Τουρκία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ

Τουρκία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ Facebook Twitter
EPA
0

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη ψήφισμα, για την παράταση ενός έτους της εξουσιοδότησής του στην κυβέρνηση να εκτελεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Η έγκριση του ψηφίσματος έρχεται ενόψει της σχεδιαζόμενης επιχείρησης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Τον Οκτώβριο του 2014 η τουρκική Βουλή ενέκρινε την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο εξωτερικό και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Τουρκία. Η εντολή είχε διάρκεια ισχύος ενός έτους, και έκτοτε εγκρίνεται ετησίως η παράτασή της από το 2015.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) και των δύο μικρότερων κομμάτων του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), του Καλού Κόμματος (Iyi) ψήφισαν υπέρ της χρονικής παράτασης. Το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ήταν το μόνο που καταψήφισε.

Το ψήφισμα, που κατατέθηκε από την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκρίνει διασυνοριακές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού έως τις 30 Οκτωβρίου 2020. Όπως σημειώνεται «...η παρουσία του PKK (Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν) και του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ θέτει άμεση απειλή στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια της χώρας μας».

Παράλληλα με την έγκριση του ψηφίσματος από την Βουλή, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η Τουρκία είναι το μόνο κράτος μέλος του NATO που πολεμά ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Με ανακοίνωση που ανάρτησε στο twitter τόνισε ότι η Τουρκία έχει υποφέρει περισσότερο από τις αιματηρές επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης και την έχει πολεμήσει εντός και εκτός συνόρων. Το υπουργείο προσθέτει πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν την μάχη τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και στα ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Anadolu /Sputnik

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρόμαν Πολάνσκι: Ταινία για το σκάνδαλο βιασμού θα αφηγείται την ιστορία από τη σκοπιά 13χρονου θύματος

Διεθνή / Ρόμαν Πολάνσκι: Ταινία για το σκάνδαλο βιασμού θα αφηγείται την ιστορία από την σκοπιά ανήλικου τότε θύματος

Η ταινία «The Girl», βασισμένη στα απομνημονεύματα της Σαμάνθα Γκάιμερ, θα επανεξετάσει «ένα από τα πιο διαβόητα σκάνδαλα του Χόλιγουντ μέσα από τα μάτια του προσώπου που παρερμηνεύτηκε περισσότερο»
THE LIFO TEAM
Η Γαλλία εγκρίνει τον προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Διεθνή / Η Γαλλία ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λεκορνί κατάφερε να περάσει τον προϋπολογισμό μόνο επειδή το Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησε να μην καταψηφίσει την κυβέρνηση, με αντάλλαγμα ορισμένες παραχωρήσεις
THE LIFO TEAM
Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

Διεθνή / Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

«Συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και να αγοράζει πολύ περισσότερο πετρέλαιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, ενδεχομένως, από τη Βενεζουέλα», ανέφερε ο Τραμπ σχετικά με τη συζήτησή του με τον Ναρέντρα Μόντι
THE LIFO TEAM