Έπειτα από δώδεκα καλοκαίρια χωρίς πάπα, η μικρή ιταλική πόλη του Καστέλ Γκαντόλφο υποδέχεται ξανά έναν ένοικο στο περίφημο θερινό παπικό ανάκτορο. Ο νέος ποντίφικας, Λέων ΙΔ΄, επέλεξε να περάσει εκεί τις πρώτες του διακοπές από την εκλογή του στις 8 Μαΐου, επαναφέροντας μια παράδοση αιώνων που είχε εγκαταλειφθεί επί Φραγκίσκου.
Η απόφαση του προκατόχου του να παραμείνει στο Βατικανό και να μετατρέψει το ανάκτορο σε μουσείο είχε πλήξει την τοπική οικονομία, στερώντας από το Καστέλ Γκαντόλφο την παρουσία του εκάστοτε πάπα και την τοπική δραστηριότητα που την συνοδεύει. Οι κάτοικοι πλέον δηλώνουν αισιόδοξοι, ελπίζοντας ότι η πόλη θα ανακτήσει τον χαρακτήρα της ως θερινό καταφύγιο της Ρώμης και του Βατικανού.

«Να θυμάστε πως πολλές εγκύκλιοι γράφτηκαν εδώ», υπενθυμίζει ο εφημέριος της πόλης, πατέρας Ταντέους Ρόσμους. Οι κήποι και η θέα στη λίμνη Άλμπανο θεωρούνται ιδανικά για στοχασμό και συγγραφή, με τις παπικές διαμονές να έχουν αφήσει σημαντικά θεολογικά κείμενα στο πέρασμά τους.

Ο Πάπας Λέων, γνωστός για την ταπεινότητα και τη μεθοδικότητά του, φαίνεται να αξιοποιεί το διάλειμμα των έξι εβδομάδων όχι μόνο για ξεκούραση, αλλά και για μελέτη κρίσιμων ζητημάτων. Όπως λένε συνεργάτες του, προτιμά να διαβάζει πλήρεις αναφορές αντί για περιλήψεις, και πιθανότατα θα αφιερώσει το διάστημα μέχρι τις 17 Αυγούστου σε σιωπηρή εργασία, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.


Τα «καλοκαιρινά» καθήκοντα πάπα Λέοντα
Κατά τη διάρκεια της θερινής του παραμονής, ο Πάπας Λέων καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις. Πρέπει να ορίσει νέο κρατικό γραμματέα, αλλά και διάδοχο στην υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τον διορισμό επισκόπων.

Μεταξύ των σοβαρών υποθέσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος πάπας είναι και αυτή του Μάρκο Ρούπνικ, Ιησουΐτη ιερέα και διεθνώς αναγνωρισμένου δημιουργού εκκλησιαστικών ψηφιδωτών, ο οποίος κατηγορείται από περισσότερες από 20 γυναίκες, κυρίως μοναχές, για πνευματική, ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση. Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν έντονη κατακραυγή, καθώς το Βατικανό φάνηκε να αντιδρά με καθυστέρηση, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες για ευνοϊκή μεταχείρισή του επί Πάπα Φραγκίσκου.


Παράλληλα, φημολογείται ότι ο ποντίφικας εξετάζει το ενδεχόμενο συγγραφής παπικού κειμένου για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ εντός του έτους ενδέχεται να ταξιδέψει στην Τουρκία, για να τιμήσει τα 1.700 χρόνια από τη σύγκληση της Συνόδου της Νίκαιας.

Ωστόσο, προς το παρόν, το επίκεντρο είναι το Καστέλ Γκαντόλφο, μια ήσυχη, γραφική πόλη λίγα χιλιόμετρα νότια της Ρώμης που για πρώτη φορά μετά από καιρό ξαναβρίσκει τη θέση της στο παπικό ημερολόγιο.
Με πληροφορίες από Associated Press