Συρία: Απελευθέρωση 300 αιχμαλώτων τζιχαντιστών

Συρία: Απελευθέρωση 300 αιχμαλώτων τζιχαντιστών Facebook Twitter
EPA - Φωτογραφία Αρχείου
0

Σχεδόν 300 Σύροι που κατηγορούνται για συμμετοχή στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το γεγονός ανακοίνωσε σήμερα η ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση στη Συρία διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αφορά αυτούς που «δεν έχουν λεκιάσει με αίμα τα χέρια τους».

Η απελευθέρωσή τους χθες βράδυ σημειώθηκε έπειτα από αίτημα αρχηγών των φυλών και τοπικών προσωπικοτήτων, διευκρίνισε σε ανακοίνωση η κουρδική διοίκηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κουρδικές αρχές προχωρούν σε τέτοιες απελευθερώσεις αλλά «αυτή τη φορά ο αριθμός είναι μεγάλος», υπογράμμισε σήμερα ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι 'Αμπντελ Ραχμάν.

«Όλοι οι φυλακισμένοι απελευθερώθηκαν το Σάββατο», δήλωσε.

Σύμφωνα με την κουρδική ανακοίνωση, «283 άνδρες ύποπτοι για συμμετοχή στο ΙΚ, των οποίων όμως τα χέρια δεν βάφτηκαν με αίμα, απελευθερώθηκαν».

«Παρεξέκλιναν από τον σωστό δρόμο μια μέρα, καταπάτησαν τις παραδόσεις της συριακής μας κοινωνίας, παραβίασαν τον νόμο. Ωστόσο, αν και παρεξέκλιναν, παραμένουν τα παιδιά μας και τους τείνουμε το χέρι με πνεύμα αδελφοσύνης και της επιείκειας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι απελευθερώσεις σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στη βόρεια και τη βορειοανατολική Συρία, στη Μινμπέζ, στη Ράκα και στη δυτική επαρχία Ντέιρ Εζόρ, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αιχμή του δόρατος της μάχης κατά του ΙΚ στη Συρία.

Με την υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) μετείχαν στην τελική μάχη για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του ΙΚ από το τελευταίο τους οχυρό στη Συρία.

Οι υπό κουρδική διοίκηση SDF, που κρατούν εκατοντάδες ξένους τζιχαντιστές, αλλά και γυναίκες και παιδιά, θέλουν τον επαναπατρισμό τον προσώπων αυτών στις χώρες καταγωγής τους αλλά οι χώρες της Δύσης δείχνουν επιφυλακτικές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διεθνή / Βρετανία: Aνεβάζει το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής σε «σοβαρό» μετά την επίθεση στο Γκόλντερς Γκριν

«Το επίπεδο απειλής αυξήθηκε σε “σοβαρό”, που σημαίνει ότι μια τρομοκρατική επίθεση θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου
THE LIFO TEAM
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ ΣΥΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Διεθνή / Συρία: Σε εξέλιξη προετοιμασία υπόθεσης για εγκλήματα πολέμου κατά του καθεστώτος Άσαντ

Ο πρώην διοικητής της πολιτοφυλακής του καθεστώτος Άσαντ, κατηγορείται για μαζικές δολοφονίες και βίαιες εξαφανίσεις αμάχων στη Δαμασκό, σε μια υπόθεση που θεωρείται κρίσιμη για τη μεταβατική δικαιοσύνη στη Συρία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΙΤ ΧΕΓΚΣΕΘ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ

Διεθνή / Χέγκσεθ για Ιράν: «Ο πόλεμος ήταν αναγκαίος, αποτελούσαν υπαρξιακή απειλή»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας βρέθηκε ενώπιον του Κογκρέσου για να «λογοδοτήσει» και να δεχτεί ερωτήσεις - κυρίως για τον πόλεμο με το Ιράν, παρότι τυπικά η ακρόαση αφορούσε τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου
THE LIFO TEAM