H Μέριλιν Μονρόε του Άντι Γουόρχολ δημοπρατήθηκε για ποσό - ρεκόρ $195 εκατομμυρίων

Τιμή - ρεκόρ για τη Μέριλιν Μονρόε του Άντι Γουόρχολ - Δημοπρατήθηκε έναντι $195 εκατ. Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο εμβληματικός πίνακας του Άντι Γουόρχολ με τη Μέριλιν Μονρόε δημοπρατήθηκε στην τιμή-ρεκόρ 195 εκατ. δολαρίων κι έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης του 20ου αιώνα που έχει πουληθεί ποτέ, αλλά και το πιο ακριβό αμερικανικό έργο τέχνης.

Το έργο  Shot Sage Blue Marilyn φιλοτεχνήθηκε το 1964 από τον Γουόρχολ ο οποίος άντλησε έμπνευση από διάσημη φωτογραφία της ηθοποιού. 

Πριν τη δημοπρασία, ο οίκος Christie's έγραψε πως ο πίνακας «ήταν ένας από τις σπανιότερες και πλέον ανυπέρβλητες εικόνες που υπάρχουν». 

Η προηγούμενη τιμή ρεκόρ για αμερικανικό έργο τέχνης ήταν 110,5 εκατ. δολάρια και αφορούσε πίνακα του φίλου και ανταγωνιστή του Γουόρχολ, Ζαν Μισέλ Μπασκιά. 

Η τελική τιμή (170 εκατ. που διαμορφώθηκε στα 195 εκατ. με φόρους και τέλη) κατέρριψε και την τιμή του ακριβότερου πίνακα του 20ου αιώνα, το έργο  Les Femmes d'Alger (Version O) του 1955 του Πάμπλο Πικάσο που πουλήθηκε έναντι 179,4 εκατ. 

«Ο πίνακας της Μονρόε μαρτυρά την αμείωτη οπτική της δύναμη στη νέα χιλιετία» είχε αναφέρει τον Μάρτιο ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Thomas and Doris Amman, Τζορτζ Φράι. 

«Η γυναίκα Μέριλιν έχει χαθεί. Οι φρικτές συνθήκες της ζωής και του θανάτου της έχουν ξεχαστεί. Αυτό που παραμένει είναι το αινιγματικό χαμόγελο που τη συνδέει με ένα άλλο μυστηριώδες χαμόγελο μιας ξεχωριστής κυρίας, της Μόνα Λίζα» προσθέτει. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο τυχερός πλειοδότης ήταν το Αμερικανός έμπορος τέχνης Λάρι Γκαγκόσιαν, της γνωστής αλυσίδας γκαλερί. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM