Μέρκελ: Οι προκλήσεις της Τουρκίας αυξάνουν την ένταση- Μισέλ: Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις

Μέρκελ: Οι προκλήσεις της Τουρκίας αυξάνουν την ένταση- Μισέλ: Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα τεθεί ξανά το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Σε ερώτηση για την τουρκική παραβατικότητα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, σε συνεργασία με τα κράτη που επηρεάζονται περισσότερο.

«Συμφωνήσαμε να συζητήσουμε ξανά το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, θα ήθελα να ακολουθήσουμε αυτήν την προσέγγιση. Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τους ηγέτες για τις εξελίξεις και να έχουμε μία σύντομη συζήτηση», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

«Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά, μέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο», συμπλήρωσε, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Μέρκελ: Οι κινήσεις της Τουρκίας αυξάνουν τις εντάσεις

Η Άνγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις της επεσήμανε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες «συμφώνησαν ότι τα πρόσφατα μονομερή μέτρα από την Τουρκία, που αποτελούν μια πρόκληση, αυξάνουν τις εντάσεις, αντί να τις μειώνουν».

«Αυτό το θεωρώ λυπηρό και αχρείαστο. Θα έπρεπε να εργαζόμαστε επί των θετικών πτυχών της ατζέντας μας», συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, που υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.


«Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί με την Τουρκία τον δρόμο που έχουμε σχεδιάσει, γιατί η περαιτέρω ανάπτυξη της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών -και της ΕΕ, και θέλω αυτό να το υπογραμμίσω, αλλά και της Τουρκίας», κατέληξε η Μέρκελ. 

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής επανέλαβε την υποστήριξη της ΕΕ προς την Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ παράλληλα εξέφρασε και πάλι την προθυμία για διάλογο με την Τουρκία.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η ΕΕ εξακολουθεί να επιδιώκει μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν στις συγκρούσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Politico

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ