Ταϊβάν: Ομόφυλο ζευγάρι έγινε το πρώτο στη χώρα που υιοθετεί νόμιμα παιδί

Ταιβάν: Ομόφυλο ζευγάρι έγινε το πρώτο στη χώρα που υιοθέτησε νόμιμα παιδί Facebook Twitter
ChineseDaily
0

Ένα ομόφυλο παντρεμένο ζευγάρι έγινε το πρώτο στην Ταϊβάν που υιοθετεί νόμιμα ένα παιδί με το οποίο κανένας από τους δύο δεν έχει συγγένεια.

Ο Wang Chen-wei, ο Chen Chun-ju και η κόρη τους, που χαριτωμένα φωνάζουν Joujou, περικυκλώθηκαν από τις κάμερες όταν έφτασαν στο αρμόδιο γραφείο της Ταϊπέι για να υπογράψουν τα επίσημα έγγραφα υιοθεσίας μετά από μια μακρά δικαστική μάχη.

«Τώρα έχω τα πάντα. Είμαι παντρεμένος και όπως τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, μπορούμε να έχουμε τα δικά μας παιδιά», είπε ο Wang. «Αλλά γεννηθήκαμε ώστε να τα έχουμε και να τα απολαμβάνουμε όλα αυτά. Δεν έπρεπε να παλεύουμε γι' αυτό» είπε.

Η Ταϊβάν νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλόφιλων το 2019, και έγινε η πρώτη περιοχή στην Ασία που το έκανε, αλλά δεν εξάλειψε όλες τις ανισότητες για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Στον νόμο περιλαμβάνεται μια διάταξη που επιτρέπει σε κάποιον να υιοθετήσει το βιολογικό παιδί ενός συζύγου, αλλά δεν αναφέρει τίποτα για τα δικαιώματα υιοθεσίας στην περίπτωση που κανένα από τα δύο μέλη δεν είναι ο βιολογικός γονέας. Η διάταξη δεν υπάρχει στους άλλους νόμους περί ετερόφυλου γάμου.

Το αποτέλεσμα είναι ότι στην Ταϊβάν κάθε άγαμος μπορεί να υποβάλει αίτηση για υιοθεσία παιδιού, όπως και κάθε παντρεμένο ετεροφυλόφιλο ζευγάρι. Αλλά για τα παντρεμένα ζευγάρια του ίδιου φύλου, η μόνη επιλογή είναι να χωρίσουν και ένα από τα μέλη να υιοθετήσει ως ελεύθερο άτομο.

Στη συνέχεια μπορούν να ξαναπαντρευτούν, αλλά η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει στον σύντροφο να υιοθετήσει και να εγγραφεί ως γονέας, αφήνοντάς τους επί της ουσίας χωρίς ίσα δικαιώματα.

«Τα ομόφυλα ζευγάρια αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ παιδιών και συζύγων και μεταξύ υιοθεσίας και γάμου», έγραψαν στο Facebook οι Wang Chen-wei και Chen Chun-ju λίγο μετά την υπογραφή των εγγράφων υιοθεσίας.

Ο Wang και ο Chen είναι μαζί πάνω από 16 χρόνια και ξεκίνησαν μαζί το ταξίδι της υιοθεσίας. Καθυστέρησαν τον γάμο τους για να ολοκληρώσουν την υιοθεσία της Joujou από τον Wang και στη συνέχεια οδήγησαν την υπόθεση στο δικαστήριο για να αναγνωριστεί ο Chen ως γονιός.

Στις 25 Δεκεμβρίου, το δικαστήριο ανηλίκων και οικογενειών του Kaohsiung αποφάσισε ότι ένα παιδί δεν πρέπει να υφίσταται διακρίσεις λόγω της ιδιότητας των γονέων του και ότι ο νόμος δεν απαγόρευε ρητά την υιοθεσία παιδιών. Η απόφαση επέτρεψε στον Chen να υιοθετήσει την Joujou και να εγγραφεί ως γονέας δίπλα στον Wang.

Ο Chu Chiajong, διευθυντής της οργάνωσης της Ταϊβάν LGBT Family Rights Advocacy, είπε ότι η απόφαση ήταν «γενναία», καθώς ο δικαστής διαπίστωσε ότι η νομική του υποχρέωση διέπεται από το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, και κατά την αξιολόγηση της υπόθεσης του Wang και του Chen, σήμαινε ότι οι δύο οι γονείς θεωρούνταν ίσοι σύμφωνα με το νόμο.

«Στο τέλος της ημέρας, κάποιος αναγνώρισε επιτέλους ότι όλα αφορούν στο συμφέρον ενός παιδιού, όχι μόνο στα δικαιώματα ενός ζευγαριού της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Τώρα η ταυτότητα της κόρης τους δείχνει το όνομα και των δύο γονιών. Σημαίνει ότι τελικά είναι νομικά υπό την προστασία και των δύο γονέων, και των δύο μπαμπάδων».

Ενώ η υπόθεση έχει φέρει ελπίδα σε ζευγάρια της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που ελπίζουν να κάνουν οικογένεια, δεν δημιουργεί νομικό προηγούμενο και εξακολουθεί να χρειάζεται νομική αλλαγή, είπε ο Chu.

Αλλά η λύση είναι απλή, πρόσθεσε. «Απλώς πρέπει να διορθώσουμε μια λέξη στον νόμο για τους γάμους των ομοφυλόφιλων, μόνο τη λέξη «γενετική». Αν απαλλαγούμε από αυτή τη λέξη, αυτό θα επιτρέψει σε ζευγάρια της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας να υιοθετήσουν» σημείωσε.

Σχετικό νομοσχέδιο που προτάθηκε ωστόσο βρίσκεται σε αδιέξοδο στο κοινοβούλιο της Ταϊβάν για περισσότερο από ένα χρόνο.

«Περιμένουμε την υποβολή… από το Υπουργείο Δικαιοσύνης», είπε ο αρμόδιος νομοθέτης στα ΜΜΕ την Πέμπτη.

Ο Wang και ο Chen ήθελαν πάντα δύο παιδιά, αλλά αυτό είναι εκτός ορίων μέχρι να αλλάξει ο νόμος. Τώρα είναι παντρεμένοι, δεν μπορούν να υιοθετήσουν, και αν χώριζαν, θα έπρεπε να πάνε ξανά στο δικαστήριο για να παλέψουν για διπλή υιοθεσία.

«Ελπίζω ότι η πρώτη μας ιστορία νίκης ως γκέι ζευγάρι θα χρησιμεύσει ως βάση για την πλήρη πρακτική της δίκαιης, ίσης μεταχείρισης για άλλες ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες», είπε ο Chen.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση του Associated Press για τη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση του Associated Press για τη Γάζα

Το Ισραήλ λογόκρινε το Associated Press, κατηγορώντας τον ειδησεογραφικό λογαριασμό ότι παραβιάζει ένα νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης, παρέχοντας εικόνες στο Al Jazeera
NEWSROOM
Ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: «Ναι» Μπλίκεν σε διακομματική κίνηση κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Διεθνή / Ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: «Ναι» Μπλίκεν σε διακομματική κίνηση κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

«Πρέπει να εξετάσουμε τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για να αντιμετωπίσουμε και πάλι, αυτή τη βαθιά λανθασμένη απόφαση» δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε από τη σελίδα του το βίντεο με την αναφορά σε «ενιαίο Ράιχ»

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε από τη σελίδα του το βίντεο με την αναφορά σε «ενιαίο Ράιχ»

Η ανάρτηση του Τραμπ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, καθώς το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν και άλλοι επέκριναν τη διατύπωση αυτή που συνδέεται με τη Ναζιστική Γερμανία
NEWSROOM
Αναταράξεις με έναν νεκρό σε πτήση της Singapore Airlines: Φωτογραφίες από το εσωτερικό του αεροσκάφους Όσοι δεν φορούσαν ζώνη εκτοξεύτηκαν στην οροφή

Διεθνή / Αναταράξεις με έναν νεκρό σε πτήση της Singapore: Όσοι δεν φορούσαν ζώνη εκτοξεύτηκαν στην οροφή - Εικόνες από το αεροσκάφος

Το εσωτερικό του αεροσκάφους μοιάζει βομβαρδισμένο μετά την ξαφνική βουτιά 6.000 ποδιών (περίπου 2 χιλιόμετρα) που κατέλαβε απροετοίμαστους τους 230 επιβαίνοντες στο Boeing 777 που έκανε την πτήση Λονδίνο - Σιγκαπούρη
NEWSROOM
Μουσείο του Λούβρου: Χορός, γιόγκα και γυμναστική δίπλα στην αινιγματική Μόνα Λίζα

Διεθνή / Μουσείο του Λούβρου: Χορός, γιόγκα και γυμναστική δίπλα στην αινιγματική Μόνα Λίζα

Ένα πρότζεκτ της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι - Η έκθεση «L' Olympisme» περιλαμβάνει εκθέματα από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ