Τι είναι ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της EE και όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Τι είναι ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της EE και όσα πρέπει να γνωρίζουμε Facebook Twitter
0

Μόνον ένας στους δέκα Ευρωπαίους γνωρίζει τι είναι ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η αξιοποίησή του από τις νομοθεσίες των κρατών-μελών δεν είναι επαρκής και η ευαισθητοποίηση των πολιτών χαμηλή, παρότι από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, το 2009, κατέστη νομικά δεσμευτικός», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την εφαρμογή του Χάρτη από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και από τα κράτη μέλη, η οποία συμπίπτει με τη 10η επέτειο της εφαρμογής του.

«Είναι σημαντικό να διαδίδουμε όσα γνωρίζουμε για τον Χάρτη και να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για όσα πραγματικά τους ανήκουν, ως Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος, Φρανς Τίμερμανς, με αφορμή την επέτειο. «Καλώ τις εθνικές κυβερνήσεις, τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών και τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων να αναλάβουν δράση για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και για να καταστεί ο Χάρτης πραγματικότητα για όλους τους πολίτες», πρόσθεσε η επίτροπος Δικαιοσύνης, Βιέρα Γιούροβα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι παραπομπές του Δικαστηρίου της ΕΕ στον Χάρτη έχουν αυξηθεί σημαντικά -από 27 παραπομπές το 2010 σε 356 το 2018- ενώ τα εθνικά δικαστήρια παραπέμπουν επίσης στον Χάρτη με τις αποφάσεις τους και απευθύνονται όλο και περισσότερο στο Δικαστήριο της ΕΕ για καθοδήγηση.

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύτηκε επίσης σήμερα, δείχνει ότι, αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί ελαφρώς από το 2012, μόνο 4 στους 10 πολίτες έχουν ακούσει για τον Χάρτη και μόνο 1 στους 10 γνωρίζει τι είναι, ενώ 6 στους 10 θα επιθυμούσαν περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιώματα που θεσπίζει ο Χάρτης και για τους φορείς στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων τους.

Σχετικά με την εφαρμογή του Χάρτη το 2018, η έκθεση αναφέρει τις βασικές πρωτοβουλίες που έλαβε η ΕΕ, οι οποίες είναι οι εξής:

1. Η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος σε ενωσιακό επίπεδο (ελάχιστα πρότυπα για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος)

2. Η προώθηση των εκλογικών δικαιωμάτων (μέτρα για την προώθηση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, ανακοίνωση για την παραπληροφόρηση και έκκληση προς τους εκπροσώπους των επιγραμμικών πλατφορμών και της διαφημιστικής βιομηχανίας να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων)

3. Η καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο (παρακολούθηση του αντίκτυπου που έχει ο Κώδικας Δεοντολογίας στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο).

Υπενθυμίζεται ότι, στις 12 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η φινλανδική Προεδρία της ΕΕ και ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διοργανώσουν επετειακή διάσκεψη για τον εορτασμό της 10ης επετείου από την εφαρμογή του Χάρτη. Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν τρόπους για να βελτιωθεί στην πράξη η χρήση του Χάρτη στα κράτη μέλη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στον Ατλαντικό - Προσπάθησε να τον διασχίσει με ιστιοφόρο

Διεθνή / Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στον Ατλαντικό - Προσπάθησε να τον διασχίσει με ιστιοφόρο

Το διατλαντικό ταξίδι που σχεδίασαν με το ελληνικής ονομασίας ιστιοφόρο «Theros» κατέληξε σε τραγωδία- «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δείξουμε ότι μπορείς να ταξιδέψεις χωρίς να καις ορυκτά καύσιμα» είχαν δηλώσει
LIFO NEWSROOM
Ο Ερντογάν στοχοποιεί τον Δένδια: Ανήθικη η δήλωση περί κατοχής - Ο Μητσοτάκης «να τον βάλει στη θέση του»

Διεθνή / Ο Ερντογάν στοχοποιεί τον Δένδια: Απρεπής η δήλωση περί κατακτητών - Ο Μητσοτάκης «να τον βάλει στη θέση του»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός «κατακτητές» του Νίκου Δένδια προς τους Τούρκους «δεν θα μπορούσε να είναι πιο θρασύς»
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ