Μητσοτάκης: Είχαμε συμφωνήσει πως θα υπάρχουν συνέπειες για την Τουρκία - Pacta sunt servanda

Μητσοτάκης: Είχαμε συμφωνήσει πως θα υπάρχουν συνέπειες για την Τουρκία - Pacta sunt servanda Facebook Twitter
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Τώρα θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι
0

«Το διακύβευμα είναι σαφές: η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής, όπου αναμένεται να συζητηθεί η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες.

«Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, του Δεκεμβρίου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sunt servanda (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται)», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε ότι στη σημερινή συνάντηση εκτός από τις τουρκικές κυρώσεις πρωταγωνιστεί ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα: η εκκρεμότητα του βέτο που έχει θέσει η Ουγγαρία και η Πολωνία όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Εκτιμώ ότι η πρόταση, η συμβιβαστική, η οποία έχει επιτευχθεί κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτό το ζήτημα, η εκκρεμότητα, θα λήξει σήμερα» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες η οποία έχει ήδη καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη και την έκταση της οικονομικής κρίσης, τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατόν.» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβακία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Σλοβενία, Ιρλανδία θα επιχειρήσουν να πείσουν για την άμεση επιβολή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Στο απέναντι στρατόπεδο Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία και Ουγγαρία που δείχνουν πιο οι αρνητικές σε μία τέτοια απόφαση.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ