Ταϊβάν: Τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε κατά λάθος είδηση για εισβολή της Κίνας

Ταϊβάν: Τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε κατά λάθος είδηση για εισβολή της Κίνας Facebook Twitter
0

Τηλεοπτικός σταθμός της Ταϊβάν μετέδωσε κατά λάθος ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν εισβολή, εκτοξεύοντας πυραύλους σε πόλεις και λιμάνια γύρω από την πρωτεύουσα, Ταϊπέι. 

Διάφοροι τίτλοι ειδήσεων, περί βίαιης εισβολής- οι οποίοι είχαν προετοιμαστεί για επικείμενη άσκηση για την ασφάλεια- προβλήθηκαν κατά λάθος στον «αέρα», στο κάτω μέρος της οθόνης, σήμερα. 

«Η Νέα Ταϊπέι χτυπήθηκε από κομμουνιστικούς πυραύλους, έγινε έκρηξη στο λιμάνι της Ταϊπέι, εγκαταστάσεις και πλοία έχουν υποστεί ζημιές», ανέφεραν οι τίτλοι που προβλήθηκαν στο CTS, στο κάτω μέρος της οθόνης. «Στο χείλος του πολέμου… Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ετοιμάζεται για πόλεμο… Η πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ανέφεραν ακόμη. 

Έπειτα από αρκετές ώρες ο τηλεοπτικός σταθμός ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι επρόκειτο για τίτλους που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για ασκήσεις, αλλά κατά λάθος μεταδόθηκαν. 

«Χθες το CTS συνεργάστηκε με την πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης της Νέας Ταϊπέι για την παραγωγή βίντεο πρόληψης καταστροφών. Λόγω λάθος ρύθμισης του προσωπικού παραγωγής, λανθασμένα προβάλλαμε τα μηνύματα από χθες για τον πόλεμο και την πρόληψη καταστροφής. Ο κόσμος δεν χρειάζεται να πανικοβληθεί», ανέφερε το κανάλι. 

Οι ψεύτικες έκτακτες ειδήσεις υποτίθεται ότι θα προβάλλονταν στις 5 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της ετήσιας άσκησης για αντιμετώπιση καταστροφών, που φέτος περιλαμβάνουν και σενάριο για επίθεση με πύραυλο, δήλωσε στον Guardian εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας. 

«Η άσκηση περιλαμβάνει σκηνή σεισμού, τσουνάμι, κατάρρευση γέφυρας και έκρηξη. Φέτος, ο επικεφαλής μας είπε ότι θα συμπεριλάβουμε και σενάριο πολέμου στην άσκηση… Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής. 

Ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν, Τσίου Κού-τσενγκ, δήλωσε ότι έμεινε έκπληκτος όταν είδε τις ειδήσεις. Ο στρατός, συμπλήρωσε, ανταποκρίθηκε γρήγορα για να διαψεύσει τον λανθασμένο συναγερμό. Το λάθος «ήταν ένα καλό μάθημα για τους δημοσιογράφους φίλους μας», πρόσθεσε. 

Οι φωτογραφίες από τους τίτλους που μεταδόθηκαν εξαπλώθηκαν στα social media και κάποιοι εξέφρασαν ανησυχία, άλλοι γελούσαν με το λάθος και κάποιοι επέκριναν τον τηλεοπτικό σταθμό και γενικότερα τα ΜΜΕ. 

«Είναι ένα ασυγχώρητο λάθος και ίσως δεν ήταν λάθος», έγραψε κάποιος. «Χρειάζεται σοβαρή τιμωρία, έκαναν την κοινωνία να πανικοβληθεί», σχολίασε άλλος. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τις ρυθμιστικές αρχές να επιβληθεί ποινή στον τηλεοπτικό σταθμό, επειδή προκάλεσε πανικό. 

Το CTS στην ανακοίνωσή του ζήτησε «ειλικρινά συγγνώμη» για αυτό το «σοβαρό λάθος», που «προκάλεσε πανικό» ανάμεσα στους πολίτες και διαβεβαίωσε ότι εκείνοι που ευθύνονται θα τιμωρηθούν. 

Η Ταϊβάν ζει υπό την απειλή της εισβολής από την Κίνα εδώ και δεκαετίες. Το Πεκίνο δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για την ένωση της περιοχής με την Κίνα. Εξάλλου, σήμερα ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, Γουέι Φενγκέ, δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, ότι η Ταιβάν είναι τμήμα της Κίνας και πως κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.

«Εάν το θέμα της Ταϊβάν δεν αντιμετωπισθεί σωστά, ενδέχεται να έχει επιζήμιο αντίκτυπο στις σίνο -αμερικανικές σχέσεις», συμπλήρωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας.
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ