Με έξωση απειλούνται οι διαχειριστές του ιστορικού Caffè Greco στη Ρώμη καθώς το ενοικιαστήριο συμβόλαιο έχει λήξει από το 2017 και οι ιδιοκτήτες ζητούν αύξηση.

 

Το ιστορικό Caffè Greco στην οδό Via Condotti κοντά στη Piazza di Spagna της Ρώμης αποτελεί σημείο αναφοράς στην αιώνια πόλη από το 1760, έτος ίδρυσής του από τον Έλληνα Νικόλα ντελλά Μανταλένα.

 

Στο Caffè Greco, γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας «Διακοπές στη Ρώμη» με την Όντρεϊ Χέπμπορν και τον Γκρέγκορι Πεκ (1953) και ήπιαν καφέ διασημότητες των γραμμάτων και των τεχνών από όλο τον κόσμο, από τον Γκαίτε και τον Σταντάλ μέχρι τον Ίψεν. Στην είσοδό του, η επιγραφή «250 χρόνια ιστορίας» θυμίζει το ένδοξο παρελθόν του υπερπολυτελούς καφέ με τα μαρμάρινα τραπέζια, τις καλογυαλισμένες καρέκλες, τις μπορντώ ταπετσαρίες και τα πανάκριβα έργα τέχνης που το κοσμούν.

 

Το τεράστιο ενοίκιο του ιστορικού Caffè Greco στη Ρώμη και ο φόβος της έξωσης


Η νοσταλγική κομψότητα που αποπνέει το ιστορικό Caffè Greco ίσως σύντομα να αποτελεί παρελθόν, καθώς – σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό τύπο – οι διαχειριστές του, το ζεύγος Κάρλο Πελεγκρίνι και Φλάβια Λότσι, απειλούνται με έξωση.

 

Το τεράστιο ενοίκιο του ιστορικού Caffè Greco στη Ρώμη και ο φόβος της έξωσης
EPA

 

Το συμβόλαιο μίσθωσης έληξε το 2017 και δεν θα ανανεωθεί. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το Caffè Greco είναι μια από τις ακριβότερες της ιταλικής πρωτεύουσας με τα ενοίκια να αγγίζουν αστρονομικά ποσά. Το κτίριο στο οποίο βρίσκεται το ιστορικό καφέ ανήκει στο Ισραηλιτικό Νοσοκομείο Ρώμης, σύμφωνα με το οποίο τα έσοδα από την είσπραξη των ενοικίων καλύπτουν ανάγκες του νοσοκομείου και των ασθενών.

 

Το τεράστιο ενοίκιο του ιστορικού Caffè Greco στη Ρώμη και ο φόβος της έξωσης


Μεταξύ της διοίκησης του νοσοκομείου και των διαχειριστών του καφέ δεν υπάρχει συμφωνία για την τιμή του νέου ενοικίου. «Πληρώνουμε σήμερα 22.000 ευρώ το μήνα» αναφέρει ο Πελεγκρίνι, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε περισσότερα αλλά η τιμή των 120.000 ευρώ τον μήνα είναι σχεδόν εξαπλάσια». Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ ενδιαφέρον για τη μίσθωση και διαχείριση του χώρου έχουν δείξει μέχρι στιγμής μεγάλοι διεθνείς όμιλοι.

 

Το τεράστιο ενοίκιο του ιστορικού Caffè Greco στη Ρώμη και ο φόβος της έξωσης

 

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Ισραηλιτικού Νοσοκομείου διαβεβαιώνει ότι το Caffè Greco θα μείνει ως έχει, ακόμη κι αν οι διαχειριστές του είναι διαφορετικοί στο μέλλον. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου αρνείται ότι έγινε η επίμαχη πρόταση στον Πελεγκρίνι για εξαπλάσια αύξηση του ενοικίου. Αναφέρει απλώς ότι άλλοι ενδιαφερόμενοι έδειξαν πρόθυμοι να καταβάλουν ποσά από 120.000 έως 180.000 ευρώ. Επίσης αναφέρει ότι υπάρχει δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι νυν διαχειριστές του καφέ θα πρέπει να παραδώσουν τον χώρο. Από το 2020, σύμφωνα με το νοσοκομείο, πρέπει να βρεθεί νέος ενοικιαστής, ώστε το καφέ να συνεχίσει να λειτουργεί. Ωστόσο τα πράγματα δεν αναμένονται να λήξουν έτσι απλά, διότι η οικογένεια Πελεγκρίνι-Λότσι θεωρεί ότι στο Ισραηλητικό Νοσοκομείο ανήκουν μόνο οι τοίχοι του κτηρίου και όχι η περιουσία και το όνομα του Caffè Greco.

 

Το τεράστιο ενοίκιο του ιστορικού Caffè Greco στη Ρώμη και ο φόβος της έξωσης

 

Η μεταφορά των έργων τέχνης, των επίπλων ιστορικής αξίας και του υπερπολυτελούς εξοπλισμού του καφέ κάπου αλλού θεωρείται σχεδόν αδύνατη για πρακτικούς και νομικούς λόγους. «Το Caffè Greco είναι πολύ σημαντικό για τη Ρώμη και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

 

Η άδεια λειτουργίας του Caffè Greco είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική αυτή τοποθεσία» αναφέρει ο Ντάριο Φραντσεσκίνι, εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού. Πάντως μέχρι να δοθεί τελική λύση στη διαμάχη για το Caffè Greco, το σίγουρο είναι ότι το ιστορικό καφέ θα συνεχίσει να αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες και ντόπιους. To υπουργείο Πολιτισμού διαβεβαιώνει πάντως ότι «το Caffè Greco θα παραμείνει Caffè Greco».

 

Η Φλάβια Λότσι ωστόσο αμφιβάλει πώς θα μπορούσε να επιβιώσει υπό οποιαδήποτε διεύθυνση με ένα εξαψήφιο ενοίκιο. Ήδη, πελάτες και τουρίστες παραπονιούνται για την τιμή του καπουτσίνο. Η νέα περίπλοκη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για το Caffè Greco κάνει πολλούς να ανησυχούν ότι, αν κλείσει λόγω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει, θα χαθεί ένα από τα ελάχιστα ιστορικά στέκια της αιώνιας πόλης.

 

Με πληροφορίες από Πηγή: Deutsche Welle / dpa