Συνέλαβαν ακτιβιστές στη Σαουδική Αραβία επειδή ζητούσαν να επιτραπεί άμεσα στις γυναίκες να οδηγούν

Συνέλαβαν ακτιβιστές στη Σαουδική Αραβία επειδή ζητούσαν να επιτραπεί άμεσα στις γυναίκες να οδηγούν Facebook Twitter
0

Διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν τη σύλληψη την Τρίτη επτά ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στη Σαουδική Αραβία, λίγες εβδομάδες προτού για να επιτραπεί στις γυναίκες του συντηρητικού βασιλείου του Κόλπου να οδηγούν.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησαν από τις σαουδαραβικές αρχές να απελευθερώσουν τους συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων είναι η Εμάν αλ Νάφζάν και η Λουζάιν αλ Χάτλουλ, καθώς και δύο άνδρες.

«Φαίνεται ότι το μόνο "έγκλημα" που έχουν διαπράξει αυτοί οι ακτιβιστές είναι ότι ήθελαν να επιτραπεί στις γυναίκες να οδηγούν προτού το θελήσει ο Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν», σχολίασε η Σάρα Λία Γουίτσον, διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή του HRW.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ο λόγος για τις συλλήψεις δεν είναι ξεκάθαρος, όμως ακτιβιστές επεσήμαναν στο HRW ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 «η βασιλική αυλή είχε επικοινωνήσει με σημαντικούς ακτιβιστές (...) και τους είχε προειδοποιήσει να μην μιλούν στα μέσα».

«Η "εκστρατεία μεταρρυθμίσεων" που έχει ξεκινήσει ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν ανησυχεί τους πραγματικούς μεταρρυθμιστές στη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι τολμούν να υπερασπίζονται δημοσίως τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανεξαρτησία των γυναικών», εξήγησε η Γουίτσον.

Από την πλευρά του ο Σάμαχ Χαντίντ, διευθυντής για τη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Αμνηστίας, τόνισε ότι «η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να συνεχίζει να ισχυρίζεται δημοσίως ότι στηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών και άλλες μεταρρυθμίσεις, ενώ την ίδια ώρα στοχοθετεί τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των γυναικών και ακτιβιστές επειδή ασκούν ειρηνικά το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου».

Η Εμάν αλ Νάφζάν και η Λουζάιν αλ Χάτλουλ είχαν υπογράψει το 2016 μια αίτηση για να καταργηθεί το σύστημα κηδεμονίας που ισχύει για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, βάσει του οποίου οι Σαουδαράβισσες χρειάζονται την άδεια ενός άνδρα της οικογένειάς τους για να κάνουν πολλά πράγματα, όπως να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να εργαστούν. Επίσης είχαν συμμετάσχει στην εκστρατεία για να επιτραπεί στις γυναίκες να οδηγούν.

Η Χάτλουλ συνελήφθη στα τέλη του 2014, όταν ήταν 25 ετών, και κρατήθηκε επί 73 ημέρες αφού προσπάθησε να περάσει οδηγώντας ένα αυτοκίνητο τα σύνορα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM