Τατάρ: Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με τους Ελληνοκύπριους - Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους

Τατάρ: Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με τους Ελληνοκύπριους - Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους Facebook Twitter
EPA
0

Ανοικτός σε διαπραγματεύσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά δήλωσε ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, που νίκησε χθες στα Κατεχόμενα, κατηγορώντας ωστόσο τους Ελληνοκύπριους για αδιάλλακτη στάση. 

«Tείνω χείρα ειρήνης, χείρα φιλίας προς τον ελληνοκυπριακό λαό. Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι και να οδηγήσω σε αποτέλεσμα το Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκλεκτός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την εκλογή του, εκτίμησε πως μια συμφωνία στο Κυπριακό θα εξασφαλίσει μεγάλο όφελος στην περιοχή και «θα αναπτυχθούν οι σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας».  Ωστόσο παρά το «θετικό πρόσημο» δεν δίστασε να αποκαλέσει «αδιάλλακτη» την στάση των Ελληνοκύπριων». 

«Δεν θα είναι δύσκολο να καθίσουμε στο τραπέζι και να φτάσουμε σε μια συμφωνία, αν οι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες φίλοι μας διαβάσουν σωστά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον. Αν δεν το κάνουν αυτό και συνεχίσουν την αδιάλλακτη στάση τους, να ξέρουν ότι δεν θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα και θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα του λαού μας».

Απευθυνόμενος δε προς τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ σημείωσε τους ζήτησε να «είναι δίκαιοι» διαμηνύοντας πως ο τουρκοκυπριακός λαός ουδέποτε θα παραιτηθεί από το να διοικεί τον εαυτό του, από την κυριαρχία του. Μάλιστα άφησε αιχμές για εμπόδια στην πορεία προς μία συμφωνία. 

«Βγείτε πλέον από τα καλούπια. Σκεφτείτε διαφορετικά. Ο δρόμος που ακολουθήσατε μέχρι σήμερα δεν διασφάλισε την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, αντιθέτως την εμπόδισε. Εγώ και η ομάδα μου είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί σας. Αρκεί να μην παραγνωρίζετε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».


Ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκεται πλέον στο στάδιο σχηματισμού νέου «κυβερνητικού» σχήματος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ