Τέσσερις ρουκέτες έπληξαν τη Λβιβ- Για απόπειρα εκφοβισμού από τη Ρωσία, κάνουν λόγο οι Ουκρανοί

Τέσσερις ρουκέτες έπληξαν τη Λβιβ- Απόπειρα εκφοβισμού από τη Ρωσία λένε οι Ουκρανοί Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τέσσερις ρουκέτες έπληξαν την πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία σήμερα σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τοπικούς αξιωματούχους, στην πιο σημαντική επίθεση στην πόλη από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία.

Η πόλη Λβιβ, μόλις 60 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα, έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και τις μάχες που έχουν καταστρέψει ορισμένες ουκρανικές πόλεις πιο κοντά στη Ρωσία από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο κυβερνήτης της πόλης Maksym Kozytskyy, είπε ότι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν δύο ρουκέτες έπληξαν μια αποθήκη καυσίμων και άλλοι δύο αργότερα ένα στρατιωτικό εργοστάσιο. Νωρίτερα ανέφερε ισχυρές εκρήξεις στα ανατολικά προάστια της πόλης.


«Μείνετε σε καταφύγια! Μη βγείτε στους δρόμους!», προειδοποίησε μετά το πρώτο χτύπημα.

Οι πύραυλοι έπεσαν ενώ στη Βαρσοβία μιλούσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καταδικάζοντας τη ρωσική επιθετικότητα και διαβεβαιώνοντας την Ουκρανία για την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. 

«Με τις σημερινές επιθέσεις, ο επιτιθέμενος στέλνει χαιρετισμούς στον Πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στην Πολωνία», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Λβιβ Άντριι Σάντοβι σε τηλεοπτική ενημέρωση, λέγοντας ότι η Ρωσία εκτόξευσε τους πυραύλους από τη Σεβαστούπολη στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο για τις επιθέσεις από τις ρωσικές αρχές, οι οποίες αναφέρουν την εισβολή ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Οι αρχές της πόλης δεν έδωσαν τα ακριβή σημεία των χτυπημάτων, αλλά είπαν ότι προκάλεσαν ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, πυρπόλησαν αποθήκη καυσίμων και από την επίθεση έσπασαν ολοσχερώς τα παράθυρα ενός σχολικού κτιρίου. Δεν χτυπήθηκαν κατοικίες, σύμφωνα με τον δήμαρχο.


Μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν ότι είδαν μαύρο καπνό στο κέντρο της Λβιβ, που υψωνόταν από τη βορειοανατολική πλευρά της πόλης και στον αέρα υπήρχε μια έντονη μυρωδιά καμένου.

Ο επικεφαλής προσωπικού του Ουκρανού προέδρου Andriy Yermak είπε ότι οι επιθέσεις δείχνουν ότι η Ρωσία θέλει να εκφοβίσει την Ουκρανία και τους ξένους διπλωμάτες που μετέφεραν τις πρεσβείες τους στην πόλη Λβιβ με δεδομένη μία καλύτερη δυνατή ασφάλεια, σε σχέση με το Κίεβο.

«Η Ουκρανία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πτοείται από τέτοια εγκλήματα των Ρώσων και θέλω να πω στους δυτικούς εταίρους μου για άλλη μια φορά - κλείστε τον εναέριο χώρο, δείξτε δύναμη», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram.

Η Λβιβ είχε πληθυσμό περίπου 717.000 άτομα πριν από τον πόλεμο, αλλά πλέον ένα μήνα μετά τη ρωσική εισβολή έχει μετατραπεί είτε σε καταφύγιο για πολίτες άλλων περιοχών είτε κόμβος διέλευσης για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την χώρα. 

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΕΝΕ ΓΚΟΥΝΤ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ ICE

Διεθνή / Μινεάπολη: Η σύζυγος της Ρενέ Γκουντ λέει «εμείς είχαμε σφυρίχτρες, εκείνοι όπλα» μετά τον θάνατό της

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ παρουσίασαν τη Ρενέ Γκουντ ως «εγχώρια τρομοκράτη», υποστηρίζοντας ότι επιχείρησε να παρασύρει πράκτορα της ICE με το όχημά της
THE LIFO TEAM
Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM