ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Τουρκία κατά ΕΕ: Σταματήστε την άνευ όρων παράδοση στις παράλογες απαιτήσεις της Ελλάδας

Τουρκία κατά ΕΕ: Σταματήστε την άνευ όρων παράδοση στις παράλογες απαιτήσεις της Ελλάδας Facebook Twitter
EPA
0

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε, όπως αναμενόταν, το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα κάλεσε την ΕΕ να σταματήσει να «παραδίνεται άνευ όρων στις παράλογες και κακομαθημένες απαιτήσεις» της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Για μια ακόμη φορά, η Τουρκία κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν είναι αντικειμενική και διεμήνυσε ότι η ρητορική των απειλών δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και κάλεσαν την Άγκυρα να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια. Επιπλέον, κάλεσαν την Τουρκία να αντιστρέψει τις ενέργειες του τελευταίου διαστήματος και να εργαστεί για τη μείωση των ενστάσεων, συστηματικά και με συνέπεια.

«Δεν προκαλεί έκπληξη ότι η ΕΕ, αγνοώντας για μία ακόμη φορά τις θέσεις της Τουρκίας, με τη συνήθη προκατειλημμένη στάση της, αναγνωρίζει ως "πρόκληση" την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και εκείνα των Τουρκοκυπρίων», σχολίασε ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το γεγονός ότι η ΕΕ συνεχίζει τη συζήτηση για κυρώσεις αντί να ενθαρρύνει τον διάλογο, τη συμφιλίωση και την άνευ όρων θετική ατζέντα αποκαλύπτει πόσο απέχει από το να είναι ειλικρινής και εποικοδομητικοί οι στόχοι και η ρητορική της», τόνισε ακόμη ο Τούρκος αξιωματούχος και κάλεσε την ΕΕ να επικεντρωθεί στην επίλυση των προβλημάτων, «με σεβασμό στα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή, με μια ατζέντα κοινών συμφερόντων και κοινού μέλλοντος».

«Συνεπώς, θα πρέπει να σταματήσει την άνευ όρων παράδοση στις παράλογες και κακομαθημένες απαιτήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς», συνέχισε ο Ακσόι και κατέληξε σε δήλωσή του:

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρητορική των απειλών δεν θα φέρει ποτέ αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία. Αναμένουμε η ΕΕ να κάνει ξεκάθαρες, αντικειμενικές και προσανατολισμένες σε μια λύση προτάσεις, που θα υπηρετούν τα κοινά συμφέροντά μας, αντί να απειλεί την Τουρκία».

Διεθνή
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ