Εννέα λιπόσαρκες και φανερά ταλαιπωρημένες τίγρεις που μεταφέρονταν από την Ιταλία στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας είναι ασφαλείς τώρα, αλλά μια είναι νεκρή, σε μια υπόθεση που εκθέτει ένα σκληρό, σκιώδες εμπόριο εξωτικών ζώων με προορισμό την Ασία.

 

Η ανακάλυψη έγινε τον περασμένο Οκτώβριο και σόκαρε την Ewa Zgrabczynska, διευθύντρια του ζωολογικού κήπου του Poznan στην Πολωνία, η οποία φροντίζει πλέον τέσσερις από αυτές. Οι υπόλοιπες πέντε παραλήφθηκαν από ένα κέντρο ευημερίας ζώων που ονομάζεται Primadomus, κοντά στο Αλικάντε στη νότια Ισπανία. Οι τίγρεις είχαν λιμοκτονήσει, διψούσαν και ήταν βρώμικες, μετά από ένα οδικό ταξίδι 2.000 χιλιομέτρων ενώ η δέκατη που ήταν μαζί τους πέθανε.Η επιβίωση των άλλων εννέα ήταν καθαρή τύχη καθώς συνοριοφύλακες της Λευκορωσίας υποψιάστηκαν πως κάτι πήγαινε λάθος με τη γραφειοκρατία του μεταφορέα ζώων και αρνήθηκαν να τον αφήσουν να περάσει.


Το φορτηγό μεταφοράς ζώων, το οποίο οδήγησαν δύο Ιταλοί, ήταν εντελώς ακατάλληλο για τις τίγρεις καθώς ήταν ο τύπος που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αλόγων ή βοοειδών. Το BBC Ρωσίας έχει διαπιστώσει ότι προορισμός ήταν ζωολογικός κήπος χωρίς άδεια στο μακρινό Νταγκεστάν, στον Καύκασο της Ρωσίας. Αλλά το ερώτημα είναι αν ο τελικός πελάτης τους ήθελε νεκρά ή ζωντανά τα αιλουροειδή;

 

Ταξίδι θανάτου για δέκα τίγρεις - Ένα θρίλερ αποκαλύπτει τι γίνεται στα σύνορα της Ευρώπης

 

Ο Ζωολογικός Κήπος του Ponzan περιέγραψε τη φρίκη στο Facebook: «Οι υπάλληλοί μας έφτασαν στη σκηνή για να ανακαλύψουν έναν πραγματικό εφιάλτη, τα κόκαλά τους ήταν κολλημένα στη γούνα τους και ήταν πεινασμένες». Η Ewa Zgrabczynska αμφέβαλε ότι οποιοσδήποτε διευθυντής τσίρκο ή διαχειριστής ζωολογικών κήπων θα εξέθετε ζώα σε τέτοιες συνθήκες. «Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα θανατηφόρο ταξίδι για τις τίγρεις. Η τιμή μιας τίγρης στη μαύρη αγορά μπορεί να είναι πολύ υψηλή και τα ενίοτε τα μέλη τους είναι ακόμα πιο ακριβά, από ένα ζωντανό ζώο», ανέφερε. Στα έγγραφα τεκμηρίωσης οι τίγρεις αναφέρονταν ως "δώρο" για ένα ζωολογικό κήπο που ονομάζεται Skazka ("παραμύθι") στο Νταγκεστάν, αλλά η Zgrabczynska πιστεύει ότι η περιγραφή ήταν ψεύτικη για να παρακάμψει τη Cites - τη σύμβαση για το διεθνές εμπόριο των απειλούμενων ειδών καθώς οι τίγρεις είναι από τα πολλά είδη που η Cites προστατεύει.

 

Η Ewa Zgrabczynska είπε στο BBC ότι «τέτοια ζώα φυλάσσονται σε ιδιωτικούς ζωολογικούς κήπους στη Ρωσία ή πωλούνται τα μέλη του σώματός τους και στη συνέχεια ουσίες που θεωρούνται λανθασμένα ως φάρμακα, κατασκευάζονται από αυτά. «Τα δόντια μιας τίγρης, το ήπαρ ή κάποια άλλα μέλη, μπορούν να πουληθούν για μεγάλα ποσά», πρόσθεσε. 

 

Ταξίδι θανάτου για δέκα τίγρεις - Ένα θρίλερ αποκαλύπτει τι γίνεται στα σύνορα της Ευρώπης

 

Πολωνοί εισαγγελείς ερευνούν το περιστατικό, αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν κατηγορήθηκε ενώ πιστεύεται πως τελικός προορισμός για τα σκευάσματα - αν σκότωναν τις τίγρεις - θα ήταν η Κίνα ή κάποια άλλη χώρα στην Ασία. Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών και της Interpol αποκαλύπτουν ότι το εγκληματικό εμπόριο άγριων ζώων είναι το πιο προσοδοφόρο μετά τα ναρκωτικά, την εμπορία ανθρώπων και όπλων. Το εμπόριο άγριων ζώων παράγει ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων και οι διασυνοριακές πωλήσεις συχνά μεταμφιέζονται ως αποστολές για τσίρκο ή ζωολογικούς κήπους.


Το πολωνικό κανάλι TVN24 έλαβε επιβεβαίωση από τσίρκο στην Ιταλία που ονομάζεται Montico, με έδρα τη Ρώμη, ότι είχαν στείλει τις τίγρεις στο ταξίδι με προορισμό στη Ρωσία. Ο Gaetano Montico, εκπαιδευτής ζώων, παραδέχτηκε ότι ο ζωολογικός κήπος Skazka ήταν ο πελάτης, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Οι διασώστες του ζωολογικού κήπου ανέφεραν ότι η συμπεριφορά των τίγρεων υποδεικνύει ότι είχαν εξημερωθεί σε τσίρκο.

 

Το BBC εντόπισε τη γυναίκα που είχε τον ζωολογικό κήπο Skazka, η οποία επιβεβαίωσε ότι θα δεχόταν τις τίγρεις. Ωστόσο, ο Skazka δεν υπάρχει πλέον καθώς το 2017 οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι παραμελούσε τα ζώα του. Η πρώην ιδιοκτήτρια διαθέτει σήμερα επιχειρηματικές άδειες για πώληση κατοικίδιων ζώων. Υποστηρίζει ότι αν τα ζώα που δεν έφτασαν σε αυτή είναι καλά, τότε αυτό την κάνει χαρούμενη γιατί είναι «φιλόζωη».

 

Αλλαγές του νόμου από χώρα σε χώρα δημιουργούν ευκαιρίες για εμπόρους άγριων ζώων. Η απαγόρευση της χρήσης αιλουροειδών σε τσίρκο, σημαίνει πως πολλοί ιδιοκτήτες προσπαθούν να ξεφορτωθούν τα ζώα και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να στέλνονται σε ακατάλληλους προορισμούς.