Συνάντηση Μέρκελ- Ερντογάν σήμερα, μετά το «χαστούκι» της Bundestag για τη συμφωνία με τη Λιβύη

Συνάντηση Μέρκελ- Ερντογάν σήμερα, μετά το «χαστούκι» της Bundestag για τη συμφωνία με τη Λιβύη Facebook Twitter
Συνάντηση Μέρκελ- Ερντογάν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη (Φωτογραφία αρχείου EPA)
0

Η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Τούρκο πρόεδρο γίνεται στον απόηχο της γνωμοδότησης του γερμανικού κοινοβουλίου αναφορικά με τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη, για τις θαλάσσιες ζώνες. Το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων, αναφέρει μεταξύ άλλων η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Bundestag.


Στη σημερινή συνάντηση, η Μέρκελ και ο Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τις συρράξεις τόσο στη Λιβύη όσο και τη Συρία, για την κρίση στο Ιράκ, αλλά και τις εντάσεις με το Ιράν. Οι σχέσεις των δύο ηγετών έχουν δοκιμαστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων και εξαιτίας των επικρίσεων για τον αυταρχισμό του Ερντογάν.


«Η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται στο μέσον μιας κρίσης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λήψη μέτρων για να τερματιστεί η εκστρατεία καταστολής πρέπει να είναι στην καρδιά των συζητήσεων ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρόεδρο», έκρινε ο Άντριου Γκάρντνερ, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο ενόψει της συνάντησης.

Στην Κωνσταντινούπολη, η Μέρκελ θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον γνωστό Τούρκο δικηγόρο Βεϊσέλ Οκ, ο οποίος εκπροσωπεί αρκετούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 πυροδότησε μείζονα διπλωματική κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM