεις του Τραμπ για το Ιράν

Ο Τραμπ τοποθετεί τον εαυτό του ως κεντρικό παράγοντα στο μέλλον του Ιράν μετά τον πόλεμο, απαιτώντας «άνευ όρων παράδοση», θέλοντας λόγο στην επιλογή του επόμενου ηγέτη και προσφέροντας πλήρη ασυλία σε όσους στρέφονται εναντίον του καθεστώτος
THE LIFO TEAM
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Δεν είμαστε εύκολη λεία» διαμηνύει ο πρόεδρος των ΗΑΕ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Δεν είμαστε εύκολη λεία» διαμηνύει ο πρόεδρος των ΗΑΕ

Ο πρόεδρος των ΗΑΕ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους «εχθρούς» της χώρας, τονίζοντας ότι η ευημερία και η εικόνα σταθερότητας των Εμιράτων δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως ένδειξη αδυναμίας
THE LIFO TEAM