Συμφωνία Βρετανίας - Ισπανίας για το Γιβραλτάρ στο πλαίσιο του Brexit

Συμφωνία Βρετανίας - Ισπανίας για το Γιβραλτάρ στο πλαίσιο του Brexit Facebook Twitter
0

Το ζήτημα του Γιβραλτάρ, που αποτελεί βρετανικό έδαφος αλλά διεκδικείται από την Ισπανία, «επιλύθηκε» στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit, ανακοίνωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Το Γιβραλτάρ δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το Brexit. Το ζήτημα λύθηκε με τη βρετανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Σάντσεθ από τις Βρυξέλλες, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Τον Απρίλιο του 2017, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το «διαζύγιο», οι Ευρωπαίοι ανέθεσαν στη Βρετανία και την Ισπανία να εφαρμόσουν μόνες τους την όποια μελλοντική συμφωνία για το Brexit στον βρετανικό θύλακα, μια βραχώδη χερσόνησο στρατηγικής σημασίας.

Οι δύο κυβερνήσεις ξεκίνησαν συνομιλίες και κατέληξαν σε ένα «πρωτόκολλο» για το Γιβραλτάρ που θα συνοδεύει τη συνολική συμφωνία για το διαζύγιο, η οποία ακόμη είναι υπό διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, Λονδίνο και Μαδρίτη συζήτησαν θέματα όπως η φορολογική και περιβαλλοντική πολιτική στο Γιβραλτάρ ή τα δικαιώματα των εργαζομένων που πηγαινοέρχονται καθημερινά από το Γιβραλτάρ στην Ισπανία.

Το Γιβραλτάρ, μία μικρή βραχώδης χερσόνησος με περίπου 30.000 κατοίκους, βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ιβηρικής χερσονήσου. Ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1713 αλλά η Ισπανία το διεκδικεί εδώ και χρόνια.

Στο δημοψήφισμα για το Brexit, το 96% των ψηφοφόρων του Γιβραλτάρ τάχθηκε υπέρ της παραμονής του ΗΒ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Γεμάτη ψέματα» η ομιλία του Νετανιάχου στον ΟΗΕ, δηλώνει αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής

Διεθνή / «Γεμάτη ψέματα» η ομιλία του Νετανιάχου στον ΟΗΕ, δηλώνει αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής

«Ήταν η ομιλία ενός ηττημένου άνδρα, ενός απελπισμένου ηγέτη» αναφέρει ο διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Kneecap: Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε την κατηγορία για τρομοκρατία κατά του μέλους του συγκροτήματος

Διεθνή / Kneecap: Δικαστήριο απέρριψε την κατηγορία για τρομοκρατία κατά μέλους του συγκροτήματος

«Η όλη διαδικασία δεν αφορούσε εμένα. Πάντα αφορούσε τη Γάζα, το τι συμβαίνει αν τολμήσεις να μιλήσεις», είπε ο Liam Óg Ó hAnnaidh μιλώντας στον κόσμο που βρισκόταν έξω από το δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Άγνωστα drones πέταξαν πάνω από στρατιωτική βάση που εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιώτες

Διεθνή / Γαλλία: Άγνωστα drones πέταξαν πάνω από στρατιωτική βάση που εκπαίδευε Ουκρανούς στρατιώτες

Η γαλλική νομοθεσία απαγορεύει αυστηρά τις πτήσεις πολιτικών drones πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χαρακτηρίζοντας τέτοιες παραβιάσεις απειλή για την εθνική ασφάλεια
LIFO NEWSROOM