Τόκιο 2020: Οι άστεγοι στη σκοτεινή πλευρά των Ολυμπιακών - «Μας θέλουν αόρατους»

Τόκιο 2020: Οι άστεγοι στη σκοτεινή πλευρά των Ολυμπιακών - «Μας θέλουν αόρατους» Facebook Twitter
Οι άστεγοι τού Τόκιο εξαναγκάστηκαν βαθύτερα στο περιθώριο ωστε οι αρχές να μπορούν να παρουσιάσουν μια λαμπρή εικόνα της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών - Φωτογραφία αρχείου: ΕΡΑ
0

Ο παγκόσμιος αθλητισμός έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες και το Τόκιο «ντύθηκε» γιορτινά για τη μεγάλη γιορτή


Ωστόσο, όπως γίνεται συνήθως στις μεγάλες διοργανώσεις, κυβέρνηση και τοπικές αρχές προχώρησαν σε επιχειρήσεις καθαρισμού δρόμων και ανάπλασης κεντρικών σημείων της πρωτεύουσας, για την υποδοχή αθλητών και αθλητικών παραγόντων -αλλά όχι και κοινού, λόγω πανδημίας. 

Θύματα αυτής της «ωραιοποίησης» και οι άστεγοι


Οι άστεγοι τού Τόκιο δέχτηκαν πιέσεις να απομακρυνθούν από τα τουριστικά σημεία και την κοινή θέα, μετακινούμενοι στην αθέατη πλευρά της ολυμπιακής γιορτής και εξαναγκαζόμενοι σε περαιτέρω περιθωριοποίηση

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν ενέργεια των τελευταίων μηνών, αλλά αποτέλεσμα μιας σκληρότερης προσέγγισης απέναντι στους αστέγους που είχε ξεκινήσει από το 2013 οπότε και η Ιαπωνία ανακοινώθηκε ως η οικοδέσποινα χώρα της διοργάνωσης. 


Τα τεράστια πάρκα της πρωτεύουσας κλειδώνονταν τη νύχτα και φωτίζονταν περισσότερο, σε μια προσπάθεια να αποθαρρυνθούν οι άστεγοι να διανυκτερεύουν εκεί. Σκηνές έξω από σταθμούς τρένων και σε τουριστικές περιοχές απομακρύνθηκαν ενώ συρμάτινοι φράκτες κύκλωσαν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. 

«Μας θέλουν αόρατους, εξαφανισμένους» λέει ο Τετσούο Ογκάουα, άστεγος εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Ο ίδιος απεχθάνεται τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι κυβερνώντες την κοινότητα των αστέγων εν όψει Ολυμπιακών, ενώ ήταν από εκείνους που βοήθησαν τους ανθρώπους να μεταφέρουν σε άλλες περιοχές το βιός τους, το οποίο απειλούσαν με κατάσχεση οι αρχές. 

«Αν είσαι άστεγος, η σκηνή σου είναι ό,τι έχεις και δεν έχεις. Είναι σαν να χάνεις το σπίτι σου» λέει ο 64χρονος Οσάμου Γιαμάντα που είδε μια ωραία πρωΐα πάνω στην πραμάτεια του σημειώματα «έξωσης». Είναι η τρίτη φορά που εκδιώκεται από το σημείο όπου ζει, λέει ο ίδιος. 


«Οι αρχές προσπαθούν να κρύψουν τους φτωχότερους των φτωχών γιατί θέλουν να επιδείξουν μια καθαρή πόλη προς τα έξω. Στην πραγματικότητα, κάποιοι από τους αξιωματούχους τούς είπαν ξεκάθαρα "κρυφτείτε κατά τη διάρκεια των Αγώνων"» λέει ο κοινωνιολόγος Μασάτο Κιμούρα. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM
ΕΚΡΗΞΗ, ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΕΒΡΑΙΚΟ, ΣΧΟΛΕΙΟ

Διεθνή / Έκρηξη σε εβραϊκό σχολείο στο Άμστερνταμ - «Στοχευμένη επίθεση» καταγγέλλει η δήμαρχος

Οι ανησυχίες για πιθανές επιθέσεις κατά εβραϊκών κοινοτήτων διεθνώς έχουν ενταθεί λόγω των πρόσφατων επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν και της αντίδρασης της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM