Τουρκία: Προσωρινός δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ο Νούρι Ασλάν

Τουρκία: Προσωρινός δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ο Νούρι Ασλάν Facebook Twitter
0

Προσωρινός δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ορίστηκε ο Νούρι Ασλάν, στη θέση του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξελέγη προσωρινά στο αξίωμα, με πλειοψηφία, κατά την τρίτη ψηφοφορία αφού στις δύο πρώτες δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενους ψήφους.

Ο Νούρι Ασλάν, ο οποίος αναλαμβάνει τον δήμο για το υπόλοιπο της θητείας του προφυλακισμένου Εκρέμ Ιμάμογλου που περιμένει τη δίκη του, πρέρχεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) το οποίο κατάφερε να διατηρήσει τον δήμο.

Στο μεταξύ, το κίνημα πολιτικής διαμαρτυρίας συνεχίζεται στην Τουρκία, μία εβδομάδα μετά την σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και βασικού πολιτικού αντιπάλου του Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίος δηλώνει ότι δεν θα υποχωρήσει «στην τρομοκρατία του δρόμου».

Για πέμπτο συνεχές βράδυ χθες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης έπειτα από κάλεσμα της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, χιλιάδες φοιτητές διαδήλωναν κάτω από τα σύμβολα των πανεπιστημίων τους με καλυμμένα τα πρόσωπα για να μην αναγνωρισθούν από την αστυνομία.

Ο Οζγκιούρ Οζέλ, ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να απευθύνει καθημερινό κάλεσμα για συγκέντρωση μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Αντ' αυτού, καλεί σε μεγάλη συγκέντρωση το Σάββατο στην πόλη, παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων που ισχύει για την Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα και την Σμύρνη.

Η αστυνομία έχει συλλάβει από τις 19 Μαρτίου περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και διέλυσε χθες την διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη χωρίς βία, αντίθετα με τις προηγούμενες νύκτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, 172 άνθρωποι κρατούνται στην Κωνσταντινούπολη για «προβοκάτσια και βία» και για το ότι κάλυψαν τα πρόσωπά τους κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων.

«Δεν μπορούμε να παραδώσουμε αυτήν την ουράνια πατρίδα στην τρομοκρατία του δρόμου», δήλωσε χθες ο Ερντογάν που βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κίνημα διαμαρτυρίας πρωτοφανών διαστάσεων μετά το κίνημα του Γκεζί το 2013.

«Υπάρχει κάτι που ο κύριος Ταγίπ θα πρέπει να ξέρει. Είναι ότι ο αριθμός μας δεν μειώνεται με τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις: αυξάνεται!», του απάντησε ο Οζγκιούρ Οζέλ μιλώντας στο πλήθος των διαδηλωτών μπροστά στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Λίγες ώρες νωρίτερα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης είχε διατάξει την φυλάκιση επτά δημοσιογράφων, ανάμεσά τους και ενός φωτογράφου του AFP, που κατηγορούνται από τις τουρκικές αρχές ότι έλαβαν μέρος στις απαγορευμένες συγκεντρώσεις.

Ο διευθυντής του AFP Φαμπρίς Φρις ζήτησε από την τουρκική προεδρία την ταχεία απελευθέρωση του φωτογράφου που έχει μεταφερθεί στην φυλακή. «Ο Γιασίν Ακγκιούλ δεν διαδήλωνε, κάλυπτε ως δημοσιογράφος μία από τις πολλές συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στην χώρα από τις 19 Μαρτίου», υπενθύμισε.

Με πληροφορίες από Ηurriyet

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Διεθνή / Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Παρά την πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες δοκιμές, η αποστολή δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους στόχους της - Ο Έλον Μασκ υποσχέθηκε ταχύτερο ρυθμό εκτοξεύσεων, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν το φιλόδοξο πρόγραμμα για αποίκηση του Άρη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ