Η Ευρώπη είναι μόλις λίγα χρόνια μακριά από το να μπορεί να αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη χωρίς ανθρώπινο πιλότο, με τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με την Helsing, τη σημαντικότερη αμυντική startup της ηπείρου, η οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία δύο δοκιμαστικές πτήσεις.
Η Helsing, εταιρεία που ειδικεύεται στα drones και την τεχνητή νοημοσύνη, επέτρεψε στο λογισμικό της να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο ενός μαχητικού Gripen E, κατασκευής της σουηδικής Saab, κατά τη διάρκεια δύο ασκήσεων πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Η Στεφάνι Λίνγκεμαν, ανώτερη διευθύντρια του αεροπορικού τμήματος της εταιρείας, δήλωσε ότι οι δοκιμές – όπου υπήρχε πάντα πιλότος ασφαλείας στο αεροσκάφος – απέδειξαν πόσο γρήγορα εξελίσσεται η τεχνολογία. Η υιοθέτηση του λογισμικού από τις αεροπορίες σε πραγματικές συνθήκες είναι θέμα «ετών και όχι δεκαετιών», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι θα γίνει μέσα στη δεκαετία.
Η τεχνητή νοημοσύνη της Helsing, το σύστημα Centaur AI, έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ώρες εμπειρίας με μόλις 72 ώρες πτήσης, ξεπερνώντας κατά πολύ τις ώρες πτήσης ενός ανθρώπινου πιλότου, που φτάνουν τις 5.000 ώρες στη διάρκεια της καριέρας του. Αυτό επιτρέπει «υπερανθρώπινη απόδοση» και γρήγορη αντίδραση σε νέες καταστάσεις, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο ζωές πιλότων.
Παγκοσμίως, στρατοί όπως αυτοί των ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας αναπτύσσουν παρόμοιες τεχνολογίες, τόσο για την αναβάθμιση υφιστάμενων μαχητικών όσο και για τη δημιουργία νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, γνωστών ως «πιστοί συνοδοί» που θα υποστηρίζουν τα επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο συνταγματάρχης της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Κέβιν Άντερσον, χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη «παραδειγματική αλλαγή στην αεροπορική μάχη παγκοσμίως». Ωστόσο, η μετάβαση δεν θα είναι άμεση: αρχικά οι πιλότοι θα συνεργάζονται με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που θα τους βοηθά σε πολύπλοκες αποστολές, ενώ σταδιακά οι μηχανισμοί αυτοί θα αναλαμβάνουν περισσότερους ρόλους, όπως ήδη συμβαίνει με τα drones.
Η Helsing ιδρύθηκε πριν τέσσερα χρόνια και έχει αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες startups αμυντικής τεχνολογίας στην Ευρώπη, ενισχυμένη από την αυξημένη ζήτηση για εξοπλισμούς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της αμερικανικής αποχώρησης από την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Τον Ιούνιο, η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτίμηση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε επενδυτικό γύρο που ηγήθηκε η εταιρεία του ιδρυτή της Spotify, Ντάνιελ Εκ.
Αρχικά επικεντρώθηκε στην παραγωγή λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης για όπλα, αλλά πλέον κατασκευάζει και τα δικά της drones και μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα.
Παρά το γεγονός ότι ιδρύθηκε από τρεις Γερμανούς, η Helsing έχει γραφεία σε Λονδίνο, Παρίσι, Μόναχο και Βερολίνο, και επιδιώκει να παρουσιαστεί ως πανευρωπαϊκή εταιρεία, σε μια περίοδο που η Ευρώπη επιδιώκει να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες και την τοπική παραγωγή.
Η βιομηχανία των αυτόνομων όπλων εγείρει σημαντικά ερωτήματα για την ηθική, τη λογοδοσία και το μέλλον του πολέμου. Ο αντιπρόεδρος τεχνητής νοημοσύνης της Helsing, Αντουάν Μπορντές, τόνισε ότι οι άνθρωποι θα παραμείνουν πάντα κεντρικοί στη λήψη αποφάσεων για τη χρήση των όπλων, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να μην διστάσει να αναπτύξει αυτές τις τεχνολογίες, διαφορετικά θα το κάνουν άλλοι με διαφορετικές αξίες.
Ο Σάιμον Μπρούνγες, που διευθύνει το τμήμα οπλισμένων drones της Helsing που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν επιθυμεί να αναπτύξει πλήρως αυτόνομα θανατηφόρα drones που αποφασίζουν μόνα τους τι και πότε θα χτυπήσουν. Σε περιβάλλοντα με πολιτικό πληθυσμό κοντά στη μάχη, όπως στην Ουκρανία, προτιμάται η ανθρώπινη παρέμβαση.
Η Helsing έχει συμφωνίες για την προμήθεια 10.000 drones στην Ουκρανία, αλλά έχει δεχθεί κριτική για την απόδοση και το κόστος του λογισμικού Altra και του drone HF-1, ενός μοντέλου «καμικάζι» που καταστρέφεται με την πρόσκρουση. Ο διάδοχος HX-2, που δοκιμάζεται τώρα, αναμένεται να φέρει σημαντική βελτίωση.
Με πληροφορίες από Financial Times