Τον επιθετικό χαρακτήρα της ναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος», στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνει η Τουρκία με σενάρια κατάληψης εδαφών. 

 

Ο διοικητής επιχειρήσεων του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, αντιναύαρχος Γιανκί Μπαγτζίογλου, σε ενημέρωση που έκανε το βράδυ της Τρίτης, υποστήριξε ότι στο πλαίσιο του «Θαλασσόλυκου» θα πραγματοποιηθούν «ασκήσεις με σενάριο κρίσης και πολέμου».

 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο αντιναύαρχος Μπαγτζίογλου παραδέχθηκε ότι η άσκηση «Θαλασσόλυκος» έχει επιθετική μορφή, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι περιλαμβάνει προσομοιώσεις επιχειρήσεων ελέγχου θαλάσσιας περιοχής, κατάληψης περιοχών και «καταστροφής στόχων με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

 

 

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης ο «Θαλασσόλυκος» είναι μεγαλύτερος και από την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2019». Τα γυμνάσια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, διεξάγονται στις τρεις θάλασσες που βρέχουν τη χώρα, μέσα σε ένα πλαίσιο εντάσεων εξαιτίας της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων αερίου στα ανοικτά της Κύπρου.

 

 

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο της Τουρκίας, 131 πολεμικά πλοία, 57 αεροπλάνα και 33 ελικόπτερα συμμετέχουν στην άσκηση, που θα διεξαχθεί στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα και θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου.

 

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι η νέα άσκηση θα περιλαμβάνει σενάρια πολέμου σε στρατηγικό επίπεδο και πιο διευρυμένων κρίσεων-έντασης, την ώρα που για το μέρος που αφορά την ανατολική Μεσόγειο, σήμερα νωρίς το πρωί ξεκίνησαν φρεγάτες, καταδρομικά, υποβρύχια, βοηθητικά πλοία από το λιμάνι Ακσάζ.

 

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ακόμη ότι «με αυτό τον τρόπο οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα παγιώσουν την ισχύ και κυριαρχία τους στις θάλασσες και θα δώσουν την μεγαλύτερη απάντηση στις πολιτικές περιορισμού της Τουρκίας κυρίως στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr