Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχτηκε σφοδρή κριτική, αφότου αποκάλυψε ότι έχει λάβει τρεις δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού, την ώρα που η χώρα του δίνει έναν αγώνα για να προμηθευτεί επαρκείς δόσεις για εργαζόμενους που έχουν προτεραιότητα.

 

Ο Ερντογάν έλαβε την πρώτη δόση του κινεζικού εμβολίου Sinovac στις 14 Ιανουαρίου και ήταν ένα από τα πρώτα άτομα στην Τουρκία που εμβολιάστηκαν.

 

Στη συνέχεια έκανε μια δεύτερη δόση του εμβολίου στις 11 Φεβρουαρίου. Αυτή την εβδομάδα, αποκάλυψε ότι έκανε και τρίτη δόση στις 10 Μαρτίου. Δεν επιβεβαίωσε ωστόσο εάν επρόκειτο για το Sinovac ή το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech, το οποίο προμηθεύτηκε πρόσφατα η Τουρκία. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια μιας live συνέντευξής του στο κρατικό δίκτυο ΤRT, ο Ερντογάν είπε ότι έχει κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου. «Έλεγξα αν υπήρξε αύξηση των επιπέδων των αντισωμάτων μου. Έφθασα τις 2.160 μονάδες, δόξα τω θεώ», δήλωσε.

 

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λοιμωξιολόγων στην Τουρκία, Μεχμέτ Τσεϊχάν δήλωσε: «Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει εφαρμογή της τρίτης δόσης του εμβολίου».

 

Επίσης, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Εζέλ, αναρωτήθηκε πού βρήκε ο Ερντογάν το δικαίωμα να κάνει έξτρα δόσεις του εμβολίου, όταν ακόμη και οι υγειονομικοί της χώρας αδυνατούν.

 

Περίπου 29,25 εκατ. δόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό έχουν χορηγηθεί, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Τουρκίας, σε συνολικό πληθυσμό 84.000.000 κατοίκων.