Συρία: Τζιχαντιστές και μισθοφόροι του Ερντογάν επιτίθενται εναντίον Κούρδων στο Ταλ Ριφάατ

Συρία: Τζιχαντιστές και μισθοφόροι του Ερντογάν επιτίθενται εναντίον Κούρδων στο Ταλ Ριφάατ Facebook Twitter
Μαχητές του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) και της Hayat Tahrir al Sham στο Χαλέπι της Συρίας / φωτ.: Getty
0

Δυνάμεις του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA), ο οποίος αποτελείται από πρώην και νυν τζιχαντιστές, εξτρεμιστές που κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει στο μισθολόγιο της Τουρκίας και αντικαθεστωτικούς αντάρτες, ξεκίνησαν επιχείρηση για την κατάληψη του ελεγχόμενου από τους Κούρδους θύλακα Ταλ Ριφάατ, μεταδίδει το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στον Συριακό Εθνικό Στρατό ανήκει ανεπισήμως και μαζί του συνεργάζεται επισήμως η Hayat Tahrir al Sham οργάνωση που αποτελείται από τα απομεινάρια της Jabhat al Nousra (παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) ή οποία είχε αλλάξει στρατόπεδο και είχε συστρατευθεί με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και η οποία έδρασε ως η εμπροσθοφυλακή της Τουρκίας κατά τις εισβολές της στη Συρία, ενώ μέλη της με... έξτρα εκπαίδευση σε πόλεις της Μικράς Ασίας και το Γκαζιαντέπ πολέμησαν σε Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Συριακός Εθνικός Στρατός ανέκοψε την προσπάθεια των ελεγχόμενων από του Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) να δημιουργήσουν προγεφύρωμα μεταξύ του Ταλ Ριφάατ, στα βορειοδυτικά της χώρας και του κύριου όγκου των εδαφών της de facto αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Μανμπίτζ και ανατολικά του Ευφράτη. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αυγή της Ελευθερίας», οι δυνάμεις του SNA φέρεται να κατέλαβαν σε πρώτη φάση το στρατιωτικό αεροδρόμιο Κουεϊρίς στην περιοχή και έκοψαν τη γραμμή εφοδιασμού από το Μανμπίτζ.

Η Άγκυρα ταυτίζει την κουρδική παράταξη YPG και την υπό την ηγεσία της πολιτοφυλακή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βόρεια Συρία με την τρομοκρατία και την οργάνωση ΡΚΚ που δρα κατά της Τουρκίας και ζητά από τις ΗΠΑ να διακόψουν την υποστήριξή τους. Τους τελευταίους μήνες η Τουρκία απειλεί με νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων νοτίως των συνόρων της, όπου ήδη διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις και επιχειρεί από κοινού με τις δυνάμεις του SNA.

Το Ταλ Ριφάατ είχε βρεθεί στο επίκεντρο των συγκρούσεων το 2016-17, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» της Τουρκίας, που είχε ως αποτέλεσμα περιοχές ανατολικά του Ευφράτη και βόρεια του Ταλ Ριφάατ μέχρι τα τουρκικά σύνορα να περάσουν στον έλεγχο της Τουρκίας και ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ υποσχέθηκε να νικήσει τους αντάρτες με τη βία, μιλώντας μετά την εισβολή ανταρτών στην πόλη του Χαλεπίου την Παρασκευή, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων. Αυτός έκανε τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ενεργό ηγέτη της αποσχισθείσας γεωργιανής περιοχής της Αμπχαζίας, Μπάντρα Γκάνμπα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων την Κυριακή.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, Sabah, Hurriyet

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Οριστική η καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί για τις δαπάνες της καμπάνιας του 2012

Διεθνή / Γαλλία: Οριστική η καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί για τις δαπάνες της καμπάνιας του 2012

Παράλληλα, τόσο ο Νικολά Σαρκοζί όσο και η σύζυγός του, Κάρλα Μπρούνι, βρίσκονται αντιμέτωποι με έρευνες για πιθανές προσπάθειες επηρεασμού μαρτύρων που εμπλέκονται στην υπόθεση της Λιβύης
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM