NEO VIDCAST

Τελευταία συνάντηση κορυφής ΗΠΑ - Κίνας πριν αναλάβει καθήκοντα ο Τραμπ

Τελευταία συνάντηση κορυφής ΗΠΑ - Κίνας πριν αναλάβει καθήκοντα ο Τραμπ Facebook Twitter
Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν / Φωτ.: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Με τον Σι Τζινπίνγκ συναντάται για τελευταία φορά ο Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ενόψει επικείμενης ανάληψης καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί δασμούς ύψους 60% για τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ συναντώνται στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στη Λίμα του Περού, όπου θα έχουν συνομιλίες για πρώτη φορά, έπειτα από επτά μήνες. Οι ηγέτες του Ειρηνικού αναμένεται να «ζυγίσουν» τον αντίκτυπο της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου 2025.

Η ακριβής ώρα της συνάντησης Μπάιντεν – Σι δεν έχει γνωστοποιηθεί, ωστόσο πραγματοποιείται τη στιγμή που στην Ουάσινγκτον επικρατεί εκνευρισμός για πρόσφατη παραβίαση τηλεφωνικών επικοινωνιών αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης και της προεδρικής εκστρατείας, που συνδέεται με την Κίνα. Επιπλέον, οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχία για την αυξανόμενη πίεση του Πεκίνου στην Ταϊβάν, καθώς και για την κινεζική υποστήριξη προς τη Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά, την οργή του Πεκίνου αναμένεται να προκαλέσει επίσκεψη του προέδρου της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε στη Χαβάη και ίσως στο Γκουάμ των ΗΠΑ, που προγραμματίζεται για τις επόμενες εβδομάδες, όπως μετέδωσε χθες, Παρασκευή (15/11), το Reuters. Οι ΗΠΑ αποτελούν τον σημαντικότερο διεθνή υποστηρικτή και προμηθευτή όπλων της Ταϊβάν, παρόλο που δεν την έχει αναγνωρίσει διπλωματικά επισήμως.

Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, δέχεται ισχυρό πλήγμα από μέτρα του Μπάιντεν στον τομέα του εμπορίου, που περιλαμβάνουν σχέδιο για τον περιορισμό των αμερικανικών επενδύσεων στην κινεζική τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική πληροφορική και τους ημιαγωγούς, καθώς και σχέδιο για την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές τσιπ υπολογιστών υψηλής τεχνολογίας.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Διεθνή
0

NEO VIDCAST

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Απερίσκεπτοι πολιτικοί τροφοδοτούν τη σφαγή παιδιών σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί ο πρόεδρος της UEFA

Διεθνή / «Απερίσκεπτοι πολιτικοί τροφοδοτούν τη σφαγή παιδιών σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί ο πρόεδρος της UEFA

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου υπερασπίστηκε με σθένος το πανό «Stop Killing Children», παρά τις αντιδράσεις από φιλοϊσραηλινές και φιλοπαλαιστινιακές ομάδες.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση - Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Ο Τραμπ ενδέχεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση - Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 1976, ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά την κρίση του και οφείλει να το κάνει επίσημα μέσω προεδρικού διατάγματος
LIFO NEWSROOM
Τρεις νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες από τον εκτοχιασμό του ιστορικού τελεφερίκ Γκλόρια στη Λισαβόνα

Διεθνή / Τρεις νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες από τον εκτροχιασμό του ιστορικού τελεφερίκ Γκλόρια στη Λισαβόνα

Το Elevador da Glória, που συνδέει την πλατεία Restauradores με το Bairro Alto, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά τουριστικά αξιοθέατα της πορτογαλικής πρωτεύουσας
LIFO NEWSROOM
Πεκίνο: Πούτιν και Σι συζητούν για «αθανασία» μέσω βιοτεχνολογίας σε «πηγαδάκι» που κατέγραψε μικρόφωνο

Διεθνή / Πεκίνο: Πούτιν και Σι συζητούν για «αθανασία» μέσω βιοτεχνολογίας σε «πηγαδάκι» που κατέγραψε μικρόφωνο

Οι δύο αυταρχικοί ηγέτες μίλησαν για τις δυνατότητες της βιοτεχνολογίας και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, φτάνοντας μάλιστα να αναφερθούν στην πιθανότητα «αθανασίας»
LIFO NEWSROOM