Τι μας αποκάλυψαν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Τι μας αποκάλυψαν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής Facebook Twitter
Η Ελλάδα δεν κατάφερε να κερδίσει αυτό που επιδίωκε, σε αντίθεση με τις χώρες που απείλησαν ανοιχτά την Ε.Ε. και πέτυχαν αυτό που ήθελαν. (GETTY)
0Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ
αυτό που ήθελε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Ε.Ε. για άλλη μία φορά ούτε προστάτευσε τα δύο κράτη-μέλη της που απειλούνται από μια τρίτη χώρα ούτε επέδειξε εμπράκτως την αλληλεγγύη της, παρά μόνο λεκτικά και προσχηματικά.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε μεν τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, τις οποίες χαρακτήρισε μονομερείς (και όχι παράνομες), και ζήτησε την τήρηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά δεν επέβαλε κυρώσεις ούτε αυτήν τη φορά, αθετώντας στην ουσία τη δέσμευσή της Συνόδου του περασμένου Οκτωβρίου.

Στην προηγούμενη Σύνοδο είχε αποφασιστεί ότι σε περίπτωση «ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» από την Τουρκία η Ε.Ε. θα χρησιμοποιούσε «όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της», προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της, και θα επανερχόταν για να λάβει αποφάσεις το αργότερο κατά τη σύνοδό του του Δεκεμβρίου. Θα προχωρούσε δηλαδή σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αν αυτή εξακολουθούσε τις παραβιάσεις στο διάστημα που θα μεσολαβούσε μέχρι τη χθεσινή Σύνοδο.

Η Τουρκία, έχοντας προφανώς εμπιστοσύνη στη σχέση της με τη Γερμανία και στον συσχετισμό δυνάμεων, αγνόησε επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις της Συνόδου του Οκτωβρίου και εξέδωσε άλλες έξι NAVTEX για παράνομες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με το Oruc Reis.

O πρωθυπουργός, μετά τη λήξη της Συνόδου, προσπάθησε να ωραιοποιήσει κάπως τα αποτελέσματα που αφορούν την Τουρκία, αποφεύγοντας να μιλήσει για αθέτηση των δεσμεύσεων της Ε.Ε. ή να καταγγείλει τον ρόλο της Γερμανίας.

Δένδιας και Χριστοδουλίδης φρόντισαν πριν από τη Σύνοδο να παρουσιάσουν στους ομολόγους τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. τις παραβιάσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου με κάθε λεπτομέρεια και με πλήρη καταγραφή των κινήσεων της Τουρκίας, που τις αποδεικνύουν. Οι πληροφορίες όμως επέμεναν ότι η Γερμανία δεν ήθελε και πάλι ούτε να ακούσει για κυρώσεις και ήταν εντελώς αρνητική στο να δοθεί εντολή στον Μπορέλ να καταρτίσει τον κατάλογο με τα μέτρα, όπως και έγινε.

O πρωθυπουργός, μετά τη λήξη της Συνόδου, προσπάθησε να ωραιοποιήσει κάπως τα αποτελέσματα που αφορούν την Τουρκία, αποφεύγοντας να μιλήσει για αθέτηση των δεσμεύσεων της Ε.Ε. ή να καταγγείλει τον ρόλο της Γερμανίας.

Το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τελικά, απλώς διαπιστώνει ότι η Τουρκία προχώρησε σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις καθώς και ότι έχει κλιμακώσει τη ρητορική της κατά της Ε.Ε., κρατών-μελών και Ευρωπαίων ηγετών, αλλά στην ουσία δεν λέει τίποτα παραπάνω από αυτό.

Τι μας αποκάλυψαν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής Facebook Twitter
Η Γαλλία και η Αυστρία, που εμφανίζονταν ανυποχώρητες πριν από τη Σύνοδο, με δηλώσεις που έλεγαν ότι φτάνουν πια τα λόγια και ήρθε η ώρα για πράξεις εναντίον της Τουρκίας, την κρίσιμη ώρα των αποφάσεων δεν ήταν τόσο σθεναρές. (EPA)

Τα υπόλοιπα είναι απλώς αγορά χρόνου και άλλη μια μετάθεση της... δρομολόγησης των κυρώσεων. Αναφέρει δηλαδή τα συμπεράσματα της Συνόδου του Οκτωβρίου και ότι παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών-μελών της και σε αυτό το πλαίσιο καλεί το Συμβούλιο «να εγκρίνει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του της 11ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας» και καλεί τον Μπορέλ να υποβάλει έκθεση σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, καθώς και «τις επιλογές για την ακολουθητέα πορεία, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της προαναφερόμενης απόφασης, προς εξέταση το αργότερο κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021». Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε δηλαδή, θα μπορούσε να πει κανείς. Έτσι ακριβώς είχαν γράψει και στο κείμενο συμπερασμάτων του Οκτωβρίου, ότι θα αποφάσιζαν κυρώσεις το αργότερο στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Η Γαλλία και η Αυστρία, που εμφανίζονταν ανυποχώρητες πριν από τη Σύνοδο, με δηλώσεις που έλεγαν ότι φτάνουν πια τα λόγια και ήρθε η ώρα για πράξεις εναντίον της Τουρκίας, την κρίσιμη ώρα των αποφάσεων δεν ήταν τόσο σθεναρές, οπότε η Ελλάδα και η Κύπρος κατάλαβαν ότι έμειναν πάλι ξεκρέμαστες.

Έκαναν, όμως, την προσπάθειά τους, αν και με αυτόν τον συσχετισμό δυνάμεων δεν μπορούσαν μάλλον να πετύχουν πολλά παραπάνω.

Σύμφωνα με το Euractiv, στη μη επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, δηλαδή στην αθέτηση των δεσμεύσεων της Συνόδου του Οκτωβρίου, πρωτοστάτησαν ανοιχτά η Γερμανία και η Βουλγαρία, με τον πρωθυπουργό της οποίας, Μπορίσοφ, ο Ερντογάν έχει στενές σχέσεις, όπως και με τον Βίκτορ Όρμπαν. Οι σχέσεις αυτές μαρτυρούν, πλην όλων των άλλων, και την υποκρισία σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Η χθεσινή Σύνοδος απέδειξε ότι ο Ερντογάν, όπως και η Μέρκελ, μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμάχησαν μαζί της για να τον καλύψουν άλλη μια φορά, αποφασίζουν όχι με βάση το δίκαιο και την περίφημη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά τα στενά εθνικά συμφέροντα κάθε κράτους. Απέδειξε, επίσης, πως αν δεν σε φοβούνται, δεν σε υπολογίζουν.


Η Ελλάδα, που επικαλείται τους νόμους, χωρίς να απειλεί, όπως η Ουγγαρία, με βέτο, ή όπως η Τουρκία με το μεταναστευτικό, δεν κατάφερε να κερδίσει αυτό που επιδίωκε, σε αντίθεση με τις χώρες που απείλησαν ανοιχτά την Ε.Ε. και πέτυχαν αυτό που ήθελαν.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Βασιλική Σιούτη / Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Είναι πραγματικά ένας παραλογισμός ότι η κυβέρνηση Μέρκελ εμποδίζει τις κυρώσεις σε μια αυταρχική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση, όπως αυτή του Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βασίλισσα Καμίλα υποδέχθηκε την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα

Διεθνή / Η βασίλισσα Καμίλα υποδέχθηκε την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα

«Σημαντική η στήριξη του βασιλιά Κάρολου για τον ουκρανικό λαό», τόνισε η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας στην βασίλισσα Καμίλα - Με τον Κάρολο ασθενή η Καμίλα παίρνει τα ηνία του βασιλικού οίκου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Το παλάτι διαψεύδει τις θεωρίες συνωμοσίας για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον: Η πριγκίπισσα αναρρώνει και είναι καλά

Διεθνή / Το παλάτι διαψεύδει τις θεωρίες συνωμοσίας για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον: Η πριγκίπισσα αναρρώνει και είναι καλά

Με νέες δηλώσεις το παλάτι του Κένσινγκτον υποστηρίζει πως η πριγκίπισσα είναι καλά και θα επιστρέψει στα βασιλικά καθήκοντα τον προκαθορισμένο χρόνο, δηλαδή μετά το Πάσχα - Πρώτη δημόσια εμφάνιση του πρίγκιπα Ουίλιαμ μετά τα βραβεία BAFTA, στις 18 Φεβρουαρίου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ