Δεν προσφέρεται μόνο για ευρηματικούς καταληψίες. Η αρχιτεκτονική σε κοντέινερ είναι η απάντηση της Ολλανδίας στην κρίση - εκεί όπου η οικονομία συναντά την οικολογία και τη λειτουργικότητα.

Ανακυκλωμένα εμπορευματοκιβώτια αποδεικνύονται χρήσιμα, αποδοτικά, εύκαμπτα και οικονομικά όταν μετασχηματίζονται σε πρωτοποριακά πράσινα κτίρια που λειτουργούν όχι μόνο ως μικρές καμπίνες αλλά και ως διαμερίσματα, φορητά καφενεία, σχολεία ακόμα και ουρανοξύστες.

Στο Άμστερνταμ, οι φοιτητικές εστίες βρήκαν το δάσκαλο τους. Για χρόνια η πόλη ταλαιπωρείται από την έλλειψη φοιτητικών εστιών και σπιτιών/δωματίων για φοιτητές. Κι επειδή δεν μπορούν όλοι να κάνουν κατάληψη σε μη-κατοικήσιμα σπίτια (η αστυνομία έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους καταληψίες), τη λύση έδωσαν τα υπερμεγέθη τουβλάκια Λέγκο που κάποτε χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρουν ξυλεία, οικοδομικά υλικά, πρώτες ύλες και άλλα ογκώδη προϊόντα.

Το Keetwonen είναι η μεγαλύτερη πόλη από κοντέινερ στον κόσμο. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από ένα μεσητικό γραφείο αλλά ήταν ο δήμος του Άμστερνταμ που το είδε πιο ζεστά και έκανε πραγματικότητα για πολλούς φοιτητές την πόλη από κοντέινερ. Αυτή τη στιγμή, το οικοδομικό αυτό μίνι-θαύμα αριθμεί 1,000 φοιτητικά στούντιο, 30τμ. το καθένα, με θέρμανση, μπάνιο, μικρή κουζίνα, παράθυρα και μπαλκόνια.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε αρχικά πιλοτικά με προοπτική να μείνει μόνο 5 χρόνια στην τοποθεσία όπου χτίστηκε και μετά να μετακομίσει σε άλλο χώρο, όπου θα το χρειάζονται περισσότερο. Στα θετικά της κιβωτιούπολης είναι βασικά ότι μπορεί να μετακινηθεί όπου την χρειάζονται. Παρόλα αυτά, η μετακίνηση του Keetwonen αναβλήθηκε για το 2016, μετά από την τρελή ζήτηση και πέραση που είχαν τα στούντιο στον φοιτητόκοσμο.

(Όποιος έρχεται στην Ολλανδία για σπουδές και ενδιαφέρεται, μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα studentenwoningweb.nl, να πάει στην αγγλική έκδοση και να κάνει μια αίτηση.)

Να πως οι Ολλανδοί κάνουν την κρίση ευκαιρία. Ή μάλλον απαντούν στην κρίση με ευκαιρίες, αξιοποιώντας το καθετί που μπορεί να φαίνεται άχρηστο ή άβολο, ενεργοποιώντας όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας που γεννούν και εφαρμόζουν τολμηρές, βιώσιμες, πραγματικά πράσινες ιδέες.