Συνελήφθη ο πρώην Πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν

Συνελήφθη ο πρώην Πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν Facebook Twitter
AP
0

Ο αυτονομιστής πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν συνελήφθη στην Ιταλία με εντολή ισπανικού δικαστηρίου, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τον ηγέτη του κινήματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας όταν έφτασε στη Σαρδηνία την Πέμπτη για να λάβει μέρος σε μια πολιτιστική εκδήλωση και να συναντηθεί με ηγέτες του αντίστοιχου κινήματος ανεξαρτησίας της Σαρδηνίας. Παραμένει υπό κράτηση στο αεροδρόμιο Alghero.

Ο Πουτζντεμόν έφυγε για πρώτη φορά από την Ισπανία το 2017 για να αυτοεξοριστεί στο Βέλγιο μετά την αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας της Καταλονίας, την οποία τα ισπανικά δικαστήρια είχαν κηρύξει αντισυνταγματική.

Τα βελγικά δικαστήρια έκτοτε έχουν αποκλείσει την έκδοση του ίδιου και άλλων πρώην Καταλανών ηγετών στην Ισπανία.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται. Ο πρώην Καταλανός πρόεδρος είχε επίσης συλληφθεί το 2018 στη Γερμανία, αλλά διέφυγε την έκδοση, αφού το δικαστήριο αποφάσισε να τον στείλει στην Ισπανία με λιγότερο σοβαρές κατηγορίες από ό, τι ζητούσαν οι αξιωματούχοι της Μαδρίτης.

Το ένταλμα σύλληψης αποσύρθηκε στη συνέχεια.

Αυτή τη φορά στην Ιταλία, ο Πουτζντεμόν συνελήφθη με νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο τον Οκτώβριο του 2019, το οποίο στη συνέχεια ανεστάλη από Βέλγο δικαστή τον Ιανουάριο του 2020.

Ο Πουτζντεμόν, αν και ευρωβουλευτής, δεν έχει ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ασυλία καθώς του αφαιρέθηκε τον Μάρτιο.

Ο ίδιος έφτασε στο Δικαστήριο της ΕΕ σε μια προσπάθεια να αναστείλει την άρση της ασυλίας του, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε τον Ιούλιο, αφήνοντάς τον ανοιχτό για δίωξη και πιθανή έκδοση στην Ισπανία.

Με πληροφορίες του Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ICE ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Γερουσία «παγώνει» την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση της ICE

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να εγκρίνουν τις απαιτήσεις του Τραμπ - «Οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς θα πληρώσουν το νοίκι, όχι πώς να μαζέψουν 1,8 δισ. για τον πρόεδρο και τους συμμάχους του»
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γροιλανδία: Εκατοντάδες πολίτες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν στα εγκαίνια του νέου αμερικανικού προξενείου

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τζεφ Λάντρι, ότι «ήρθε η ώρα η Ουάσινγκτον να επαναφέρει το αποτύπωμά της» στην αρκτική περιοχή
THE LIFO TEAM
Μπεν-Γβιρ: Βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει την κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων

Διεθνή / Μπεν-Γβιρ: Το βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει πώς το Ισραήλ κακοποιεί τους Παλαιστίνιους κρατουμένους

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει την πρωτοφανή έκταση βίαιων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, που διαπράττονται από δεσμοφύλακες.
THE LIFO TEAM