Μια γυναίκα, που έφτιαξε αφίσες στις οποίες απεικονίζεται η Παναγία με φωτοστέφανο στα χρώματα του ουράνιου τόξου, συνελήφθη στην Πολωνία

 

H 51χρονη γυναίκα συνελήφθη, κατηγορούμενη ότι προσβάλει το θρησκευτικό αίσθημα, στην πόλη Πλοκ της Πολωνίας. Η σύλληψη της γυναίκας έγινε αφού στην πόλη εμφανίστηκαν αφίσες στις οποίες απεικονίζεται η Παναγία με φωτοστέφανο στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Ο υπουργός εσωτερικών της Πολωνίας, Γιοάχομ Μπρουντζίνσκι, έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα πως ένα άτομο συνελήφθη καθώς προσέβαλε την Παναγία της Τσεστοχόβα. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης Πλοκ επιβεβαίωσε τη σύλληψη της 51χρονης γυναίκας. 

 

Η γυναίκα έλειπε στο εξωτερικό, ωστόσο, με την επιστροφή της, η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι της όπου βρήκε δεκάδες εικόνες της Παναγίας με φωτοστέφανο στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Η «Μαύρη Μαντόνα της Τσεστοχόβα» είναι μια βυζαντινή εικόνα που βρίσκεται στη μονή της της Γιάσνα Γκόρα, μνημείο της Ουνέσκο και έναν από τα πλέον σημαντικούς καθολικούς ναούς της Πολωνίας. Η προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος αποτελεί έγκλημα σύμφωνα με τη νομοθεσία της Πολωνίας. Αν η γυναίκα κριθεί ένοχη, μπορεί να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης που θα φτάνει ακόμα και τα δύο έτη. 

 

Ο Γιοάχομ Μπρουντζίνσκι είχε περιγράψει τις αφίσες ως «πολιτισμική βαρβαρότητα» όταν εμφανίστηκαν τον Απρίλιο δήλωσε πως η αφήγηση ιστοριών για την ελευθερία και την 'ανεκτικότητα' δεν δίνει σε κανένα το δικαίωμα να προσβάλει το αίσθημα των πιστών. Το συντηρητικό κυβερνών κόμμα της Πολωνίας, Νόμος και Δικαιοσύνη, προσπαθεί να κινητοποιήσει τον πυρήνα των ψηφοφόρων του στις ευρωεκλογές αναφέροντας πως η χώρα κατακλύζεται από τις δυτικές φιλελεύθερες αξίες.

 

«Αντιμετωπίζουμε μια ευθεία επίθεση στην οικογένεια και στα παιδιά, την σεξουαλικοποίηση των παιδιών, ολόκληρο το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα, το κοινωνικό φύλο», είπε ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι σε υποστηρικτές του τον προηγούμενο μήνα. «Αυτά είναι εισαγόμενα, αλλά συνιστούν απειλή για την ταυτότητά μας, για το έθνος μας, για τη συνέχειά του και έτσι, αποτελούν απειλή για το ίδιο το πολωνικό κράτος». 

 

 

 

Με πληροφορίες από Guardian