«Συναγερμός» στην EE για απάτη με 900 εκατ. δόσεις εμβολίων - Ξεκινά έρευνα η OLAF

«Συναγερμός» στην EE για απάτη με 900 εκατ. δόσεις εμβολίων - Ξεκινά έρευνα η OLAF Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης  (OLAF) ερευνά απάτη με την προσφορά συνολικά 900 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων από μεσάζοντες σε ευρωπαϊκές χώρες.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει προσφορές από υποτιθέμενους «μεσάζοντες» για την προμήθεια, συνολικά, 900 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 έναντι 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η OLAF, η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της διαφθοράς, η οποία έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα.

«Η OLAF έλαβε πληροφορίες από πολλές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προσφορές εμβολίων κατά της Covid-19 από υποτιθέμενους μεσάζοντες», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της υπηρεσίας.

«Μέχρι στιγμής, όλες οι προσφορές μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 900 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων με συνολική απαιτούμενη τιμή 17,7 δισεκατομμυρίων ευρώ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες που κατασκευάζουν τα εμβόλια δηλώνουν ότι πωλούν μόνο και απευθείας σε κυβερνήσεις.

Η OLAF προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι απατεώνες επιδιώκουν να πωλήσουν εμβόλια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δύο αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν ανησυχία για τα εμβόλια «φαντάσματα» που βρίσκονται στην αγορά.

«Υπάρχει μία πραγματικά μεγάλη ποσότητα...Κανείς δεν έχει ιδέα τι υπάρχει μέσα στα φιαλίδια...Στην καλύτερη περίπτωση ό,τι υπάρχει δεν είναι αποτελεσματικό, στην χειρότερη είναι πολύ σοβαρό θέμα».

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις προσφερόμενες δόσεις σε κυβερνήσεις της ΕΕ αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca και παρέβαλε την κατάσταση με την αρχή της επιδημίας όταν απατεώνες είχαν εκμεταλλευθεί την έλλειψη μασκών και άλλου προστατευτικού εξοπλισμού.

Ο δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Κομισιόν ανησυχεί για τα εμβόλια-φαντάσματα.

«Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για αυθεντικές δόσεις εμβολίων ή μιλάμε για αλατισμένο νερό σε φιαλίδια», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM