Συντριβή αεροσκάφους στο Καζακστάν: Η Ρωσία αρνείται να παραδεχτεί ότι ευθύνεται

Συντριβή αεροσκάφους στο Καζακστάν: Η Ρωσία αρνείται να παραδεχτεί ότι ευθύνεται Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Ρωσία αρνήθηκε και πάλι σήμερα να παραδεχθεί ότι ευθύνεται για τη συντριβή αεροσκάφους των Azerbaijan Airlines τον περασμένο μήνα, παρά την επιμονή του Μπακού, που δηλώνει ότι το αεροπλάνο χτυπήθηκε από ρωσικά πυρά.

Η Μόσχα δεν έχει διαψεύσει ούτε επιβεβαιώσει αυτή την εκδοχή των γεγονότων τροφοδοτώντας την οργή του Αζερμπαϊτζάν, μιας χώρας του Καυκάσου που είναι σύμμαχος της Ρωσίας. Η καταστροφή στοίχισε τη ζωή σε 38 ανθρώπους.

Ερωτηθείς σήμερα για τις κατηγορίες του Αζερμπαϊτζάν, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ προσπάθησε να αποφύγει το θέμα λέγοντας μόνο ότι ελπίζει σε μια «αντικειμενική και αμερόληπτη έρευνα».

«Μας ενδιαφέρει μια καθ’ όλα αντικειμενική και αμερόληπτη έρευνα για να βρεθούν οι αιτίες αυτής της καταστροφής», δήλωσε στον Τύπο ο Πεσκόφ, διαβεβαιώνοντας ότι Ρώσοι ειδικοί προσφέρουν την «απαραίτητη βοήθεια» στην έρευνα.

Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε στις 25 Δεκεμβρίου πτήση μεταξύ του Μπακού και του Γκρόζνι, της πρωτεύουσας της ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, στον Καύκασο, αλλά συνετρίβη κοντά στο Άχταου του Καζακστάν, μακριά από τον αρχικό του προορισμό.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε στα τέλη Δεκεμβρίου ότι το αεροσκάφος δέχθηκε «πυρά» από το ρωσικό έδαφος. Κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ήθελε να αποκρύψει την ευθύνη της και απαίτησε δημόσια συγγνώμη και αποζημίωση.

Ο Αλίεφ επανέλαβε τις κατηγορίες του αυτή την εβδομάδα, διαβεβαιώνοντας ότι «η ευθύνη του θανάτου των Αζέρων πολιτών βαρύνει τους εκπροσώπους της Ρωσίας».

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει συγγνώμη από τον Αλίεφ και είχε παραδεχθεί ότι η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα ήταν ενεργή την ημέρα της συντριβής λόγω επίθεσης ουκρανικών drones. Ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος δεν αναγνώρισε ότι η Μόσχα είναι υπεύθυνη για την καταστροφή.

Η εισαγγελία του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι η Ρωσία υποσχέθηκε να ταυτοποιήσει και να τιμωρήσει τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη συντριβή.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Διεθνή / Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Μια 80χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στη νήσο Λίζαρντ αφού το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν - Έρευνα διεξάγεται για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και τις ευθύνες του πληρώματος
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM