Τι γνώμη έχουν οι μουσουλμάνοι για το Ισλαμικό Κράτος;

Τι γνώμη έχουν οι μουσουλμάνοι για το Ισλαμικό Κράτος; Facebook Twitter
2

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τράμπ στον απόηχο του μακελειού στο Σαν Μπερναντίνο - που πιθανότατα συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος- δήλωσε πως θα πρέπει να απαγορευθεί η είσοδος όλων των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ μέχρι «να είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε το πρόβλημα».

Εμπλέκοντας εμμέσως κάθε οπαδό του Ισλάμ στο μακελειό της Καλιφόρνια, ο Τράμπ έφερε στο προσκήνιο μία δημοφιλή άποψη που κυριαρχεί μεταξύ των Αμερικανών και θέλει το ISIS να απολαμβάνει ευρεία υποστήριξη μεταξύ του μουσουλμανικού κόσμου.

Η πραγματικότητα είναι όμως πως οι μουσουλμάνοι έχουν μάλλον μια σχεδόν καθολική αρνητική άποψη απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος και τις προθέσεις του.

Ο δημοσιογράφος Max Galka προσπάθησε να ερευνήσει το ποσοστό των μουσουλμάνων που πρόσκεινται θετικά απέναντι στο ISIS και ανακάλυψε πως αυτοί αποτελούν μόλις το 15% επί του συνόλου του μουσουλμανικού κόσμου.

Η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά υποστηρικτών - εκτός της Συρίας που διαθέτει τα υψηλότερα - είναι η Νιγηρία με μόλις το 14% του πληθυσμού της να ομολογεί πως τρέφει θετικά αισθήματα απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος.

Στο Λίβανο, όπου η έρευνα πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά από ένα μεγάλο χτύπημα των τζιχαντιστών, το 99% απάντησε ότι δεν βλέπει ευνοϊκά το Ισλαμικό Κράτος.

Στο Ιράκ, τη γενέτειρα του ISIS, μόλις το 5% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι υποστηρίζουν την εξτρεμιστική οργάνωση, την ίδια ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό ανάμεσα στους κατοίκους της Σαουδικής Αραβίας αγγίζει το 4%, παρά την κριτική που ασκείται στη χώρα παγκοσμίως για την ενεργή υποστήριξη που παρέχει στο Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: Independent

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Διεθνή / Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Από την εκρηκτική της άνοδο στην πρωθυπουργία μέχρι την πρόωρη αποχώρηση και τη νέα ζωή μετά την πολιτική, η Σάνα Μάριν αφηγείται πώς η νεότητα και το φύλο της έγιναν άλλοτε πλεονέκτημα κι άλλοτε βάρος
LIFO NEWSROOM
Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Εντελώς παραπλανητική έρευνα με την οποία τυχαία παρακάμπτονται βασικά στοιχεία στατιστικής ή σκοπίμως παραγνωρίζονται. Κατ αρχάς η Νικηρία είναι κατά το ήμισυ χριστιανική. Άρα το 14% εκπροσωπεί μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων. Επίσης ο μισός Λίβανος είναι χριστιανικός και ο άλλος μισός έντονα σιιτικός, εξ ου και η Χεσμπολάχ. Άλλωστε κινδυνεύει άμεσα από το Daech αφού γειτνιάζουν. Άν θέλουν οι ερευνολόγοι να διαχωρίσουν τους μουσουλμάνους από τους τρομοκράτες ας προσεγγίσουν Σουνίτες Τουρκίας και Ευρώπης. Αλλά και πάλι ίσως αυτοί να ντραπούν να παραδεθχούν ότι είναι φίλα κείμενοι.