Συμφωνία Γαλλίας με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για ενεργειακή συνεργασία

Συμφωνία Γαλλίας με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για ενεργειακή συνεργασία Facebook Twitter
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ Μακρόν υποδέχονται τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν - Φωτ.: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
0

Οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υπέγραψαν σήμερα, Δευτέρα, στρατηγική συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, όπως ανακοίνωσε η γαλλική πλευρά. 

Η συνεργασία στοχεύει στον προσδιορισμό κοινών επενδυτικών σχεδίων στη Γαλλία, τα ΗΑΕ ή αλλού στους τομείς του υδρογόνου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας, ανέφερε η γαλλική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Στο σημερινό αβέβαιο ενεργειακό πλαίσιο, η συμφωνία αυτή θα ανοίξει το δρόμο για ένα σταθερό μακροπρόθεσμο πλαίσιο συνεργασίας, ανοίγοντας το δρόμο για νέες βιομηχανικές συμβάσεις» σημειώθηκε. 

Η συμφωνία συμπίπτει με την επίσκεψη στο Παρίσι του προέδρου των ΗΑΕ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν μεταξύ 17-19 Ιουλίου, την πρώτη του κρατική επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τον ετεροθαλή αδελφό του τον Μάιο.

«Η συμφωνία που υπογράφουμε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι διπλής στρατηγικής σημασίας: μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πιεστικές προκλήσεις της ενεργειακής ασφάλειας βραχυπρόθεσμα, ενώ παράλληλα προετοιμαζόμαστε για ένα μέλλον χωρίς άνθρακα» ανέφερε σε δήλωσή του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, δεν έδωσε πληροφορίες αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας που συνήφθη και η οποία έρχεται σε μία περίοδο που η Ευρώπη προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ολικής διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε αντίποινα για τις κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το τελευταίο διάστημα η Ρωσία έχει περιορίσει τις προμήθειες με αέριο, ενώ σήμερα έγινε γνωστό πως ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom σταματά τις παραδόσεις στην Ευρώπη, επικαλούμενος λόγους «ανωτέρας βίας».

Με πληροφορίες από Reuters και Washington Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ