Ταϊλάνδη: Νόμιμη η καλλιέργεια κάνναβης, παράνομη η μυρωδιά του καπνού της

Ταϊλάνδη: Νόμιμη η καλλιέργεια κάνναβης, παράνομη η μυρωδιά του καπνού της Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Ταϊλάνδη σύντομα θα χαλαρώσει τους περιορισμούς της για την κάνναβη και θα επιτρέψει την καλλιέργεια στο σπίτι. Όχι όμως και το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους.

Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά με τις αρχές να προειδοποιούν ότι αν εντοπιστεί κάποιος να καπνίζει για ψυχαγωγικούς λόγους και να «δημιουργεί» μυρωδιά κάνναβης σε δημόσιο χώρο μπορεί έχει ποινικές συνέπειες.

Από την Πέμπτη, η Ταϊλάνδη θα αφαιρέσει την κάνναβη από τη λίστα των ναρκωτικών ως μέρος μιας προσπάθειας να αξιοποιήσει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κατανάλωση και χρήση της για ιατρικές θεραπείες.

Ωστόσο, επιτρέπεται μόνο η χρήση κάνναβης «χαμηλής επίδρασης». Τα εκχυλίσματα που περιέχουν περισσότερο από 0,2% τετραϋδροκανναβινόλη, την ψυχοδραστική ουσία του φυτού, παραμένουν παράνομα.

Οι αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και ότι κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί «δημόσια ενόχληση».

«Το Υπουργείο Υγείας (θα) εκδώσει μια ανακοίνωση που θα προσδιορίζει ότι η μυρωδιά και ο καπνός από την κάνναβη είναι αιτία όχλησης σύμφωνα με τον Νόμο για τη Δημόσια Υγεία», δήλωσε ο Thongchai Keeratihattayakorn, αναπληρωτής μόνιμος γραμματέας του υπουργείου δημόσιας υγείας στα τοπικά Μέσα.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι εταιρείες και τα άτομα θα μπορούν να καλλιεργούν απεριόριστο αριθμό φυτών σε φάρμες ή στους κήπους τους για ιατρικούς σκοπούς.

Ωστόσο, οι καλλιεργητές πρέπει να ενημερώσουν τις αρχές ενώ όσοι καλλιεργούν για εμπορικούς λόγους πρέπει επίσης να εξασφαλίσουν σχετική άδεια.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να ενθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές ανακοινώνοντας μια εκστρατεία για τη διανομή 1 εκατομμυρίου δενδρυλλίων κάνναβης σε ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

Η Ταϊλάνδη έχει χαλαρώσει τους νόμους της για την κάνναβη τα τελευταία χρόνια με την ελπίδα να ενισχύσει τους τομείς της γεωργίας και του τουρισμού της.

Το 2018, έγινε η πρώτη χώρα στη νοτιοανατολική Ασία, μια περιοχή γνωστή για τη σκληρή της στάση στα ναρκωτικά, που νομιμοποίησε τη μαριχουάνα για ιατρικούς σκοπούς.

Έκτοτε, επέτρεψε επίσης στις εταιρείες να πωλούν προϊόντα με εκχύλισμα κάνναβης και CBD.

Πλέον, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός καφέ και εστιατορίων που πουλάει τρόφιμα και ποτά με κάνναβη. Τέτοιες επιχειρήσεις ελπίζουν να προσελκύσουν ξένους τουρίστες, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η αφαίρεση της κάνναβης από τη λίστα ναρκωτικών της Ταϊλάνδης θα ανοίξει επίσης τον δρόμο για την απελευθέρωση κρατουμένων, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε υποθέσεις, που σχετίζονται με την κάνναβη αλλά και την διαγραφή στη συνέχεια από το ποινικό τους μητρώου, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, αυτή τη στιγμή στην Βουλή,  εξετάζεται ένα νέο νομοσχέδιο για τον έλεγχο της κάνναβης, το οποίο περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την παραγωγή και την εμπορική της χρήση.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζοχράν Μαμντάνι: Ο «αυτοαπασχολούμενος ράπερ» που διεκδικεί τη δημαρχία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μαμντάνι ή «αυτοαπασχολούμενος ράπερ»: Η καλλιτεχνική ταυτότητα του μεγάλου φαβορί για τη δημαρχία στη Νέα Υόρκη

Ο πιθανός επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης που κάποτε ράπαρε για την κοινή του καταγωγή «με ένα τσαπάτι» - Η σχέση του με την Τέχνη και οι συνεργασίες του
LIFO NEWSROOM
Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Διεθνή / Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Στον πόλεμο στην Ουκρανία, γυναίκες στρατιώτες συνεχίζουν να υπηρετούν ακόμη και κατά την εγκυμοσύνη τους, αντιμετωπίζοντας κινδύνους, έλλειψη υποστήριξης και σεξισμό, για το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ όπως όλα δείχνουν παίρνει τον ρόλο του ως πατέρας του μελλοντικού βασιλιά τόσο σοβαρά, όσο και τον ρόλο του ως μελλοντικός βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Διεθνή / Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Η κυβέρνηση Ζελένσκι χαλαρώνει τον κανόνα που απαγόρευε την έξοδο ανδρών από την Ουκρανία - Τι ισχύει για τους 18-22 ετών, οι ανησυχίες για τη μετανάστευση νέων και το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση
LIFO NEWSROOM