Τα υψηλά επίπεδα κοκαΐνης και ecstasy, τα οποία ανιχνεύθηκαν σε ποτάμι όπου γίνεται το φεστιβάλ Glastonbury, μπορεί να βλάπτουν σπάνιο είδος χελιού που ζει εκεί.

 

Οι ερευνητές του Bargor University στην Ουαλία έλαβαν δείγματα από τον ποταμό Whitelake, στην περιοχή όπου διεξάγεται το διάσημο φεστιβάλ μουσικής, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση, στην οποία βρέθηκαν το 2019 περίπου 200.000 άνθρωποι.

 

Οι συγκεντρώσεις MDMA (ecstasy) είχαν τετραπλασιαστεί μετά το φεστιβάλ και αυτές της κοκαΐνης είχαν επίσης αυξηθεί πολύ, καθώς οι θεατές του συνηθίζουν να ουρούν στη φύση.

 

«Η έρευνα αυτή δείχνει ότι οι ναρκωτικές ουσίες απελευθερώνονται σε επίπεδα που είναι αρκετά υψηλά ώστε να διαταράξουν τον κύκλο ζωής του ευρωπαϊκού χελιού, ανατρέποντας ενδεχομένως τις προσπάθειες που γίνονται για την διατήρηση αυτού του απειλούμενου είδους», σχολίασε ο Δρ Κρίστιαν Νταν, ένας από τους ερευνητές.

 

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η διεξαγωγή του φεστιβάλ του Glastonbury ματαιώθηκε το 2020 και το 2021, ενώ φέτος αντικαταστάθηκε από συναυλία που μεταδόθηκε διαδικτυακά.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP