Συρία: Η εκεχειρία ανάμεσα σε Τουρκία και SDF τηρείται, διαβεβαιώνει το Πεντάγωνο

Συρία: Η εκεχειρία ανάμεσα σε Τουρκία και SDF τηρείται, διαβεβαιώνει το Πεντάγωνο Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου
0

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η εκεχειρία ανάμεσα στην Τουρκία και των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία συνεχίζει να τηρείται.

Η Ουάσινγκτον μεσολάβησε πρόσφατα για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, όταν ξέσπασαν σφοδρές μάχες ανάμεσα σε ομάδες ανταρτών που κινούνταν προς τη Δαμασκό για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ωστόσο, τη 19η Δεκεμβρίου αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι δεν υπήρξαν συνομιλίες για συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ της Άγκυρας και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

«Η εκεχειρία τηρείται σε αυτό το τμήμα της βόρειας Συρίας», διαβεβαίωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και πρωτοστάτησαν στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Αιχμή του δόρατος για τις SDF αποτελούν οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο εδώ και 40 χρόνια διεξάγει ένοπλο αγώνα εναντίον του τουρκικού κράτους.

Η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατικές οργανώσεις» το PKK, τις YPG και τις SDF. Σε αντίθεση με το PKK, οι δύο τελευταίες δεν θεωρούνται «τρομοκρατικές οργανώσεις» από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους τους.

Οι ΗΠΑ διατηρούν περίπου 2.000 στρατιώτες στη Συρία που συνεργάζονται με τις SDF σε επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, με στόχο να αποτρέψουν την ανασυγκρότηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης η οποία το 2014 είχε υπό τον έλεγχο της μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM