Τη μισή Συρία ελέγχουν πλέον οι τζιχαντιστές

Τη μισή Συρία ελέγχουν πλέον οι τζιχαντιστές Facebook Twitter
1

Το τελευταίο μεθοριακό φυλάκιο προς το Ιράκ κατέλαβαν από τον συριακό στρατό οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους, εδραιώνοντας έτσι την παρουσία τους σε μια τεράστια περιοχή της Συρίας και του Ιράκ μετά και την κατάκτηση της Παλμύρας. Σύμφωνα μάλιστα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ΙΚ ελέγχει πλέον τη μισή Συρία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, χθες το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για πρώτη φορά για μια επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ενός σιιτικού τεμένους στη Σαουδική Αραβία, κατά την οποία σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 81, εκ των οποίων οι 12 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

«Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να νικηθεί» και «η μισαλλοδοξία, η βία και το μίσος που επιδεικνύει πρέπει να εξαλειφθούν», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι 15 χώρες μέλη του οποίου υπογραμμίζουν ότι η επίθεση στη Σαουδική Αραβία «δεν μας τρομάζει, αλλά ενισχύει την αποφασιστικότητά μας».

Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε τη «μεγάλη του ανησυχία» για την τύχη των χιλιάδων κατοίκων που έχουν παραμείνει στην Παλμύρα, τονίζοντας ότι «συνεχιζόμενη πρακτική του ΙΚ είναι να απαγάγει και να εκμεταλλεύεται γυναίκες και παιδιά», αλλά επίσης να τις βιάζει και να τις παντρεύει με τη βία και να στρατολογεί παιδιά στρατιώτες.

 

Τη μισή Συρία ελέγχουν πλέον οι τζιχαντιστές Facebook Twitter

Η τζιχαντιστική οργάνωση κατάφερε την προηγούμενη Κυριακή να καταλάβει την πόλη Ράμαντι, πρωτεύουσα της ιρακινής επαρχίας αλ Άνμπαρ, και την Πέμπτη την Παλμύρα, που βρίσκεται στη συριακή έρημο στα σύνορα με το Ιράκ, προτού προχωρήσει προς τη νότια Συρία για να καταλάβει το μεθοριακό φυλάκιο αλ Τάναφ.

Πλέον κανένα από τα τρία μεθοριακά φυλάκια προς το Ιράκ δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού. Το αλ Τάναφ και το φυλάκιο στο Μπουκάμαλ βρίσκονται στα χέρια του ΙΚ, ενώ το φυλάκιο του Γιαρούμπιε, πιο βόρεια, είναι υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών.

Με αυτό τον τρόπο το ΙΚ εδραιώνει την παρουσία του σε μια μεγάλη διασυνοριακή περιοχή, γεγονός που του επιτρέπει να επεκτείνει το «χαλιφάτο» του, το οποίο ανακήρυξε τον Ιούνιο του 2014, παρά τις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγει εδώ και περισσότερους από εννέα μήνες ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός.

Η προέλαση των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ την τελευταία εβδομάδα έχει προκαλέσει τη μαζική έξοδο δεκάδων χιλιάδων αμάχων. Μόνο στην πόλη Ράμαντι ο ΟΗΕ έκανε λόγο χθες Παρασκευή για τουλάχιστον 55.000 ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τα μέσα Μαΐου.

«Παρόλο που το ΙΚ έχει καταλάβει αραιοκατοικημένες περιοχές, ελέγχει πλέον μια πολύ σημαντική γεωγραφική περιοχή που θα του επιτρέψει να απειλήσει τη βαθιά Συρία, όπως τη Χομς και τη Δαμασκό», δύο προπύργια του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

BAFTA 2026 ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τη σύλληψη Άντριου - Η ερώτηση που αγνόησαν

«Παρά τα ταραχώδη τρία χρόνια από την τελευταία της στιγμή στα Bafta, η Κέιτ έκανε μια διακριτική εμφάνιση στην τελετή απονομής» σχολιάζει η βρετανική Vogue
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΗΠΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

«Η ΕΕ αναμένει από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που ορίζονται στην κοινή δήλωση, όπως και η ΕΕ τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΗΠΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ

Διεθνή / Γαλλία: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών - «Δεν δεχόμαστε μαθήματα σχετικά με την βία»

«Αρνούμαστε οποιαδήποτε εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τον θάνατο του ακροδεξιού Κεντέν Ντεράνκ
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια