Συλλήψεις υπόπτων τζιχαντιστών σε Ισπανία, Βρετανία και Γερμανία- Στρατολογούσαν νέα μέλη μέσω βίντεο

Συλλήψεις υπόπτων τζιχαντιστών σε Ισπανία, Βρετανία και Γερμανία- Στρατολογούσαν νέα μέλη μέσω βίντεο Facebook Twitter
0

Έξι άνθρωποι συνελήφθησαν στην Ισπανία, τη Βρετανία και τη Γερμανία κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και για προσηλυτισμό και ριζοσπαστικοποίηση εν δυνάμει μελών του, ανακοίνωσε σήμερα το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.


Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από συνεργασία της ισπανικής και της βρετανικής αστυνομίας. Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, ένας στη Βρετανία και ένας στη Γερμανία, σύμφωνα με το υπουργείο.


Οι αστυνομικές δυνάμεις από τις χώρες αυτές συνεργάστηκαν αξιοποιώντας υπηρεσίες της ΕΕ με έργο την ανταλλαγή πληροφοριών, οι οποίες συνδέονται με την καταπολέμηση του εγκλήματος στις χώρες μέλη (Europol, Eurojust και Sirene), είπε το υπουργείο.


Οι συλληφθέντες μοιράζονταν βίντεο με βίαιο περιεχόμενο και οργάνωναν μυστικές εβδομαδιαίες συναντήσεις για τη στρατολόγηση νεαρών ανθρώπων με σκοπό να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.


Η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε το 2015 μετά τον εντοπισμό ιστοσελίδας που περιείχε μια σειρά από βίντεο τα οποία έδειχναν τον προσηλυτισμό, τη σύλληψη και την μετάβαση στη Συρία ενός νεαρού μουσουλμάνου, κατοίκου Ισπανίας.
Ο παραγωγός των βίντεο αυτών, ένας υπερσυντηρητικός σαλαφιστής ιμάμης, συνελήφθη στη Βρετανία στο πλαίσιο της επιχείρησης και, σύμφωνα με το υπουργείο, βρισκόταν ήδη υπό παρακολούθηση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.


Πρόσφατα είχε ταξιδέψει στη Μαγιόρκα, όπου συνάντησε τους τέσσερις συλληφθέντες στην Ισπανία και τους κάλεσε να συλλάβουν και να προσηλυτίσουν άλλους, ανέφερε το υπουργείο. Ο συλληφθείς στη Γερμανία είχε επαφές με τους υπόλοιπους και είχε συμμετάσχει σε βίντεο στρατολόγησης από μέλη της οργάνωσης.


Από τον Ιούνιο 2015 που η Ισπανία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στο επίπεδο 4 -το δεύτερο υψηλότερο- η ισπανική αστυνομία έχει συλλάβει 178 υπόπτους για διασυνδέσεις με ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM
Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM