Περίπου ο ένας στους πέντε ασθενείς με COVID-19 μολύνθηκε από τον SARS-CoV-2 ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Βρετανίας, έγραψε η εφημερίδα The Telegraph επικαλούμενη εκτιμήσεις κυβερνητικών επιστημόνων.

 

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μετάδοση μέσα στα νοσοκομεία πιστεύεται ότι αντιστοιχούσε στο 22% των κρουσμάτων μόλυνσης και σε αυτό αποδίδεται ως και το 11% των θανάτων στη χώρα, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η Telegraph. 


Όπως αποκαλύπτει η έρευνα της βρετανικής εφημερίδας, μόλις στις 18 Μαΐου, δηλαδή περίπου δύο μήνες αφότου η κυβέρνηση επέβαλε lockdown στη χώρα, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι εξέδωσαν οδηγίες για το πώς θα έπρεπε να εφαρμόζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Κι αυτό εν μέσω έντονης ανησυχίας πως οι δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) εξελίχθηκαν σε μεγάλη πηγή «επαναδιασποράς» του ιού στις κοινότητες.

 

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης εκφράζουν ανησυχία πως, ενώ γιατροί και νοσηλευτές κρατούσαν τις αποστάσεις τους από τους ασθενείς, η «παρασκηνιακή» τους συμπεριφορά, εκτός θαλάμων και δωματίων ασθενών, επέτρεπε στον ιό να κυκλοφορήσει.

 

Υπενθυμίζεται πως η Μεγάλη Βρετανία μετρά πάνω από 41.500 νεκρούς τού κορωνοϊού και σχεδόν 295.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

 

Με πληροφορίες από Reuters/Telegraph