Τα καυσαέρια των κινητήρων ντίζελ θα προστεθούν στον ευρωπαϊκό κατάλογο καρκινογόνων ουσιών

Τα καυσαέρια των κινητήρων ντίζελ θα προστεθούν στον ευρωπαϊκό κατάλογο καρκινογόνων ουσιών Facebook Twitter
0

Τα καυσαέρια των κινητήρων ντίζελ συμπεριλαμβάνονται στις καρκινογόνες ουσίες που αναμένεται να προστεθούν στον ευρωπαϊκό κατάλογο των ουσιών, από τις οποίες, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, θα πρέπει εφεξής να προστατεύονται οι εργαζόμενοι στην ΕΕ.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία σχετικά με τη δεύτερη πρόταση της Επιτροπής να διευρυνθεί ο κατάλογος των αναγνωρισμένων καρκινογόνων χημικών ουσιών στον χώρο εργασίας.

Με αυτή τη συμφωνία, επιπλέον οκτώ καρκινογόνες χημικές ουσίες θα καλύπτονται από την Οδηγία για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των καυσαερίων των κινητήρων ντίζελ.

Η επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας του Εργατικού Δυναμικού, Μαριάν Τίσεν, επικρότησε τη συμφωνία.

Όπως τόνισε, «σήμερα κάναμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των Ευρωπαίων εργαζομένων από τον καρκίνο που συνδέεται με την εργασία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, κατέληξαν σε συμφωνία για τη νομοθεσία που καλύπτει επιπλέον οκτώ καρκινογόνες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των εξατμίσεων από κινητήρες ντίζελ.

»»Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί μεγαλύτερη προστασία για περισσότερους από 20.000.000 εργαζόμενους στην Ευρώπη. Θα επωφεληθούν οι εργαζόμενοι στους τομείς των χημικών προϊόντων, των μετάλλων και της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι επαγγελματίες οδηγοί, οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα και, ειδικότερα, οι εργαζόμενοι σε λιμάνια και αποθήκες.

»»Παράλληλα, θα καταστήσει την εσωτερική αγορά μας απλούστερη και δικαιότερη, με ιδιαίτερη προσοχή για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να τις βοηθήσει να συμμορφωθούν με τους κανόνες υγείας και ασφάλειας.

»»Απευθύνω τις ευχαριστίες μου σε όλα τα μέρη που συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα και θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία στις προσπάθειες που κατέβαλαν η αυστριακή προεδρία και οι προηγούμενες προεδρίες εκ μέρους του Συμβουλίου, αλλά και στον εισηγητή Κλοντ Ρολίν και στους αφανείς εισηγητές εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

»»Ελπίζω να επιβεβαιωθεί γρήγορα η παρούσα συμφωνία, ώστε να μπορέσουμε να την εφαρμόσουμε στους χώρους εργασίας και να αποτρέψουμε πάνω από 100.000 θανάτους από καρκίνο μέσα στα επόμενα 50 χρόνια».

Η συμφωνία θα υποβληθεί στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου προς έγκριση. Όταν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ επιβεβαιώσουν τη συμφωνία, αυτή θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στη σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM