ΤΕΜΠΗ LIVE!

Συρία: Τζιχαντιστές και μισθοφόροι του Ερντογάν επιτίθενται εναντίον Κούρδων στο Ταλ Ριφάατ

Συρία: Τζιχαντιστές και μισθοφόροι του Ερντογάν επιτίθενται εναντίον Κούρδων στο Ταλ Ριφάατ Facebook Twitter
Μαχητές του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) και της Hayat Tahrir al Sham στο Χαλέπι της Συρίας / φωτ.: Getty
0

Δυνάμεις του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA), ο οποίος αποτελείται από πρώην και νυν τζιχαντιστές, εξτρεμιστές που κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει στο μισθολόγιο της Τουρκίας και αντικαθεστωτικούς αντάρτες, ξεκίνησαν επιχείρηση για την κατάληψη του ελεγχόμενου από τους Κούρδους θύλακα Ταλ Ριφάατ, μεταδίδει το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στον Συριακό Εθνικό Στρατό ανήκει ανεπισήμως και μαζί του συνεργάζεται επισήμως η Hayat Tahrir al Sham οργάνωση που αποτελείται από τα απομεινάρια της Jabhat al Nousra (παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) ή οποία είχε αλλάξει στρατόπεδο και είχε συστρατευθεί με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και η οποία έδρασε ως η εμπροσθοφυλακή της Τουρκίας κατά τις εισβολές της στη Συρία, ενώ μέλη της με... έξτρα εκπαίδευση σε πόλεις της Μικράς Ασίας και το Γκαζιαντέπ πολέμησαν σε Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Συριακός Εθνικός Στρατός ανέκοψε την προσπάθεια των ελεγχόμενων από του Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) να δημιουργήσουν προγεφύρωμα μεταξύ του Ταλ Ριφάατ, στα βορειοδυτικά της χώρας και του κύριου όγκου των εδαφών της de facto αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Μανμπίτζ και ανατολικά του Ευφράτη. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αυγή της Ελευθερίας», οι δυνάμεις του SNA φέρεται να κατέλαβαν σε πρώτη φάση το στρατιωτικό αεροδρόμιο Κουεϊρίς στην περιοχή και έκοψαν τη γραμμή εφοδιασμού από το Μανμπίτζ.

Η Άγκυρα ταυτίζει την κουρδική παράταξη YPG και την υπό την ηγεσία της πολιτοφυλακή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βόρεια Συρία με την τρομοκρατία και την οργάνωση ΡΚΚ που δρα κατά της Τουρκίας και ζητά από τις ΗΠΑ να διακόψουν την υποστήριξή τους. Τους τελευταίους μήνες η Τουρκία απειλεί με νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων νοτίως των συνόρων της, όπου ήδη διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις και επιχειρεί από κοινού με τις δυνάμεις του SNA.

Το Ταλ Ριφάατ είχε βρεθεί στο επίκεντρο των συγκρούσεων το 2016-17, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» της Τουρκίας, που είχε ως αποτέλεσμα περιοχές ανατολικά του Ευφράτη και βόρεια του Ταλ Ριφάατ μέχρι τα τουρκικά σύνορα να περάσουν στον έλεγχο της Τουρκίας και ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ υποσχέθηκε να νικήσει τους αντάρτες με τη βία, μιλώντας μετά την εισβολή ανταρτών στην πόλη του Χαλεπίου την Παρασκευή, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων. Αυτός έκανε τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ενεργό ηγέτη της αποσχισθείσας γεωργιανής περιοχής της Αμπχαζίας, Μπάντρα Γκάνμπα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων την Κυριακή.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, Sabah, Hurriyet

Διεθνή
0

ΤΕΜΠΗ LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΚΡΟΝ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Γαλλία: Ο Μακρόν ζητά την άμεση σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την εθνική, εδαφική ασφάλεια και για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας στη Μέση Ανατολή», τόνισε, μεταξύ άλλων
THE LIFO TEAM
Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Διεθνή / Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση, φοβούμενη ότι η ένταση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα κράτη της περιοχής, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση φαίνεται να παραμένουν εύθραυστες
THE LIFO TEAM
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ήρθε η ώρα ο λαός του Ιράν να αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ήρθε η ώρα ο λαός του Ιράν να αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας

«Αυτό το φονικό τρομοκρατικό καθεστώς δεν πρέπει να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα που θα του επέτρεπαν να απειλήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα» ξεκαθάρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο πρώτο μήνυμά του μετά την επιχείρηση «βρυχηθμός του λιονταριού» στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ

Διεθνή / Ανησυχία στη Μέση Ανατολή εν μέσω αυξανόμενης φημολογίας για αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η ρητορική κλιμάκωσης δεν έχει εκλείψει, ενώ κρατικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν συχνά τις πυραυλικές δυνατότητες της χώρας, ενισχύοντας το κλίμα έντασης
THE LIFO TEAM