Τόκιο 2020: Οι άστεγοι στη σκοτεινή πλευρά των Ολυμπιακών - «Μας θέλουν αόρατους»

Τόκιο 2020: Οι άστεγοι στη σκοτεινή πλευρά των Ολυμπιακών - «Μας θέλουν αόρατους» Facebook Twitter
Οι άστεγοι τού Τόκιο εξαναγκάστηκαν βαθύτερα στο περιθώριο ωστε οι αρχές να μπορούν να παρουσιάσουν μια λαμπρή εικόνα της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών - Φωτογραφία αρχείου: ΕΡΑ
0

Ο παγκόσμιος αθλητισμός έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες και το Τόκιο «ντύθηκε» γιορτινά για τη μεγάλη γιορτή


Ωστόσο, όπως γίνεται συνήθως στις μεγάλες διοργανώσεις, κυβέρνηση και τοπικές αρχές προχώρησαν σε επιχειρήσεις καθαρισμού δρόμων και ανάπλασης κεντρικών σημείων της πρωτεύουσας, για την υποδοχή αθλητών και αθλητικών παραγόντων -αλλά όχι και κοινού, λόγω πανδημίας. 

Θύματα αυτής της «ωραιοποίησης» και οι άστεγοι


Οι άστεγοι τού Τόκιο δέχτηκαν πιέσεις να απομακρυνθούν από τα τουριστικά σημεία και την κοινή θέα, μετακινούμενοι στην αθέατη πλευρά της ολυμπιακής γιορτής και εξαναγκαζόμενοι σε περαιτέρω περιθωριοποίηση

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν ενέργεια των τελευταίων μηνών, αλλά αποτέλεσμα μιας σκληρότερης προσέγγισης απέναντι στους αστέγους που είχε ξεκινήσει από το 2013 οπότε και η Ιαπωνία ανακοινώθηκε ως η οικοδέσποινα χώρα της διοργάνωσης. 


Τα τεράστια πάρκα της πρωτεύουσας κλειδώνονταν τη νύχτα και φωτίζονταν περισσότερο, σε μια προσπάθεια να αποθαρρυνθούν οι άστεγοι να διανυκτερεύουν εκεί. Σκηνές έξω από σταθμούς τρένων και σε τουριστικές περιοχές απομακρύνθηκαν ενώ συρμάτινοι φράκτες κύκλωσαν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. 

«Μας θέλουν αόρατους, εξαφανισμένους» λέει ο Τετσούο Ογκάουα, άστεγος εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Ο ίδιος απεχθάνεται τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι κυβερνώντες την κοινότητα των αστέγων εν όψει Ολυμπιακών, ενώ ήταν από εκείνους που βοήθησαν τους ανθρώπους να μεταφέρουν σε άλλες περιοχές το βιός τους, το οποίο απειλούσαν με κατάσχεση οι αρχές. 

«Αν είσαι άστεγος, η σκηνή σου είναι ό,τι έχεις και δεν έχεις. Είναι σαν να χάνεις το σπίτι σου» λέει ο 64χρονος Οσάμου Γιαμάντα που είδε μια ωραία πρωΐα πάνω στην πραμάτεια του σημειώματα «έξωσης». Είναι η τρίτη φορά που εκδιώκεται από το σημείο όπου ζει, λέει ο ίδιος. 


«Οι αρχές προσπαθούν να κρύψουν τους φτωχότερους των φτωχών γιατί θέλουν να επιδείξουν μια καθαρή πόλη προς τα έξω. Στην πραγματικότητα, κάποιοι από τους αξιωματούχους τούς είπαν ξεκάθαρα "κρυφτείτε κατά τη διάρκεια των Αγώνων"» λέει ο κοινωνιολόγος Μασάτο Κιμούρα. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλικός φωτογράφος μοιράζεται την αγαπημένη του φωτογραφία, με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ σε μια αυθόρμητη στιγμή

Διεθνή / Βασιλικός φωτογράφος αποκαλύπτει σπάνιο αυθόρμητο «κλικ» του πρίγκιπα Ουίλιαμ με τα παιδιά του

«Ήταν πραγματικό προνόμιο να φωτογραφίζω τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας τα τελευταία δύο χρόνια και αυτή ίσως είναι η αγαπημένη μου λήψη μέχρι σήμερα», έγραψε σε ανάρτησή του ο φωτογράφος Josh Shinner
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν πως εάν χρειαστεί οι ΗΠΑ θα «διασώσουν» τους διαδηλωτές της χώρας

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν πως εάν χρειαστεί οι ΗΠΑ θα «διασώσουν» τους διαδηλωτές της χώρας

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι Ιρανοί πολίτες διαμαρτύρονται για την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας τους - Εχθές υπήρξαν αναφορές για τουλάχιστον 6 νεκρούς
THE LIFO TEAM
Ο Μαδούρο δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τον Τραμπ για την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών

Διεθνή / Ο Μαδούρο δηλώνει έτοιμος να μιλήσει με τον Τραμπ για την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών

Ο Μαδούρο απέφυγε να σχολιάσει τη φερόμενη επίθεση των ΗΠΑ σε περιοχή πρόσδεσης σκαφών στη Βενεζουέλα, την οποία, σύμφωνα με τον Τραμπ, χρησιμοποιούσαν τα καρτέλ ναρκωτικών
THE LIFO TEAM