Συρία: Απελευθέρωση 300 αιχμαλώτων τζιχαντιστών

Συρία: Απελευθέρωση 300 αιχμαλώτων τζιχαντιστών Facebook Twitter
EPA - Φωτογραφία Αρχείου
0

Σχεδόν 300 Σύροι που κατηγορούνται για συμμετοχή στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το γεγονός ανακοίνωσε σήμερα η ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση στη Συρία διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αφορά αυτούς που «δεν έχουν λεκιάσει με αίμα τα χέρια τους».

Η απελευθέρωσή τους χθες βράδυ σημειώθηκε έπειτα από αίτημα αρχηγών των φυλών και τοπικών προσωπικοτήτων, διευκρίνισε σε ανακοίνωση η κουρδική διοίκηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κουρδικές αρχές προχωρούν σε τέτοιες απελευθερώσεις αλλά «αυτή τη φορά ο αριθμός είναι μεγάλος», υπογράμμισε σήμερα ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι 'Αμπντελ Ραχμάν.

«Όλοι οι φυλακισμένοι απελευθερώθηκαν το Σάββατο», δήλωσε.

Σύμφωνα με την κουρδική ανακοίνωση, «283 άνδρες ύποπτοι για συμμετοχή στο ΙΚ, των οποίων όμως τα χέρια δεν βάφτηκαν με αίμα, απελευθερώθηκαν».

«Παρεξέκλιναν από τον σωστό δρόμο μια μέρα, καταπάτησαν τις παραδόσεις της συριακής μας κοινωνίας, παραβίασαν τον νόμο. Ωστόσο, αν και παρεξέκλιναν, παραμένουν τα παιδιά μας και τους τείνουμε το χέρι με πνεύμα αδελφοσύνης και της επιείκειας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι απελευθερώσεις σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στη βόρεια και τη βορειοανατολική Συρία, στη Μινμπέζ, στη Ράκα και στη δυτική επαρχία Ντέιρ Εζόρ, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αιχμή του δόρατος της μάχης κατά του ΙΚ στη Συρία.

Με την υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) μετείχαν στην τελική μάχη για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του ΙΚ από το τελευταίο τους οχυρό στη Συρία.

Οι υπό κουρδική διοίκηση SDF, που κρατούν εκατοντάδες ξένους τζιχαντιστές, αλλά και γυναίκες και παιδιά, θέλουν τον επαναπατρισμό τον προσώπων αυτών στις χώρες καταγωγής τους αλλά οι χώρες της Δύσης δείχνουν επιφυλακτικές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM