Τουρκία κατά ΕΕ: Σταματήστε την άνευ όρων παράδοση στις παράλογες απαιτήσεις της Ελλάδας

Τουρκία κατά ΕΕ: Σταματήστε την άνευ όρων παράδοση στις παράλογες απαιτήσεις της Ελλάδας Facebook Twitter
EPA
0

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε, όπως αναμενόταν, το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα κάλεσε την ΕΕ να σταματήσει να «παραδίνεται άνευ όρων στις παράλογες και κακομαθημένες απαιτήσεις» της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Για μια ακόμη φορά, η Τουρκία κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν είναι αντικειμενική και διεμήνυσε ότι η ρητορική των απειλών δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και κάλεσαν την Άγκυρα να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια. Επιπλέον, κάλεσαν την Τουρκία να αντιστρέψει τις ενέργειες του τελευταίου διαστήματος και να εργαστεί για τη μείωση των ενστάσεων, συστηματικά και με συνέπεια.

«Δεν προκαλεί έκπληξη ότι η ΕΕ, αγνοώντας για μία ακόμη φορά τις θέσεις της Τουρκίας, με τη συνήθη προκατειλημμένη στάση της, αναγνωρίζει ως "πρόκληση" την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και εκείνα των Τουρκοκυπρίων», σχολίασε ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το γεγονός ότι η ΕΕ συνεχίζει τη συζήτηση για κυρώσεις αντί να ενθαρρύνει τον διάλογο, τη συμφιλίωση και την άνευ όρων θετική ατζέντα αποκαλύπτει πόσο απέχει από το να είναι ειλικρινής και εποικοδομητικοί οι στόχοι και η ρητορική της», τόνισε ακόμη ο Τούρκος αξιωματούχος και κάλεσε την ΕΕ να επικεντρωθεί στην επίλυση των προβλημάτων, «με σεβασμό στα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή, με μια ατζέντα κοινών συμφερόντων και κοινού μέλλοντος».

«Συνεπώς, θα πρέπει να σταματήσει την άνευ όρων παράδοση στις παράλογες και κακομαθημένες απαιτήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς», συνέχισε ο Ακσόι και κατέληξε σε δήλωσή του:

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρητορική των απειλών δεν θα φέρει ποτέ αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία. Αναμένουμε η ΕΕ να κάνει ξεκάθαρες, αντικειμενικές και προσανατολισμένες σε μια λύση προτάσεις, που θα υπηρετούν τα κοινά συμφέροντά μας, αντί να απειλεί την Τουρκία».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM