Θα στην τσακίσω εγώ την αλαζονεία σου: Το δημοκρατικό Ισραήλ ορθώνεται μπροστά στον Νετανιάχου

Θα στην τσακίσω εγώ την αλαζονία σου: Το δημοκρατικό Ισραήλ ορθώνεται μπροστά στον Νετανιάχου Facebook Twitter
GETTY
0

ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ, εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί ξεχύθηκαν στους δρόμους, πιστεύοντας ότι η δημοκρατία της χώρας τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Αφορμή για αυτή τη λαϊκή διαμαρτυρία ήταν η απόλυση του Γιοάβ Γκαλάντ, υπουργού Άμυνας του Ισραήλ. Πρώην στρατηγός επιφορτισμένος με την εποπτεία της ασφάλειας του εβραϊκού κράτους, ο Γκαλάντ είχε ζητήσει από τον δικό του συνασπισμό να σταματήσει την προσπάθεια αναμόρφωσης του ισραηλινού δικαστικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι η διαίρεση γύρω από το σχέδιο υπονομεύει την εθνική συνοχή. Αντί να προσχωρήσει στην πρόταση του Gallant, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τον απέλυσε. Αλλά παρόλο που αυτή η απομάκρυνση έδωσε τη σπίθα για τις εκρηκτικές διαμαρτυρίες των πολιτών στο Ισραήλ, το προσάναμμα είχε δημιουργηθεί εδώ και μήνες.

Τον Ιανουάριο, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας σκληρής δεξιάς ισραηλινής κυβέρνησης, παρουσίασε την πρώτη της μεγάλη πρωτοβουλία: μια σαρωτική ανασυγκρότηση του δικαστικού συστήματος της χώρας. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ είναι αναμφισβήτητα το πιο ισχυρό τέτοιο όργανο στον κόσμο, και οι εμπειρογνώμονες και οι πολιτικοί ζητούσαν εδώ και καιρό την αναπροσαρμογή των εξουσιών του. Αλλά ο ριζοσπαστικός κατάλογος με αλλαγές που συντάχθηκε από τον συνασπισμό του Νετανιάχου δεν επιδιώκει τη μεταρρύθμιση του δικαστηρίου αλλά τον ευνουχισμό του, και ουσιαστικά θα επέτρεπε στην κυβερνώσα κυβέρνηση να διορίζει όλους τους δικαστές και να παρακάμπτει τις αποφάσεις τους. Το σχέδιο αυτό συντάχθηκε στις αίθουσες των συντηρητικών think tank, χωρίς καμία συμμετοχή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και χωρίς καμία προσπάθεια μεσολάβησης για εθνική συναίνεση. Επιπλέον, αυτή η προσπάθεια για τη ριζική αναθεώρηση της δημοκρατικής τάξης του Ισραήλ προήλθε από μια κυβέρνηση που έλαβε λιγότερες από τις μισές ψήφους στις τελευταίες εκλογές.

Όλο αυτό λοιπόν δεν πήγε καλά.

Το μαζικό κίνημα έφερε κοντά μέχρι πρότινος αδιανόητους συνοδοιπόρους -συμπεριλαμβανομένης της συντηρητικής οικογένειας του πρώτου πρωθυπουργού του Λικούντ του Ισραήλ, του Μενάχεμ Μπέγκιν, και των εκλεγμένων ηγετών και των δύο αραβικών κομμάτων του Ισραήλ. Ηγετικές προσωπικότητες των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας τάχθηκαν ανοιχτά κατά του δικαστικού σχεδίου και άρχισαν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους εκτός Ισραήλ.

Την νύχτα του πρώτου Σαββάτου του Ιανουαρίου, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί άρχισαν να διαδηλώνουν στο Τελ Αβίβ, ξεκινώντας μια αλυσίδα εβδομαδιαίων διαδηλώσεων. Τα πλήθη σύντομα διογκώθηκαν σε εκατοντάδες χιλιάδες, όχι μόνο σε πιο φιλελεύθερα κέντρα όπως το Τελ Αβίβ, αλλά και σε πιο συντηρητικά μέρη όπως το Ασντόντ και η Μπερσέμπα. Το μαζικό κίνημα έφερε κοντά μέχρι πρότινος αδιανόητους συνοδοιπόρους -συμπεριλαμβανομένης της συντηρητικής οικογένειας του πρώτου πρωθυπουργού του Λικούντ του Ισραήλ, του Μενάχεμ Μπέγκιν, και των εκλεγμένων ηγετών και των δύο αραβικών κομμάτων του Ισραήλ. Ηγετικές προσωπικότητες των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας τάχθηκαν ανοιχτά κατά του δικαστικού σχεδίου και άρχισαν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους εκτός Ισραήλ. Δημόσιοι υπάλληλοι προειδοποίησαν ότι η μεταρρύθμιση απειλούσε την οικονομική και διεθνή θέση του Ισραήλ. Ο ήπιος πρόεδρος του Ισραήλ, ο Ισαάκ Χέρτζογκ, προσπάθησε να μεσολαβήσει για έναν συμβιβασμό και απομακρύνθηκε από τον Νετανιάχου. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί Ισραηλινοί σε επίλεκτες μονάδες του στρατού δήλωσαν ότι θα αρνούνταν να υπηρετήσουν αν η νομοθεσία περνούσε. Αυτό το είδος μαζικής ανυπακοής ήταν και πρωτοφανές και μια πραγματική απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Αυτή η εξέλιξη ήταν που ώθησε τον Gallant να μιλήσει.

Θα στην τσακίσω εγώ την αλαζονία σου: Το δημοκρατικό Ισραήλ ορθώνεται μπροστά στον Νετανιάχου Facebook Twitter
O κατάλογος με αλλαγές που συντάχθηκε από τον συνασπισμό του Νετανιάχου (φωτ.) δεν επιδιώκει τη μεταρρύθμιση του δικαστηρίου αλλά τον ευνουχισμό του, και ουσιαστικά θα επέτρεπε στην κυβερνώσα κυβέρνηση να διορίζει όλους τους δικαστές και να παρακάμπτει τις αποφάσεις τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου δείπνησαν με ένα καταδικασμένο μέλος μιας μαφιόζικης οικογένειας, προσέβαλαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και κάλεσαν να "εξαφανίσουν" ένα παλαιστινιακό χωριό. Κανένα από αυτά τα άτομα δεν δέχθηκε δημόσια επίπληξη από τον πρωθυπουργό. Ο Gallant, αντίθετα, απολύθηκε αμέσως επειδή αμφισβήτησε το σχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης. Ο Νετανιάχου προφανώς ήλπιζε να τον παραδειγματίσει και να καταστείλει περαιτέρω διαφωνίες. Αντ' αυτού, την ενίσχυσε.

Καθώς η είδηση της απόλυσης του Gallant διαδόθηκε μετά τα μεσάνυχτα, εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί σηκώθηκαν από τα κρεβάτια τους και βγήκαν στους δρόμους. Μέχρι τα ξημερώματα, ολόκληρη η χώρα είχε ουσιαστικά κλείσει, καθώς τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα του Ισραήλ, τα πανεπιστήμια, οι τράπεζες, ακόμη και τα νοσοκομεία απεργούσαν. Τα αεροπλάνα σταμάτησαν να απογειώνονται από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Οι ισραηλινές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο έκλεισαν τις πόρτες τους. Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές στην Ιερουσαλήμ συγκεντρώθηκαν στην Κνέσετ, το Κοινοβούλιο του Ισραήλ, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η ψηφοφορία για τη νομοθεσία.

Μπροστά σε αυτή την κατακραυγή, ο Νετανιάχου έκανε κάτι ασυνήθιστο: αναδιπλώθηκε, τουλάχιστον προσωρινά. Το βράδυ της Δευτέρας, ώρα Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι θα ανέβαλλε -αλλά δεν θα ακύρωνε- το σχέδιό του για τη νομοθεσία. "Δεν στεκόμαστε απέναντι σε εχθρούς, αλλά απέναντι σε αδέρφια", είπε. "Δεν πρέπει να έχουμε εμφύλιο πόλεμο". Για περισσότερο από μια δεκαετία, ο Νετανιάχου υποχωρεί όταν πιέζεται από τη ακροδεξιά βάση του. Αλλά αυτή τη φορά, αναγκάστηκε να υποχωρήσει από ένα αναδυόμενο αντίβαρο στα αριστερά του. 

Η είδηση ότι ο Νετανιάχου είχε υποχωρήσει επισημοποιήθηκε όχι από τον πρωθυπουργό αλλά από τον Itamar Ben-Gvir, τον ακροδεξιό υπουργό εθνικής ασφάλειας, σε μια ενδεικτική επίδειξη του ποιος ελέγχει τα πράγματα σε αυτή την ισραηλινή κυβέρνηση. Ο Ben-Gvir υποσχέθηκε στη συνέχεια ότι η μεταρρύθμιση θα περάσει μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Ο Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του πιθανότατα στοιχηματίζουν ότι η αναστολή του σχεδίου θα κατευνάσει αρχικά το κινήμα διαμαρτυρίας και ότι, αφού κουραστεί να βγαίνει στους δρόμους, θα διαλυθεί κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, επιτρέποντας στον συνασπισμό να προχωρήσει στο σχέδιό του μετά από μια προσχηματική διαπραγμάτευση.

Έχει δίκιο ο Μπίμπι; Οι διαμαρτυρίες έχουν ογκωθεί από τον Ιανουάριο, μεταδιδόμενες από στόμα σε στόμα,  σε ομάδες WhatsApp και κοινωνικά δίκτυα. Πολλοί Ισραηλινοί που προηγουμένως απέφευγαν την πολιτική έχουν ριχτεί στη μάχη, και μάλιστα δείχνουν σημάδια συσπείρωσης σε μια πραγματική αντιπολίτευση με συγκεκριμένους στόχους. Το κίνημα αυτό έχει ήδη αναγκάσει τον Νετανιάχου να οδηγήσει τον συνασπισμό του στο χάος, σταματώντας τη νομοθεσία που υπέγραψε. Στην αλαζονία του, ο Νετανιάχου μπορεί να δημιούργησε έναν νέο αντίπαλο.

Το ερώτημα τώρα δεν είναι μόνο αν οι διαδηλωτές μπορούν να κρατήσουν το κίνημά τους ζωντανό τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και αν θα αποδειχθεί ότι είναι σε θέση να οικοδομήσουν ένα πραγματικό κίνημα υπέρ της δημοκρατίας, επεκτείνοντας τους στόχους του πέρα από αυτό το νομοσχέδιο για να αντιμετωπίσει άλλα μακροχρόνια ελλείμματα του Ισραήλ. Ό,τι κι αν φέρουν οι επόμενες ημέρες, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Ο αγώνας για την ισραηλινή δημοκρατία μόλις αρχίζει.

Με στοχεία από το Atlantic

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς την Κέιτ Μίντλετον ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στον αγώνα της Εθνικής Αγγλίας με τη Δανία

Διεθνή / Χωρίς την Κέιτ Μίντλετον ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στον αγώνα της Εθνικής Αγγλίας με τη Δανία

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνιση, μετά τη διάγνωση με καρκίνο, στις 15 Ιουνίου - Σε ποια εκδήλωση του καλοκαιριού υπάρχει πιθανότητα να παραβρεθεί;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα στην τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ - Απούσα η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα στην τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ - Απούσα η Κέιτ Μίντλετον

Με αγωνία παρακολουθεί η βασίλισσα την εξέλιξη των ιπποδρομιών από το royal box - Η τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ είναι γνωστή ως «Ladies Day»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Βραζιλία: Πρόταση νόμου καταδικάζει σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης τα θύματα βιασμού απ' τους βιαστές τους

Διεθνή / Βραζιλία: Πρόταση νόμου μπορεί να καταδικάσει τα θύματα βιασμού σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης απ' τους βιαστές τους

Νέος προτεινόμενος νόμος στη Βραζιλία μπορεί να καταδικάσει τα θύματα βιασμού που προχωράνε σε εκτρώσεις σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκιση από τους βιαστές τους.
NEWSROOM
Γαλλία: Υποψήφιος βουλευτής 18χρονος μαθητής που ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς

Διεθνή / Γαλλία: Υποψήφιος βουλευτής 18χρονος μαθητής που ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς

Ο 18χρονος Νολάν Λοράν είναι ο νεότερος υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές - Ίδρυσε δικό του κόμμα και εργάστηκε για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ιστορικό κτίριο στην Ιταλία καταστράφηκε από τουρίστες που έκαναν παρκούρ

Διεθνή / Ιστορικό κτίριο στην Ιταλία καταστράφηκε από τουρίστες που έκαναν παρκούρ

Το βίντεο δείχνει τον freerunner να πηδά από ένα κτίριο και να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μια πέτρινη προεξοχή για να τον βοηθήσει να φτάσει στο απέναντι κτίριο. Όμως η προεξοχή δεν άντεξε τη δύναμή του και έσπασε
NEWSROOM
Γαλλία: Αποτροπιασμός για τον βιασμό 12χρονης - Συζήτηση στα σχολεία για τον αντισημιτισμό, ζήτησε ο Μακρόν

Διεθνή / Γαλλία: Αποτροπιασμός για τον βιασμό 12χρονης - Συζήτηση στα σχολεία για τον αντισημιτισμό, ζήτησε ο Μακρόν

Το Σάββατο 15 Ιουνίου τρεις έφηβοι 12 - 13 ετών βίασαν 12χρονη εβραϊκής καταγωγής σε προάστιο του Παρισιού, γιατί έκρυψε πως είναι Εβραία, σύμφωνα με πληροφορίες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ