Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για μια εβδομάδα την πολιτεία, εξαιτίας της απειλής από τις πυρκαγιές.

 

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι που προβλέπονται για το Σαββατοκύριακο, αποτελούν εκτεταμένο κίνδυνο αναζοπύρωσης ακραίων πυρκαγιών στο ανατολικό τμήμα της Αυστραλίας. Από το Σεπτέμβριο, οι πυρκαγιές έχουν σκοτώσει 18 άτομα και κατέστρεψαν περισσότερα από 1.200 σπίτια στη Νότια Νέα Ουαλία και τη Βικτώρια. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι μετά από πυρκαγιές μόνο αυτή την εβδομάδα.

 

 

Χιλιάδες άνθρωποι ήδη φεύγουν από μια τεράστια ζώνη στη ΝΝΟ, σε μια επιχείρηση που θεωρείται η μεγαλύτερη μετεγκατάσταση από την περιοχή. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ξεκινήσει στις 8:00 το πρωί της Παρασκευής και θα διαρκέσει για επτά ημέρες, ανακοίνωσε την Πέμπτη η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Gladys Berejiklian.

 

Η κατάσταση θα επιτρέψει στις τοπικές αρχές να εκτελούν αναγκαστικές εκκενώσεις, να κλείνουν δρόμους και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κατοίκων. «Δεν παίρνουμε εύκολα αυτές τις αποφάσεις, αλλά θέλουμε επίσης να βεβαιωθούμε ότι παίρνουμε κάθε προφύλαξη για να είμαστε προετοιμασμένοι για το Σάββατο που θα μπορούσε να είναι μια φρικτή μέρα», είπε η πρωθυπουργός.

 

«Θα είναι φρικτή μέρα»: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Νότια Νέα Ουαλία - Συναγερμός και μαζικές εκκενώσεις

 

Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι οι συνθήκες είναι πιθανό να είναι «τόσο κακές» όσο κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν καταστράφηκαν εκατοντάδες σπίτια. Νωρίτερα, αξιωματούχοι κάλεσαν στους παραθεριστές να εγκαταλείψουν επειγόντως ένα τμήμα μήκους 260χλμ. Λίγο μετά, τεράστιες ουρές αυτοκινήτων είχαν σχηματιστεί σε αυτοκινητόδρομους που οδηγούν πίσω προς το Σίδνεϊ και την Καμπέρα.

 

«Θα είναι φρικτή μέρα»: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Νότια Νέα Ουαλία - Συναγερμός και μαζικές εκκενώσεις

 

Εκτιμάται πως υπάρχουν 113 μέτωπα πυρκαγιών σε όλη τη Νέα Νότια Ουαλία. Τα πληρώματα της Πυροσβεστικής εργάζονται συνεχώς για τον περιορισμό τους, ο οποίος μοιάζει ακόμη πιο αδύνατος ενόψει των συνθηκών που θα επικρατήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο.

 

«Θα είναι φρικτή μέρα»: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Νότια Νέα Ουαλία - Συναγερμός και μαζικές εκκενώσεις

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr