Τουρκία: Νέα κρίσιμη ακροαματική διαδικασία για τον Αμερικανό πάστορα

Τουρκία: Νέα κρίσιμη ακροαματική διαδικασία για τον Αμερικανό πάστορα Facebook Twitter
0

Ενώπιον τακτικού δικαστηρίου προσάγεται σήμερα εν νέου ο αμερικανός ευαγγελικός πάστορας Άντριου Μπράνσον, στην Τουρκία. 

Η φυλάκιση και κατόπιν ο κατ' οίκον περιορισμός του Μπράνσον βρίσκονται στο επίκεντρο της σοβαρής διπλωματικής κρίσης στη σχέση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον. Η κρίση που τροφοδοτήθηκε από την υπόθεση μεταξύ των δύο συμμάχων στο NATO προκάλεσε την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και εξέθεσε την ευπάθεια της τουρκικής οικονομίας.

Η νέα ακροαματική διαδικασία ξεκινά εν μέσω των έντονων αμερικανικών πιέσεων για την απελευθέρωση του πάστορα χωρίς όρους.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ακροαματικών διαδικασιών, το δικαστήριο αρνήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις να απελευθερώσει τον πάστορα, όμως οι οικείοι του και η αμερικανική κυβέρνηση μοιάζουν να διακατέχονται από αισιοδοξία ενόψει της σημερινής συνεδρίασης.

Αν ο κατ' οίκον περιορισμός και η απαγόρευση εξόδου από την τουρκική επικράτεια που έχουν επιβληθεί στον Μπράνσον δεν αρθούν σήμερα, η βέβαιη απάντηση της Ουάσινγκτον και η αντίδραση των αγορών ενδέχεται να καταφέρουν νέο πλήγμα στην τουρκική οικονομία.

Στον Μπράνσον, ο οποίος διηύθυνε μια μικρή προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη, επιβλήθηκε στα τέλη του Ιουλίου κατ' οίκον περιορισμός, μετά την προφυλάκισή του για ενάμιση χρόνο, καθώς διώκεται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και για «κατασκοπεία». Ο ίδιος απορρίπτει συλλήβδην το κατηγορητήριο.

Εάν κριθεί ένοχος, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 35 ετών.

Την υπόθεσή του παρακολουθούν στενά οι αμερικανοί συντηρητικοί χριστιανοί, σημαντική μερίδα της εκλογικής βάσης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον Μπράνσον έναν «έξοχο χριστιανό πάστορα» και έναν «πατριώτη» που κρατείται, αναίτια κατ' αυτόν, «όμηρος».

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ευαγγελικός χριστιανός όπως και ο Μπράνσον, έχει επίσης αναφερθεί επανειλημμένα στον πάστορα δημοσίως.

Όταν το δικαστήριο αρνήθηκε να τον απελευθερώσει στην προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, τον Ιούλιο, η Ουάσινγκτον ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους και επέβαλε σειρά κυρώσεων στην Τουρκία.

Τη 10η Αυγούστου ιδίως, η Ουάσινγκτον διπλασίασε τους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Τουρκία, μέτρο το οποίο η Άγκυρα ανταπέδωσε αμέσως, παίρνοντας μέτρα ισόποσης αξίας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία
 

Η ακροαματική διαδικασία θα αρχίσει περί τις 10:00 (ώρα Ελλάδας) στο δικαστήριο, στην Αλιάγα, βόρεια της Σμύρνης.

«Ζητούμε να αρθεί ο δικαστικός έλεγχος, συμπεριλαμβανομένων του κατ' οίκον περιορισμού και της απαγόρευσης εξόδου από την επικράτεια», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του πάστορα, Τζεμ Χαλαβούρτ. «Πιστεύουμε εξαρχής ότι δεν υπάρχει (...) κανένα ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του στην υπόθεση αυτή», πρόσθεσε.

Αφού επισκέφθηκε τον πάστορα την περασμένη εβδομάδα, διαβεβαίωσε ότι «είναι καλά στην υγεία του» και ότι το ηθικό του είναι υψηλό, αλλά «προφανώς» διακατέχεται από «ανυπομονησία», θέλει να τελειώσει η μακρά περίοδος κράτησής του.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Χαλαβούρτ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας για να επιτύχει την απελευθέρωση του πάστορα. Σημείωσε πως αναμένει ότι «θα δοθεί μια προτεραιότητα» στην υπόθεση, αλλά προειδοποίησε πως «η έκδοση οριστικής απόφασης ίσως πάρει μήνες».

Πρόθεση για αποκλιμάκωση

Τα δύο μέρη επέδειξαν πρόσφατα την πρόθεσή τους για την αποκλιμάκωση της κρίσης, με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να δηλώνει ότι ελπίζει πως ο πάστορας θα αφεθεί ελεύθερος, κάτι που τόνισε πως θα αποτελούσε «σημαντικό βήμα», και τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκφράζει την ελπίδα ότι η σχέση με την Ουάσινγκτον θα βελτιωθεί.

Για τον Αμπντουλκαντίρ Σελβί, τούρκο δημοσιογράφο προσκείμενο στην κυβέρνηση που αρθρογραφεί στην εφημερίδα Hürriyet, είναι πολύ πιθανό ο πάστορας να αφεθεί ελεύθερος. «Αν ο Μπράνσον απελευθερωθεί, όπως αναμένεται, η πολιτική διάσταση της κρίσης που ξεκίνησε ο Τραμπ τη 10η Αυγούστου θα έχει επιλυθεί», έγραψε τη Δευτέρα.

«Πιστεύω ότι αυτή η υπόθεση θα λάβει τέλος και ότι ο πάστορας θα αφεθεί ελεύθερος, λαμβανομένου υπόψη του χρόνου που πέρασε ήδη στη φυλακή», συμπλήρωσε ο Σελβί.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι θέλει «να επιλυθούν τα προβλήματα με τις ΗΠΑ το ταχύτερο δυνατόν», ωστόσο επέκρινε την αμερικανική «στρεβλή προσέγγιση» που κατ' αυτόν «συνίσταται στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της χώρας μας με πρόσχημα την υπόθεση ενός πάστορα που δικάζεται για τις σχέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου, δεν μπορώ επομένως να παρέμβω στη δικαιοσύνη», επανέλαβε εξάλλου ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας στον Τύπο την Πέμπτη.

«Όποια και αν είναι η απόφαση της δικαιοσύνης, θα τη σεβαστώ. Αυτοί που εκφράζονται για αυτή την υπόθεση πρέπει επίσης να σεβαστούν την απόφαση της δικαιοσύνης» της Τουρκίας, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM