Σύνοδος ΝΑΤΟ: Πανηγυρίζει ο τουρκικός Τύπος - «Θρίαμβος στη Μαδρίτη»

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Πανηγυρίζει ο τουρκικός Τύπος - «Θρίαμβος στη Μαδρίτη» Facebook Twitter
Φωτ.: EFE.
0

Με πανηγυρισμούς υποδέχθηκε ο τουρκικός Τύπος τη συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία εχθές στη Μαδρίτη που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το skai.gr, πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων της γειτονικής χώρας εκτιμούν ότι ο Ερντογάν «πήρε αυτό που ήθελε» στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η φιλοκυβερνητική Sabah μιλά για «θρίαμβο στη Μαδρίτη» ενώ η Hurriyet στο πρωτοσέλιδό της γράφει ότι «αποδέχθηκαν τους όρους και η κρίση ξεπεράστηκε». Η Aksam γράφει ότι «δόθηκαν 9 εγγυήσεις στην Τουρκία» και η Milliyet σημειώνει πως «η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε ένα μεμοράντουμ μεταξύ των χωρών».

Οι όροι της συμφωνίας 

Οι βασικές απαιτήσεις της Τουρκίας ήταν οι δύο χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές οργανώσεις στα εδάφη τους και να άρουν την απαγόρευση πώλησης κάποιων όπλων στην Τουρκία. 

Οι όροι της συμφωνίας περιλαμβάνουν η Σουηδία να εντατικοποιήσει την επεξεργασία των τουρκικών αιτημάτων έκδοσης υπόπτων. Επίσης, προβλέπει την τροποποίηση των σουηδικών και φινλανδικών νόμων για να αυστηροποιηθεί ο τρόπος που τους αντιμετωπίζουν, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. 

Αμφότερες οι χώρες θα άρουν τους περιορισμούς για την πώληση όπλων στην Τουρκία, συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. 

Η επίτευξη συμφωνίας σημαίνει «πλήρη συνεργασία με την Τουρκία στη μάχη κατά του PKK και των συμμάχων του», επεσήμανε η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Ακόμη, ανέφερε ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Επιπλέον, θα συγκροτήσουν έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

Το μνημόνιο που υπεγράφη δεν αναφέρει πρόσωπα που μπορούν να εκδοθούν, δήλωσε από την πλευρά του ο Φινλανδός πρόεδρος. Η συμφωνία περιγράφει αρχές για την έκδοση προσώπων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και όχι μεμονωμένων πολιτών, όπως διευκρίνισε. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ